Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Greta Thunberg blir chefredaktör – i en dag

22 okt, 2020 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Greta Thunbergs nya jobbuppdrag: blir chefredaktör.
Nu har Greta Thunberg fått ett nytt jobbuppdrag! Under en hel dag kommer klimatkämpen få vara chefredaktör och sätta dagordningen på en av Sveriges största dagstidningar – Dagens Nyheter.
Annons
En fiktiv sugardatingsite satte dit sexköpareBrand logo
En fiktiv sugardatingsite satte dit sexköpare

Efter det att klimatkämpen Greta Thunberg riktat kritik mot hur medierna hanterar klimatkrisen får hon nu själv chansen att sätta dagordningen på Dagens Nyheter. Tidningen har nämligen sett till att Greta Thunberg ska få vara chefredaktör på Dagens Nyheter under en hel dag.

Blir chefredaktör i december

Eftersom Greta Thunberg tycker att klimatfrågan inte behandlas som den stora och mycket allvarliga kris den faktiskt är, fick chefredaktör Peter Wolodarski en snilleblixt: Varför inte låta Greta Thunberg vara gästredaktör för en dag och vara med och besluta om tidningens inriktning?

Sagt och gjort, i början av december kommer klimatkämpen vara chefredaktör för ett nummer av Dagens Nyheter.

– Jag hoppas att detta kan influera DN och andra medier att behandla klimatkrisen som den stora kris det faktiskt är, säger Greta Thunberg i Dagens Nyheter.

Mindre opinionstexter och katastrofbeskrivningar

Greta Thunberg har lite lätt planerat sin dag som chefredaktör och hon vill helst skippa opinionstexter och katastrofbeskrivningar av händelser, och hon vill ha in mer forskning i tidningen.

Annons

– Många granskningar som visar hur verkligheten ser ut, var vi befinner oss just nu och som djupgående förklarar klimatkrisen. Och intervjuer med personer som har mycket kunskap, till exempel forskare, säger Greta Thunberg.

Ett jippo – eller ett steg mot bättre journalistik?

Att världens mest kända klimataktivist ska få stå för innehållet i en stor dagstidning under en dag, osar möjligen jippo. Men chefredaktören Peter Wolodarski menar att detta är ett steg mot tidningens mål som bland annat är att bli bättre på att rapportera om klimatfrågor.

– För oss ingår detta som en del i en större ansträngning att uppvärdera klimatfrågan journalistiskt. Vi kommer att avsätta mer resurser för att rapportera om den i vardagen och dessutom se över vår annonspolicy, säger Peter Wolodarski i Dagens Nyheter.

LÄS MER:

Annons