Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Freddie Mercurys sista önskan innan hans död – gåvan från exflickvännen

24 nov, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografAlan Davidson/REX

Rockikonen Freddie Mercury gick ur tiden år 1991 i sjukdomen aids.
Innan han tog det sista andetaget fick han en fin gåva från ”sitt livs kärlek”; exflickvännen Mary Austin.
– Det var ett bevis för hur väl hon kände honom, berättar en vän till Queen-stjärnan för tidningen Express.

Annons
Se 6 ikoniska bilder på Olivia Newton-JohnBrand logo
Se 6 ikoniska bilder på Olivia Newton-John

Rockbandet Queens frontman Freddie Mercury, eller Farrokh Bulsara som han egentligen hette, har gått till historien som en av världens mest enastående musiktalanger.

Den framlidne ikonen föddes i mitten på 40-talet. Tillsammans med familjen mamma Jer, pappa Bomi och systern Kashmira, tvingades han fly hemmet i Zanzibar år 1964.

– Freddie var så exalterad. Han sade ”Vi borde åka till England, mamma”, berättade Jer för några år sedan i en intervju enligt tidningen Express.

Rockbandet Queens enorma framgångar

Än i dag har Queens låtskatt och musikvideorepertoar en relevant plats i popkulturen. Låtar som Bohemian rhapsody, Don't stop me now, We will rock you, We are the champions, Under pressure och The show must go on spelas fortfarande flitigt i radio och på musikströmningstjänster över världen.

Annons

Bandets bildades 1970 av sångaren Freddie Mercury, gitarristen Brian May och trummisen Roger Taylor. Basisten John Deacon anslöt till bandet året därpå. Deras självbetitlade debutalbum Queen kom 1973, men det skulle dröja till året därpå innan det stora genombrottet kom. Då skulle de ha hunnit släppa ytterligare två album.

Rockbandet Queens fyra medlemmar år 1975, efter det internationella genombrottet.
Rockbandet Queens fyra medlemmar år 1975, efter det internationella genombrottet.

Bandet utmanade stereotypen av manligt ideal, precis som andra samtida musiker, och experimenterade mycket med olika kreativa uttryck. Bandet nådde obestridda framgångar, men trots det fick Freddies aldrig föräldrarnas stöd.

– Mina föräldrar var rasande när de fick veta vad jag höll på med. Jag kom hem periodvis och med olika kläder och mina naglar var målade svarta. Då brukade mina föräldrar bli galna, ska Freddie ha sagt enligt tidningen Express.

Freddie Mercury under det ikoniska Live aid-framträdandet år 1985.
Freddie Mercury under det ikoniska Live aid-framträdandet år 1985.

Freddie Mercurys relation med exfästmön Mary Austin

När Queen slog igenom var Freddie tillsammans med Mary Austin. Han och exflickvännen bröt sin förlovning år 1976, men vänskapen bestod långt därefter. De var nära vänner ända fram till supersjärnans död den 24 november 1991.

Annons

Trots att Freddie var homosexuell och levde sann mot sig själv den senare delen av livet, så beskrev han ändå Mary som ”mitt livs kärlek.”

– Alla mina älskare frågade mig varför de inte kunde ersätta Mary, men det var helt omöjligt, ska Freddie ha sagt enligt The Mirror.

År 1987 diagnosticerades han med aids, sjukdomen som blev hans död några år senare. Under sjukdomen fann Freddie stort stöd i Marys vänskap, som aldrig var betingad av hans kändisskap eller rikedom. Hon lämnade aldrig hans sida.

De sista sju åren av livet var han tillsammans med pojkvännen Jim Hutton.

Freddie Mercury och Mary Austin
Freddie Mercury och Mary Austin var ett par innan framgångarna med Queen. De bröt förlovningen år 1976.

Freddie Mercurys sista önskan innan hans död

Freddie och exflickvännen Mary hade ett speciellt band, som få kunde förstå. Flera gånger under livet uttalade han sig om hur hon var den som kände honom allra mest intimt.

Annons

– Hon hade gett honom en tidning från samma dag han föddes, som han kunde läsa på sin ”tron i himlen”. Det var ett bevis för hur väl hon kände honom. En liten gåva, en gest, betyder mer än att någon köper dig Big Ben. Det är från någon som bryr sig om dig och det var allt som Freddie brydde sig om, berättade nära vännen Peter Freestone för tidningen Express.

Se också: Det här visste du inte som filmen ElvisBrand logo
Se också: Det här visste du inte som filmen Elvis

Peter var Freddies personliga assistent under de sista 12 åren som rockikonen var i livet. Under den sista tiden levde Peter och flera andra som ingick i den ”innersta kretsen” tillsammans med Freddie i villan Garden lodge, i stadsdelen Kensington i London.

Freddie Mercurys hem i västra London, Storbritannien.

Peter minns hur Freddies sista önskan var att få besöka husets nedervåning en sista gång, för att beskåda konstsamlingen och berätta om hur han kommit över de värdefulla konstverken genom livet.

– Terry [Giddings, chaufför och livvakt reds. anm.] bar honom nerför trappan. Han kunde ta sig runt i rummet själv, med en av oss som stöd, förklarade Peter.

De närmsta vännerna, inklusive Mary, fanns med honom vid dödsögonblicket. Bostaden Garden lodge, som ärvdes av exkärleken, har behållits i samma skick när Freddie gick ur tiden i början på 90-talet.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons