Inspelningen av succéserien The Crowns tredje säsong är klar – och mer och mer information om vad vi kommer att få se har offentliggjorts allteftersom. Bland annat vet vi nu vilka skådespelare som kommer att spela de olika karaktärerna i serien. För när vi återser den brittiska kungafamiljen är det redan 1970-tal – vilket betyder att flera av karaktärerna har blivit äldre och därför bytt skådespelare.

1. Drottning Elizabeth II spelas av Olivia Colman

Det var den tidigare rollinnehavaren av drottning Elizabeth II, Claire Foy, som bekräftade för Vulture att alla roller i tv-serien skulle ersättas. I en intervju med Screen Daily förklarar Peter Morgan tilltaget så här:

– Jag tror verkligen att du inte kan åldras mer eller mindre än tio år som en skådespelare.

Olivia Colman kommer att ersätta Claire Foy i rollen som drottning Elizabeth II, bekräftar hon för Variety. Hon har sedan tidigare medverkat i tv-serien Broadchurch och bland annat vunnit en Golden Globe för sin roll i The Night Manager och en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i The Favourite.

Olivia Coleman

Olivia Colman kommer att spela drottning Elizabeth II i tredje säsongen av The Crown. Foto: IBL

Olivia Coleman tar över efter Claire Foy i rollen som drottningen.

Olivia Coleman som drottningen.

2. Drottningmodern Elizabeth

Skådespelaren bakom drottningens mamma Elizabeth byts också ut och kommer i följande säsonger att spelas av Marion Bailey, som tidigare bland annat gjort Morden i Midsomer.

Drottningens mamma i the Crown spelas av Marion Bailey i säsong 3.

Marion Bailey i rollen som drottningmodern.

3. Prins Philip spelas av Tobias Menzies

Prins Philip spelades tidigare av Matt Smith (som också fick mer betalt än huvudrollsinnehavaren Claire Foy) men i den nya säsongen kommer han att spelas av Tobias Menzies, som tidigare spelat Edmure Tully i Game of Thrones.

THE CROWN Tobias Menzies som prins Philip

Tobias Menzies tar över rollen som prins Philip från Matt Smith i The Crown säsong 3.

4. Helena Bonham Carter tar över rollen som prinsessan Margaret

Evening Standard var först med att rapportera att Helena Bonham Carter skulle spela prinsessan Margaret i tv-serien. Den nuvarande rollinnehavaren Vanessa Kirby publicerade ett Instagram-inlägg med Bonham Carter som bekräftar att hon efterträder Kirby.

Prinsessan Margaret spelas av Helena Bonham Carter i tredje säsongen av The Crown.

Helena Bonham Carter som prinsessan Margaret i The Crown. Foto: Netflix

5. Prinsessan Margaret och greven av Snowdon 

Ben Daniels som prinsessan Margarets make, fotografen Anthony Armstrong Jones.

Fotografen Anthony Armstrong Jones, spelades tidigare av Matthew Goode men efterträds nu av Ben Daniels. Foto: Netflix

I andra säsongen får vi följa förhållandet mellan prinsessan Margaret och fotografen Antony Armstrong-Jones, som sedan blir greve av Snowdon. Paret gifter sig och får två barn i slutet av säsongen.

– Utan att avslöja någonting, som inte redan finns dokumenterat i historieböckerna, kommer vi nu att få se skilsmässan mellan prinsessan Margaret och greven av Snowdon, säger historiekonsulten Robert Lacey till Town and country.

Paret separerade 1976 och skiljde sig 1978, vilket var den första kungliga skilsmässan sedan prinsessan Victoria av Edinburgh 1901.

6. Camilla Parker Bowles 

The Crown-producenten Suzanne Mackie avslöjade att prins Charles nuvarande fru Camilla Parker Bowles kommer att introduceras i tredje säsongen skriver Digital Spy. Paret träffades 1970 och hade dejtat i tre decennier, om man räknar åren de har varit gifta med andra, innan de till slut gifte sig 2005.

Camilla Parker Bowles kommer att spelas av Emerald Fennell, som tidigare gjort serien Barnmorskan i East End. Prins Charles spelas av Josh O’Connor, som bland annat gjort Florence Foster Jenkins där Meryl Streep hade huvudrollen. Charles och Camilla träffade varandra under en match i hästpolo 1971.

– Jag älskar verkligen Camilla, och jag är så tacksam över att min tonårsperiod förbedde mig väl för att spela en kedjerökande, seriehånglare med pottfrilla, säger Emerald Fennell enligt Variety.

Josh O’Connor och Emerald Fennell i rollerna som prins Charles och Camilla Parker Bowles i den tredje säsongen av The Crown.

7. Jobbar på säsong tre och fyra parallellt 

Tidningen Variety skrev tidigare att Peter Morgan arbetade på manus till både säsong tre och fyra parallellt, och att de båda säsongerna skulle spelas in ungefär samtidigt.

Inspelningen till säsong tre påbörjades i juli förra året och på Oscarsgalan 2019 berättade Olivia Colman i en intervju med ABC News att stora delar av arbetet med säsong tre nu blivit klart. Hon avslöjade även att inspelningen av säsong fyra ska påbörjas i augusti 2019.

8. Tredje säsongen kommer att utspela sig från 1964 till 1976

Ingenting är bekräftat, men det ryktas om att tredje säsongen kommer att börja med drottningens kungliga turné i Kanada 1964 och följa prins Charles resa in i rampljuset. Om säsongen slutar 1976 kommer vi inte få se drottning Elizabeths 25-årsjubileum, 1977, och Margarets skilsmässa, 1978, förrän i säsong fyra.

9. Prinsessan Diana 

Prins Charles träffade Diana Spencer i november 1977, då han först dejtade hennes storasyster. Vi kommer alltså först att få se även henne i den fjärde säsongen av The Crown. Det är redan klart att det blir skådespelaren Emma Corrin som gestaltar prinsessan Diana i The Crown.

Emma Corrin som prinsessan Diana

Emma Corrin kommer att spela prinsessan Diana i The Crown. Foto: TT

10. Det kommer helt nya premiärministrar

I slutet av säsong två fick vi se att premiärministern Hamilton Macmillan avgick. Och nu kommer vi att få följa premiärministrarna Sir Alec Douglas-Home, Harold Wilson, Edward Heath, James Callaghan och Margaret Thatcher i de kommande säsongerna. Alla rollinnehavare är ännu inte offentliga, men Harold Wilson kommer att spelas av Jason Watkins.

Enligt The Sunday Times kommer Gillian Anderson att ta sig an rollen som den brittiska premiärministern Margaret Thatcher – men detta sker alltså först i säsong fyra av The Crown. Då får vi bland annat följa den frostiga relationen mellan drottning Elizabeth och Margaret Thatcher, under hennes elva år som premiärminister (1979-1990).

Gillian Anderson i The Crown säsong 4

Enligt The Sunday Times kommer Gillian Anderson att spela Margaret Thatcher i säsong fyra av The Crown. Foto: Armando Gallo/TT

11. Då har säsong tre av The Crown premiär

Tidigare har BBC rapporterat om att säsong tre av The Crown kommer att sändas någon gång under 2019. Men nu är det alltså klart att vi ska bänka oss den 17 november då säsong 3 har premiär på Netflix. Och det är en säsong att se fram emot. Här kan du se den första teasern på den nya säsongen.

Tidigare säsonger har bestått av tio avsnitt vardera, så gissningsvis kommer även säsong tre att göra det.

Foto: IBL/TT/Netflix

Läs även:
Prinsen fick mer betalt än drottningen i hyllade The Crown

Alicia Vikander om den kungliga middagen: Jag höll tillbaka

Alla Netflix 54 originalproduktioner – rankade från sämst till bäst