Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Fredrik Skavlan slutar med sin talkshow Skavlan på SVT

20 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografKarin Törnblom/TT
Fredrik Skavlan lägger ner Skavlan på SVT
Fredrik Skavlan tar farväl av sin hyllade pratshow Skavlan på SVT.
Säsongen som sänds i höst på kanalen blir programledarens sista.
– Mitt mål som TV-producent har varit att det här unika talkshow-formatet skulle överleva mig som programledare, och tack vare min kollega Carina Bergfeldt ser vi nu att detta är möjligt, säger han i ett pressmeddelande.
Annons
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVTBrand logo
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT

Fredrik Skavlan har varit programledare i intervjuprogrammet Skavlan på SVT sedan januari 2009, och programmet har blivit det mest framgångsrika av sitt slag i hela Norden.

Nu väljer han att säga farväl till formatet, och lämna som programledare efter en sista säsong som sänds i höst. I pressmeddelandet konstaterar han att Carina Bergfeldts framgång med snarlika Carina Bergfeldt under hans pappaledighet är en bidragande faktor till att han känner att han kan dra sig undan från programledarrollen.

– Mitt mål som TV-producent har varit att det här unika talkshow-formatet skulle överleva mig som programledare, och tack vare min kollega Carina Bergfeldt ser vi nu att detta är möjligt. Därmed känner jag mig fri att få realisera andra idéer medan arbetsglädjen fortfarande är intakt. Vad det konkret blir, får vi återkomma till, säger Fredrik Skavlan i ett pressmeddelande.

Annons

Fredrik Skavlan: Det kommer jag sakna

Samtidigt kommer han sakna både programmet och tittarna.

– Jag kommer att sakna gästerna, förstås. Publiken. Tittarna jag träffar på i affären. Men framför allt den fokuserade professionalismen hos min personal och i teamet, säger han.

Sammanlagt har han sänt 284 avsnitt av Skavlan. I höst sänds ytterligare 12 avsnitt, men sedan går programmet i graven – i alla fall i sin nuvarande form.

– Vi har stor förståelse för att Fredrik väljer att avsluta sin sensationellt framgångsrika talkshow efter alla dessa år även om vi gärna hade sett honom kvar i rutan. Vi kan bara tacka honom för tolv fantastiska år med programmet. Skavlan är en succé av sällan skådat slag. Talkshow kan se lätt ut att göra, men tro mig, många har försökt och Fredrik Skavlan har lyckats skapa samtalsmagi på bästa sändningstid år efter år, säger SVT:s programbeställare Anton Glanzelius.

Annons