Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Gunde Svans barn har vuxit upp – så ser de ut och lever i dag

29 apr, 2021 
Gunde Svan med fru och barn.
Gunde Svan gick från folkkär skidåkare till älskad programledare.
Nu har hans två barn Julia och Ferry vuxit upp och gått i pappas fotspår.
Så här ser Gunde Svans barn ut i dag!
Annons
7 kändisbarn som har vuxit uppBrand logo
7 kändisbarn som har vuxit upp

Gunde Svan, 59, har varit en folkkär profil i Sverige under många årtionden. Som skidåkare på 80-talet tog Gunde Svan så mycket som fyra OS-guld och hela sju VM-guld, och är än i dag en av våra mest framgångsrika idrottsmän.

Men på 90-talet bytte han skidåkningen mot en tv-karriär, och för många är han snarare programledar-Gunde än skid-Gunde i dag. Det var med Fångarna på fortet som Gunde Svan fick sitt stora genomslag i tv-sofforna, men han har också varit programledare för Gladiatorerna och Ingenting är omöjligt. Dessutom dansade han sig till semifinal i Let's dance, och syns i framgångsrika reklamfilmer.

Gunde har varit gift med hustrun Marie Svan, 57, sedan 1990, och tillsammans har paret fått två barn – Julia Svan, 27, och Ferry Svan, 24. Båda hans barn har valt karriärsbanor som går i pappas fotspår på olika sätt.

Gunde Svan med frun Marie och barnen Julia och Ferry.
Gunde Svan med barnen och hustrun 2007.

Julia Svan gick i pappa Gundes fotspår

Julia Svan satsade tidigt på en karriär inom längdskidåkning, och visst hade hon ärvt sin pappas talang – 2013 blev hon juniorvärldsmästare i stafett. Julia tvingades dock lägga den lovande karriären på hyllan efter att ha tampats med både jobbiga skador och den envisa bakteriesjukdomen twar.

Annons

I en intervju med Expressen har Julia berättat att hon lade press på sig själv att leva upp till pappans rykte.

– Ända sen jag var junior har jag fått frågor om det där, att jag är Gundes dotter, och jag har svarat: ”Nej, jag känner ingen press och det är inget speciellt.” Men nu börjar jag erkänna för mig själv att det faktiskt är så, att jag har extra ögon på mig och… det är svårt att bara tänka bort det och inte beröras av det. Jag tror nog att det påverkat mig mer än vad jag erkänt, sa hon i intervjun.

I dag jobbar Julia med tv och syns bland annat som skidexpert i Expressen TV.

Julia Svan med pappa Gunde på Let's dance.
Julia Svan har blivit skidexpert i stället för att åka skidor själv.

Ferry Svan är också elitidrottare – men inte inom skidåkning

Gunde Svans son Ferry valde också en elitidrottskarriär – men i en helt annan sport än sin pappa. 24-åringen har nämligen lyckats bli juniovärldsmästare i timbersport, vilket i stort sett är skogshuggartävlingar. Ferry tävlar i att hugga sig igenom stor träd med hjälp av yxa och motorsåg, och i VM 2019 hamnade han på en sjundeplats samt slog nordiskt rekord.

Gunde och Ferry gästade Carina Bergfeldt tillsammans, och där blev det tydligt hur engagerad Gunde är i sonens idrott.

– Jag skulle hjälpa honom rädda en träningsyxa som han hade förstört lite, och jag la hela min själ. En timme på ena sidan och en på den andra, jag var så noggrann. Men rätt var det var så tappade jag yxan, så det slutade ju på akuten där jag fick sy benet, berättade Gunde Svan i programmet.

Gunde och Ferry Svan hos Carina Bergfeldt.
Gunde Svan engagerar sig i sonen Ferrys karriär som skogshuggare.
Annons