Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Fröken Sverige–Annika Duckmark om livet som nygift: ”En egoboost”

23 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografTT, Karin Törnblom/TT
Sedan vinsten i Fröken Sverige år 1996 har Annika Duckmark varit ett välkänt namn i svenska hushåll.
I dag är hon nygift och beskriver äktenskapet med den stora kärleken Fredrik Matseng som en riktig egoboost.
– Två 50-åringar som möttes mitt i livet, ingen av oss har varit gift, säger hon i en ny intervju med Expressen.
Annons
7 kändisar som började sina karriärer som Fröken SverigeBrand logo
7 kändisar som började sina karriärer som Fröken Sverige

När den i dag 51-åriga Annika Duckmark kammade hem vinsten i Fröken Sverige år 1996 förändrades livet över en natt. På den tiden var vinsten i tävlingen en direktbiljett till ett fartfyllt kändisskap.

I en ny intervju med Expressen berättar hon om det tidiga kändisskapet och livet som nygift med kärleken Fredrik Matseng.

Fröken Sverige-kändisskapet och Donald Trump

Annika Duckmark befann sig i 20-årsåldern och arbetade på bank. Småstadslivet i hemstaden Borås rullade på, men när finanskrisen 1990 slog till globalt, gick arbetsplatsen i konkurs.

I jakten på ett nytt jobb var Annika flexibel i sitt sökande, och det var därför hon hajade till när hon såg en bilaga i tidningen Veckorevyn i den lokala matbutiken. ”Vill du bli Fröken Sverige och vinna en resa till Kanarieöarna” stod det, och en naiv Annika beslöt sig för att prova lyckan.

Annons

Vid 25 års ålder utsågs hon till Fröken Sverige år 1996 och det blev startskottet på en omvälvande tillvaro för svenskan, som fram tills dess ”knappt hade varit i Stockholm”.

Annika Duckmark efter vinsten år 1996.
Annika Duckmark efter vinsten år 1996.

Några veckor efter vinsten tävlade Annika i Miss Universum. Hon fick resa till Las Vegas för att representera Sverige i den internationella tävlingen, i vilken hon kom till semifinal. Vid tidpunkten ägdes av Donald Trump och hans dåvarande hustru Marla Maples.

– Han var där och hälsade på alla. Det är inget man skryter med i dag, men då var han inte känd för det han är känd för nu. Då var han ju en affärsman, säger Duckmark till tidningen.

Tillsammans med programledaren Agneta Sjödin ledde Annika Duckmark finalen av Fröken Sverige-tävlingen året efter hennes vinst, 1997. Fotografen beskriver deres frisyrer som ”fantasifulla hårkreationer”.
Tillsammans med programledaren Agneta Sjödin ledde Annika Duckmark finalen av Fröken Sverige-tävlingen året efter hennes vinst, 1997. Fotografen beskriver deres frisyrer som ”fantasifulla hårkreationer”.

Livet med kärleken Fredrik efter sommarbröllopet

Även efter det hektiska året som Fröken Sverige, som innehöll en rad åtaganden och förpliktelser, förblev Duckmark en person som florerade i rampljuset – bland kändiseliten på veckotidningarnas vimmelsidor.

Annons

Mellan år 2000 och 2006 var hon tillsammans med en av Sveriges mest folkkära fotbollsspelare, Tomas Brolin, vilket givetvis ledde till att hennes privatliv inte engagerade mindre.

Under intervjun med tidningen låter hon meddela att hon och Tomas fortfarande goda vänner, som ses på fester i bland med jämna mellanrum.

Precis som Brolin arbetar Annika i dag på en byrå i Stockholm som specialiserar sig på att anordna olika typer av event.

Då och då gör hon även en del konferencierjobb, samt hoppar in i Lottodragningen i tv, för vilken hon var programledare under tio års tid.

Sedan drygt ett halvår tillbaka heter hon officiellt Annika Matseng-Duckmark, efter att hon sagt ”ja” till sitt livs kärlek, Fredrik Matseng. Bröllopet (och äktenskapet) beskriver hon som en dröm.

Annons

– Två 50-åringar som möttes mitt i livet, ingen av oss har varit gift tidigare så det var en fantastisk upplevelse. Vilken egoboost, säger hon i intervjun med Expressen. Hon fortsätter:

– Jag hade aldrig någon flickdröm om ett prinsessbröllop men i takt med att man blir äldre har man känt att det vore fint att knyta det där bandet. Sedan friade Fredrik på nyårsafton 2020 och det var härligt att få uppleva det.

Både hon och hennes nyblivna make har varsin son från tidigare förhållanden. Hon låter meddela att barnen går bra ihop.

Förutom bröllopet stod förra året också för en större flytt, då både hon och Fredrik sålde deras respektive lägenheter och flyttade in i ett gemensamt hus.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons