Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ghita Nørby planerar sin egen begravning

12 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Ghita Nørby den goda viljan
Folkkära danska skådespelaren Ghita Nørby har haft en lång karriär, med medverkan i många svenska produktioner.
Men nu när Ghita fyllt 87 år lämnar hon inget åt slumpen – och planerar sin egen begravning.
– Varför måste vi sitta och titta på en kista, undrar hon i en intervju.
Annons
Kändisar som gått bort 2021Brand logo
Kändisar som gått bort 2021

Få danska skådespelare är så omtyckta i Sverige som Ghita Nørby. Den 87-åriga skådespelarveteranen har en lång karriär i ryggen, och har medverkat i ett stort antal svenska produktioner. Många känner igen Ghita Nørby från Riket, Maria Larssons eviga ögonblick och Fyra veckor i juni – där den sistnämnda gav henne en svensk Guldbagge för bästa kvinnliga biroll.

Ghita Norby vann en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll.

I dag har Ghita Nørby hunnit passera 87 års ålder, och det har fått henne att fundera över framtiden och livets slut. Danska Newsner skriver om hur skådespelaren i radioprogrammet Tsunami berättar om sina detaljerade planer för sin egen begravning.

Annons

Ghita Nørby berättar att hon inte vill att kistan med henne i ska vara med under begravningen i kyrkan.

– Man kan gå in i en kyrka och då finns det ingen kista. Varför måste vi sitta och titta på en kista?, undrar hon retoriskt i radioprogrammet.

Vill ha husdjur på begravningen

I stället för att begravningsgästerna ska gråta över hennes kista, så har Ghita Nørby en helt annan idé – hon vill att gästerna tar med sig sina husdjur som sällskap till begravningen. Dessutom vill hon att det ska spelas specifik musik som hon valt, närmare bestämt jazzmusik.

Ghita Nørby säger att hon vill att jazzmusiken ska hjälpa gästerna att minnas henne, eller kanske andra personer som de förlorat i sitt liv. Hon är däremot inte säker på om hon vill ha en gravsten. Om det blir en gravsten ska det inte stå mer än hennes förnamn på den – bara ”Ghita”.

Ghita Nørby på premiär i Köpenhamn 2022.
Annons