Slå på ljud

Gunde Svan har fört vidare sina tävlingsinstinkter och atletiska förmågor till 24-åriga sonen Ferry Svan – men sonen går inte i pappas fotspår när det gäller val av sport. I stället är Ferry nämligen världsmästare i vedhuggning och tävlar som första svensk professionellt i skogshuggarsport.

I fredagens Carina Bergfeldt på SVT gästar far och son, och programledaren Carina Bergfeldt undrar om Ferry är beskyddande mot sina yxor.

– Hur hanterar du de här yxorna, får pappa ta i yxorna, undrar hon.

– Helst inte, tävlingsyxorna är bara mina, det är bara jag som får ta och hålla i, och de har jag i ett eget skåp, säger Ferry Svan, och låter precis som sin pappa.

Ferry Svan är mästare på att hugga ved.

Gunde Svans blodiga olycka – skulle hjälpa Ferry

Gunde Svan berättar att han skulle hjälpa sin son ett laga en träningsyxa – när allt plötsligt slutade i ett blodbad.

– Jag skulle hjälpa honom rädda en träningsyxa som han hade förstört lite, och jag la hela min själ. En timme på ena sidan och en på den andra, jag var så noggrann. Men rätt var det var så tappade jag yxan, så det slutade ju på akuten där jag fick sy benet, säger Gunde Svan och skrattar.

Han konstaterar att han inte hade skruvat fast yxan tillräckligt hårt i skruvstädet för att Ferry inte ville att det skulle bli märken, då det förstör yxan som träningsredskap. När yxan då gled ur kom Gundes snabba reflexer fram, och han sträckte fram foten för att rädda yxan.

– Men det är ju jättedumt att ta fram benet, säger Carina Bergfeldt och skrattar tillsammans med Svan-familjen.

– Ja, det tycker jag också i efterhand, men reflexen är att rädda yxan, säger Gunde Svan.

Ferry och Gunde Svan.

Läs mer:

Carina Bergfeldts succé – vinner över Skavlan

Anna Ardin anmälde Julian Assange för sexuella övergrepp: ”Inget monster”

Sorgen, släkten och livet som statsministerfru - 11 saker du inte visste om Ulla Löfven