Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Vendela Kirseboms ord om fruktansvärda händelsen

23 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Svenska Vendela Kirsebom var en av 90-talets stora supermodeller, och blev sedan programledare.
2012 upptäckte hon att hon hade familj i Turkiet, och återupptog kontakten med sin pappa.
Nu är stjärnan på plats hos familjen, samtidigt som landet är hårt drabbat av den jordbävningskatastrof som kostat över 47 000 människoliv.
– Så många människors liv har förstörts, säger Vendela.
Annons
5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-taletBrand logo
5 bevis på att alla kändisar såg ballare ut på 90-talet

Vendela Kirsebom var bara 13 år när hon upptäcktes som modell i hemstaden Stockholm, och som 18-åring kunde hon flytta till Italien för att livnära sig som supermodell. Hon fick bland annat kontrakt med märken som Elizabeth Arden, och prydde omslaget på Sports illustrateds omtalade baddräktsnummer.

Modellkarriären utvecklades senare till en bredare karriär inom underhållning, där hon både ar med i filmen Batman and Robin 1997, och ledde Melodifestivalen med Anders Lundin 1999.

1996 gifte hon sig med norska politikern Olaf Thommessen, och paret fick två barn tillsammans innan de separerade 2007. Sedan 2017 är hon tillsammans med norska tv-profilen Petter Pilgaard, och paret är nu förlovade. Vendela bor sedan många år i Norge, och är en av landets stora medieprofiler.

Vendela Kirsebom med kärleken Petter Pilgaard.

2012 var Vendela Kirsebom med i tv-programmet Hva har du i bagasjen? i NRK, ett program där kändisar reder ut sin bakgrund och hittar okända släktingar. För Vendela innebar det att hon äntligen fick träffa sin pappa från Turkiet, Ahmet Özkal. Under hela sin uppväxt hade modellen bara vetat att pappan var från Turkiet och vad han hette, men inte mer än så.

Annons

Vendela Kirseboms ord om katastrofen

Efter att ha fått kontakt i programmet har Vendela fortsatt bygga relationen med sin tidigare okända släkt i Turkiet, och är ofta där och hälsar på.

Nu är modellen på plats i landet för att hälsa på sina släktingar, samtidigt som Turkiet – tillsammans med Syrien – drabbats av en av de mest tragiska jordbävningskatastroferna i historien, där över 47 000 människor mist sitt liv.

Inför sina 113 000 följare delar Vendela med sig av resan i Turkiet, och konstaterar att alla är påverkade av den fruktansvärda händelsen.

– Jag är i Istanbul med jobbet, men besöker också min familj samtidigt, och alla är trygga. Jag är långt ifrån jordbävningen här i Istanbul, men alla är förstås väldigt påverkade av det som händer, säger hon till norska Se og Hør, och fortsätter:

– Så många människors liv har förstörts, så många har förlorat allt i både Syrien och Turkiet. Det råder stor förtvivlan hos myndigheterna och att husen byggdes så dåligt, ofta utan förstärkning, och att hjälpen kom sent.

Annons