Slå på ljud

Radioprogramledaren Hanna Hellquist, 40, har tagit ett stort beslut, och bestämt sig för att försöka skaffa barn på egen hand, utan en man eller partner. Det var i början av året som Hanna först berättade om sitt beslut i P3 Hemligheter, och konstaterade att hon inte vill vara ensam mer– något hon insett sedan hon flyttat till ett hus i de värmländska skogarna.

– Jag måste åtminstone försöka, jag tror jag kommer ångra mig om jag inte försöker. Men det är en så konstig situation, att gå frisk till en sjukvårdssituation. Jag vaknade, åt två våfflor, och sen sitter man och pratar med en läkare. Det blir så gravallvarligt ”i din ålder är den den och den chansen...”, men i mitt huvud är jag sju år gammal liksom... det går inte ihop, sa Hanna Hellquist i programmet.

Kalle Moraeus har bytt bana helt – lämnat musikeryrket

Berättar för Carina Bergfeldt om beslutet

Nu gästar hon finalprogrammet av Carina Bergfeldt och berättar mer om den långdragna processen för att kunna skaffa barn på egen hand.

– Då får man göra en sådan psykosocial utredning om man ska skaffa barn själv. Man får träffa en terapeut och prata och så får de ge tummen upp eller tummen ner. Och just det var jag väldigt orolig för, jag ville liksom inte bli bedömd av ett proffs som inte känner mig för att jag ska skaffa barn själv. Det kändes som ett konstigt test som jag skulle klara. Det har man ju ingen lust med, om man inte går i skolan, att någon ska säga om man är bra eller dålig på det som man själv inte vet, säger Hanna Hellquist i SVT-programmet.

Hanna Hellquist om att bli mamma – vill nu skaffa barn på egen hand

Hanna Hellquists möte med terapeuten

Hon konstaterar dock att hennes bild inför mötet med terapeuten var mycket värre än det visade sig vara.

– Men det var inga problem, vi pratade bara och hon var jättego. Jag är tydligen inte helt sjuk i huvudet, säger Hanna Hellquist.

– Hade du trott det, undrar Carina Bergfeldt.

Hanna Hellquist, som varit öppen med att hon numera är en nykter alkoholist, menar att hon var rädd att hennes förflutna skulle förstöra hennes utsikter för att få barn.

– Nej, men man har ju ändå levt på ett tvivelaktigt sätt, som jag var lite rädd att det skulle ligga mig i fatet. Kanske också just det att man inte är så bombsäker på att man vill.

Carina Bergfeldt avslöjar kaoset bakom kulisserna: "Avhopp"