Se också: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren
2:30

Efter reklamen: Se också: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

(2:30)

Slå på ljud

Under 80- och 90-talet hade Geena Davis, i dag 66 år, en otrolig karriär. Hennes filmer Thelma & Louise och Tjejligan hyllades och blev moderna klassiker.

Men trots att hon hade de stora filmerna i ryggen så skulle det visa sig att inte heller hon gick säker från den omtalade åldersdiskrimineringen i Hollywood. När hon gick från 39 till 40 så märkte stjärnan att något förändrades.

I en intervju med Aftonbladet berättar skådespelaren att det var en chock för henne hur viktig ålder är i branschen.

– Det var fritt fall. Det borde inte kommit oväntat, men det var mycket, mycket chockerande. Och det gjorde ont, säger Geena Davis.

Sanna Lundells oväntade vändning i karriären – vill bli präst

Hon konstaterar att hon inte riktigt hade tänkt att åldersdiskrimineringen skulle vara något som skulle drabba henne. Geena hade snarare hoppats att hon skulle gå i andra stjärnors fotspår, och i stället få roller som ledde till tunga priser.

– När jag började kändes det som om Meryl Streep, Glenn Close och Sally Field fick alla de stora rollerna – de som ledde till nomineringar. Jag räknade med att de skulle bana väg för ändringar. Även om det inte skulle ske räknade jag ändå med att få fina roller, säger hon till Aftonbladet.

Geena Davis och Susan Sarandon i Thelma & Louise.

Foto: TT.

Geena Davis sadlade om i karriären

Men så blev det inte. Geena såg hur rollerna lös med sin frånvaro, och kände hur karriären rann ur hennes händer. Då valde hon att byta bana och sadla om. När hon fick färre bra skådespelarjobb grundade hon i stället ett jämlikhetsinstitut som skulle exponera filmbranschens snedfördelning gällande hur personer av olika åldrar, etniciteter, kön och sexuell läggning representerades i film.

Mycket har hänt, men än i dag jobbar Geena vidare med det viktiga arbetet, och tycker att det borde gå snabbare. 2019 producerade hon en dokumentär på ämnet – This changes everything.

– Titeln är hämtad från tiden med Thelma & Louise. När den slog sa folk att den skulle förändra allting. Det skulle bli vanligt med kvinnor i huvudrollerna, med road movies med kvinnor. När Tjejligan släpptes hörde vi samma sak. Ingenting hände. Det blev inte bättre på något sätt. Det var en enorm besvikelse.

Superstjärnan Cher om att bli gråhårig i Hollywood: ”Jag vägrar”

Efter #metoo var Geena Davis också en av de kvinnor som uppmärksammade problemen med ojämlikhet och exkludering i filmindustrin. Det kan du läsa mer om här.

Mest läst