Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Gunde Svans beslut om alkoholen: ”Dansa hela natten”

05 jan, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
I många år var han en av Sveriges största idrottsmän. Men det är inte alla som känner till Gunde Svans stora beslut om alkoholen – och hälsan.
Annons
Se 5 kändisar som fyller jämnt 2023Brand logo
Se 5 kändisar som fyller jämnt 2023

Gunde Svan är en av Sveriges absolut mest kända idrottsmän. Han föddes som Anders Gunde Svan den 12 januari 1962 i Dala-Järna i Järna församling, Dalarna. Redan som barn åkte han längdskidor och det stod snart klart att han var en riktig talang. Under sin karriär vann han fyra OS-medaljer och sju VM-guld. Efter att han lagt skidkarriären på hyllan blev han programledare för, bland annat, Fångarna på fortet. Och det är nog så, som en glad och påhejande citatmaskin (visst minns ni ”nära skjuter ingen hare?”), som många minns honom bäst.

Gunde Svan, 1984. Men en av sina mååånga guldmedaljer.

Gundes energi går inte att ta miste på, det märktes inte minst under skidstafetten i Calgary 1988 då Gunde Svan åkte bakom sistasträckans Torgny Mogren och skrek: "Du får vila sen!".

Annons

Gift med Marie och har två barn

Gunde har varit gift med hustrun Marie Svan sedan 1990, och tillsammans har paret fått två barn – Julia Svan och Ferry Svan. Båda hans barn har valt karriärbanor som går i pappas fotspår på olika sätt. Julia Svan satsade tidigt på en karriär inom längdskidåkning. Julia tvingades dock ge upp den lovande karriären efter att ha tampats med både jobbiga skador och den envisa bakteriesjukdomen twar. Gunde Svans son Ferry valde också en elitidrottskarriär – men i en helt annan sport än sin pappa. Han tävlar i timbersport.

Beslutet om alkoholen

Han må vara känd för de flesta av svenskarna. Men det är få som känner till Gunde Svans hälsobeslut: att inte dricka alkohol. 2016, i Hellenius hörna, berättade han mer.

I programmet frågade David Hellenius om hälsosamme Gunde ändå haft en tonårsperiod där han drack alkohol och tjuvrökte.

– Nej, svarar Gunde Svan i programmet.

Sanningen är den att Gunde Svan aldrig ens har smakat på alkohol – någonsin.

Gunde Svan och Agneta Sjödin programledde Fångarna på fortet ihop i många år.

– Nej. Har jag hållit mig så här länge så lär jag kunna hålla mig en stund till för jag har haft så fruktansvärt roligt av att jag inte har druckit. Jag har ju kunnat hålla på och dansa hela natten, slår han fast.

Faktum är att Gunde dansar så mycket på fest att han måste byta kläder.

– Jag brukar byta ombyte vid halvtid om orkestern tar paus. Jag har med mig ombyte, det har jag haft ända sedan skoldanstiden. Jag blir svettig av att jobba hårt vet du.

Annons