Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Dansbandsprofilernas mörker och kärlekssvek – skandalerna som skakat

23 jul, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografClaudio Bresciani/TT, Fredrik Hjerling/Aftonbladet/TT
Rattfylleri, otrohet, pengabråk, interna konflikter och fängelsedomar.
Här är skandalerna som skakat den svenska dansbandseliten genom åren.
Annons
Se Lotta Engbergs stilresa genom årenBrand logo
Se Lotta Engbergs stilresa genom åren

Dansbandstraditionen är stark i Sverige. Kanske är det därför som artisterna, och som deras trallvänliga musik, håller en sådan kär plats i våra hjärtan.

Men de folkkära profilernas mysiga helyllestatus har prövats genom åren. Bakom den härliga stämningen på dansgolven har profilernas privatliv emellanåt präglats av mörker, kärlekssvek och missbruk.

Här är skandalerna vi minns.

Lasse Stefanz i splittrande pengabråk

Lars Sigfridsson, Gunnar Nilsson, Olle Jönsson, Anders Pettersson, Christer Eriksson och Hans Sigfridsson
Lasse Stefanz inför deras medverkan i Melodifestivalen 2011. Fr v Lars Sigfridsson, Gunnar Nilsson, Olle Jönsson, Anders Pettersson, Christer Eriksson och Hans Sigfridsson.

Sedan starten år 1967 har Lasse Stefanz hållit dansbandsfanan högt, och i dag är bandet ett av Nordens mest hyllade och framgångsrika grupp i genren.

Annons

Men dansbandssagan förvandlades till ett mardrömslikt drama som splittrade bandet år 2012. Det var då som Lasse Sigfridsson tvingades lämna bandet efter 45 år.

Kort därefter inleddes ett infekterat pengabråk. Tvisten handlade om aktieutdelningar, som Lasse ansåg att de övriga bandmedlemmarna var skyldiga honom. År 2016 vann Sigfridsson tvisten i rätten.

– De tyckte ju inte alls att de var skyldiga att betala det till mig och det tycker de nog fortfarande inte, sa Lasse Sigfridsson till Expressen i en kommentar år 2018.

Otrohetsskandalen mellan Engberg och Sjögren

Lotta Engberg och Christer Sjögren fotade ihop år 1992.
Lotta Engberg och Christer Sjögren fotade ihop år 1992.

Den kanske mest kända skandalen inom den svenska dansbandseliten berör två av genrens allra största namn; Lotta Engberg och Christer Sjögren.

Annons

Det var i början av 90-talet som de två älskade dansbandsprofilerna arbetade tillsammans, och romansrykten började hopa sig. När Lotta sedan genomgick en skilsmässa från dåvarande maken Anders Engberg, gick Christer ut och bekräftade spekulationerna kring relationen med Lotta.

I en intervju erkände frontmannen för Vikingarna att han och Lotta hade ett förhållande – och att han och hustrun Birgitta flyttat isär.

– Man trodde inte att det skulle få sådana konsekvenser som det fick, har Christer Sjögren tidigare berättat i TV4-programmet Malou efter tio, enligt Expressen.

Under intervjun förklarade Sjögren att han möttes av snaskiga löpsedlar så fort han gick utanför dörren.

Relationen mellan Sjögren och Engberg tog slut några månader senare, och Christer lyckades lappa ihop förhållandet med Birgitta, som flyttade hem igen.

Perrelli lämnade Wizex efter rättighetskonflikten

Henri Saffer, Jörgen Sonemalm, Thomas Wennerström, Charlotte Perrelli (då Nilsson), Jerker Nilsson och Eric Iversen
Dansbandet Wizex år 1998. Fr v Henri Saffer, Jörgen Sonemalm, Thomas Wennerström, Charlotte Perrelli (då Nilsson), Jerker Nilsson och Eric Iversen.

Dansbandet Wizex bildades i början på 60-talet och har sedan dess haft stora framgångar med olika konstellationer av bandmedlemmar. Både Kikki Danielsson och Charlotte Perrelli har frontat bandet.

Annons

I slutet på 90-talet var Perrelli ledsångare i Wizex, samtidigt som hon inledde en karriär som soloartist. 1999 vann hon Melodifestivalen med bidraget Tusen och en natt.

Bandet fick stora framgångar med låten och släppte även ett album med samma namn. Något som ledde till ett infekterat bråk om rättigheter mellan Perrelli och bandets dåvarande skivbolagsdirektör Bert Karlsson.

Karlsson ville nämligen inte att vinnarlåten skulle finnas på sångerskans soloalbum, då detta konkurrerade med Wizex momentum.

Den interna och tumultartade konflikten ledde till att Perrelli beslutade sig för att lämna bandet.

– Det hade varit fel av henne att inte sluta. Vi fick ta den smällen, sa bandets keyboardist Eric Iversen 2015, enligt Expressen.

Bråket mellan Perrelli och Karlsson skulle däremot komma att fortsätta.

– Jag hade ju värvat henne till Wizex. Och det var ju egentligen bandet som skulle tävla i Melodifestivalen – inte Charlotte själv, sa Bert Karlsson 2019 i TV4:s dokumentärserie Bert Karlsson – elefanten i folkhemmet.

Annons

Även Charlotte fick komma till tals i serien, med en annan sida av konflikten.

– Han var så fylld av hat, och han var så arg. Eftersom hans skivbolag stämde mig så blev det ju en extremt tung situation, sa hon då.

Sedan dess har två profilerna grävt ner stridsyxan och återgått till en civiliserad relation. De har dessutom synts skratta tillsammans i tv-rutan.

Kikki, Bettan & Lotta splittrades efter alkoholproblemen

Kikki, Bettan & Lotta tävlade med låten Vem é dé du vill ha i Melodifestivalen 2001.
Kikki, Bettan & Lotta tävlade med låten Vem é dé du vill ha i Melodifestivalen 2001.

Musikgruppen Kikki, Bettan & Lotta, bestående av dansbandsprofilerna Kikki Danielsson, Elisabeth Andreassen och Lotta Engberg, tog Sverige med storm i början på 00-talet.

2001 tävlade de med dunderhiten Vem é dé du vill ha i Melodifestivalen och förgyllde sedan våra liv med flera trallvänliga danslåtar under några intensiva år.

Annons

Men framgångarna varandra inte särskilt länge. 2004 splittrades bandet till följd av Kikki Danielssons alkoholproblem. Något som blev känt i dokumentären Kikki Danielsson – ett porträtt från 2017, enligt Hänt.

– Perioden med Kikki, Bettan & Lotta var till åttio procent bara glädje. Tre tjejer som får samarbeta, och den musikaliska styrkan vi hade tillsammans. Men sedan var det kämpigt, för Kikki mådde inte bra. Givetvis försökte Bettan och jag hjälpa henne men det är inte lätt att hjälpa när man kanske inte vill bli hjälpt, säger Lotta Engberg i dokumentären enligt nöjessajten.

Kikki Danielsson åkte fast för rattfylla

Kikki Danielsson år 2005.
Kikki Danielsson år 2005.

Kikki Danielsson lever i dag som nykter, men det var under Kikki, Bettan & Lotta-tiden som missbruksproblematiken uppdagades och alkoholen kontrollerade hennes tillvaro.

Annons

Till följd av reumatismsmärtor och dålig självkänsla efter barnens födsel, tog Kikki till flaskan för att hantera vardagen.

– Alkoholen blev en sorts självmedicinering, sa artisten i en intervju med Hemmets journal i fjol.

Problemen eskalerade och 1999 åkte hon fast för grovt rattfylleri. En nyhet som länge dominerade löpsedlarna.

2004 körde hon rattfull igen och åkte fast. En händelse som markerade botten för Danielsson, som kort därpå lades in på behandlingshem för att bli kvitt sitt alkoholberoende.

I intervjun med tidningen poängterar Kikki dock att män och kvinnor behandlas annorlunda och döms olika hårt av allmänheten, när de kommer till bland annat missbruk.

– Men det är ändå intressant hur olika vi behandlar män och kvinnor som dricker. Ungefär samtidigt var sångaren Plura och skådespelaren Mikael Persbrandt omskrivna missbrukare. Jag fick bara skit och blev kallad fyllekärring, men Plura fick ett eget matprogram och Persbrandt nya filmroller…, berättade hon.

Fängelsedomen blev en nystart för familjen och Sven-Ingvars

Peter Damin, Thommy Gustavsson, Sven-Erik Magnusson, Ingvar Karlsson, Staffan Ernestam och Patrik Karlsson
Sven-Ingvars år 2002. Fr v Peter Damin, Thommy Gustavsson, Sven-Erik Magnusson, Ingvar Karlsson, Staffan Ernestam och Patrik Karlsson.

Dansbandet Sven-Ingvars bildades i Värmland 1956. Sven-Erik Magnusson, en av bandets frontfigurer, var bara 14 år vid tidpunkten. Med trallvänliga hits som Fröken fräken och Min gitarr nådde de snabbt stora framgångar och kom att dominera dansbandsscenen i decennier.

Annons

Men bakom succén bar sångaren Sven-Erik på ett mörker. Något som blev känt i biografin Ett år i taget, som släpptes 2021. I den berättar Sven-Eriks son Oscar Magnusson om sin fars alkoholmissbruk och hur det påverkade familjen.

Alkoholmissbruket eskalerade på 00-talet och 2006 lades Sven-Erik in på behandlingshem för att bli nykter. Efter behandlingen förvärrades hans drickande ytterligare och kort därefter åkte han fast för rattfylla.

Han dömdes till fotboja i stället för fängelse, men kunde inte följa restriktionerna som hemövervakningen innebar, vilket till slut resulterade i en fängelsedom på två månader. Artisten satt på öppen anstalt.

Men sonen Oscar menar på att faderns fängelsedom var en ”välsignelse i förklädnad”. Det ledde nämligen till att han prioriterade familjen mer.

– Vi gick vidare och blev en tajtare familj efter det. Och tittar man professionellt på bandet Sven-Ingvars så fick det en ännu större dignitet, när du tar in den mänskliga sidan i det, har Oscar Magnusson sagt i en intervju med Expressen.

Annons

2017 lämnade Sven-Erik jordelivet efter en tids sjukdom i prostatacancer. I dag har Oscar tagit över sin fars arv som frontfigur i Sven-Ingvars. Bandet gör numera musik som sträcker sig bortom dansbandsgenren.

Casper Janebrink fick sexsamtal i direktsänd tv

Casper Janebrink, Lars "Lasseman" Larsson, Kim Carlsson och Tommy Carlsson
Dansbandet Arvingarna år 1993, samma år som de tävlade med Eloise i Melodifestivalen. Fr v Casper Janebrink, Lars "Lasseman" Larsson, Kim Carlsson och Tommy Carlsson.

Arvingarna, vars bandmedlemmar är söner till dansbandet Flamingokvintettens medlemmar, fick sitt stora genombrott på 90-talet med hitlåten Eloise. Bandet är aktiva än i dag och har sedan dess till och med haft egna tv-program på TV4.

År 2013 hamnade frontmannen Casper Janebrink, son till Dennis Janebrink, däremot i hetluften under en tv-inspelning.

Arvingarna agerade husband i livesända Kanal 5-programmet Breaking News, när programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson tog ett telefonsamtal. På andra sidan luren fanns en kvinna som berättade om en natt hon tillbringat med dansbandsprofilen i Karlstad – 20 år tidigare.

– Jag gick till sängs med Casper, sa kvinnan i programmet enligt Expressen.

Därefter insisterade hon att Filip skulle fråga Casper om han mindes deras natt ihop. Varpå han svarade:

– Som svärmorsdröm så måste ju jag förneka detta.

Annons