Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Första sommaren utan Liseberg – det här gör Lotta Engberg i sommar istället

04 jul, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Sommaren 2023 blev den sista säsongen för programmet Lotta på Liseberg. Men, vad gör tv- och musikprofilen i sommar istället för att vara i rutan?
Annons
Pernilla Wahlgren inför årets Allsång: "Lasse och pappa kommer att hyllas"Brand logo
Pernilla Wahlgren inför årets Allsång: "Lasse och pappa kommer att hyllas"

I år har det gått fascinerande 20 år sedan Lotta Engberg började med sitt Lotta på Liseberg. En kväll på Göteborgs härliga nöjesfält, en kväll fylld av artister, musik och annan udnerhållning. Året var då 2004 och fem år senare plockade TV4 upp succén och började sända showen. Men 2023 stod det så klart: Lotta skulle lämna sitt Liseberg.

– Att ta beslutet att sluta var på ett sätt lätt och på ett sätt bland det svåraste jag gjort, konstaterade hon.

Hisnande en miljon besökare har varit med framför scenen och hundratals artister har gästat allsången. Närapå alla har varit där, inklusive Håkan Hellström (under premiäråret 2004), Lill Lindfors, Benjamin Ingrosso, Lill-Babs, Pugh Rogefeldt, Lasse Berghagen och Tommy Körberg, internationella akter som Måneskin och Michael Bolton, samt i princip varenda deltagare i Melodifestivalen, från Jill Johnson och Nanne Grönwall till Panetoz och John Lundvik. 170 kvällar, totalt, blev det för Lotta på hennes Liseberg.

Annons

Men, varför blev programmet en sådan succé?

– Den röda tråden under alla 20 år är den familjära stämningen som genomsyrat hela produktionen. Den stämningen når hela vägen genom rutan och Lotta är unik i sitt sätt att skapa glädje och omfamna alla med kärlek. Detta smittar av sig på alla som fått vara en del av Lotta på Liseberg, har Åsa Bilén, producent Liseberg, som arbetat med allsången i alla 20 år, slagit fast.

Det gör Lotta Engberg sommaren 2024

Så, vad gör då Lotta Engberg sommaren 2024, den första på så länge utan Liseberg?

– Nu stänger jag dörren men öppnar upp fönstret på vid gavel. För det finns en Malte och en Viktor och en Alma och en Stella och en Oskar och en Arvid som alla sommarlov haft en mormor som jobbat. Nu ska vi ta igen den tiden.

Lotta tillbringar, med andra ord, sommaren med barnbarnen. Skönt, men ovant, för Lotta som jobbat varje sommar under många, många år. Faktiskt så många år som 48, varav de sista 40 som artist.

– Jag tycker faktiskt att det känns skönt att stanna upp. Det är min första sommar sedan jag var 13 år som jag inte jobbar. Det kommer finnas mer tid att njuta och ta emot alla nära och kära som vi har, Mikael och jag, har Lotta sagt till TT.

Och, mer specifikt då, vad blir det för planer med barnbarnen?

– Jag vill göra allt med dem och kunna ta emot dem så att de kan gå på seglarskola, spela golf och fiska krabbor, har hon berättat för Expressen.

Annons