Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är de läskiga tvillingarna från The Shining i dag

10 nov, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografWarner Bros
Det brittiska tvillingparet Louise och Lisa Burns var 12 år när de spelade in The Shining.
Stanley Kubricks kultförklarade skräckfilm från 1980 var deras första skådespelarjobb.
– Vi är naturligt kusliga, förklarade de i en intervju med Cosmopolitan år 2019.
Annons
Nya julfilmer på NetflixBrand logo
Nya julfilmer på Netflix

Filmen The Shining, med Jack Nicholson i en av huvudrollerna, blev en succé på 80-talet och har sedan dess haft en signifikant inverkan på populärkulturen. Bland annat omkring halloween, då flera högtidsfirare än i dag klär ut sig till de kusliga tvillingarna från skräckfilmen.

Louise and Lisa Burns, som är tvillingar även i verkliga livet, blev castade i rollerna som de läskiga systrarna till filmatiseringen av Stephen Kings roman med samma namn; The Shining.

En av de mest kanske kända scenerna från filmen, där tvillingarna syns, är när de står i slutet av en hotellkorridor, hand i hand, och säger unisont ”Kom och lek med oss, Danny”.

Tvillingparet om inspelningen av The Shining: ”Vi hatade...”

Filmen utspelar sig på det hemsökta hotellet The Overlook hotel där tvillingarna en gång blivit brutalt mördade. I flera hårresande scener visar sig tvillingarnas spöken för huvudpersonen; en femårig pojke vid namn Danny.

Annons

År 2019 berättade, de då 51-åriga, tvillingarna för tidningen Cosmopolitan att de hade en naturbegåvning för att skrämmas på den tiden.

– Vi är naturligt kusliga helt enkelt. Men vi övade på tajmingen och på att säga saker samstämmigt på ett tomt och uttryckslöst sätt flera gånger om, förklarade de då.

Den femåriga Danny sitter på en trehjuling i förgrunden när han ser tvillingspökena vid korridorens slut.
Den femåriga Danny sitter på en trehjuling i förgrunden när han ser tvillingspökena vid korridorens slut.

Filmen blev utsedd till en av de läskigaste genom tiderna, men Louise och Lisa berättade att de aldrig var rädd under inspelning.

– Vi såg folk med läskigt smink, men det kändes mer som att vi var på en väldigt avancerad maskeradfest. Så galet var det inte.

Det fanns dock ett element under inspelningen som tvillingarna tyckte mindre om, nämligen de identiska, dockliknande klänningarna.

– Vi hatade verkligen dem, de var avskyvärda och ganska kliande. Ingen av oss var särskilt ”flickiga” som barn, så vi kände oss obekväma, har Louise tidigare berättat för The Daily Mail,

Iranska dokumentärfilmaren: "Vi har ett enda mål, att störta regimen"Brand logo
Iranska dokumentärfilmaren: "Vi har ett enda mål, att störta regimen"

Här är de läskiga tvillingarna från The Shining i dag

Trots deras minnesvärda insats i skräckfilmen valde de inte skådespelaryrket som en karriär. Men de lekte lite med det kreativa uttrycket under en period.

Annons

– När jag var yngre var det min dröm att bli en stor filmstjärna som Judy Garland eller Greta Garbo, riktiga stjärnor, berättade Louise för The Daily Mail år 2015. Hon fortsatte:

– Jag gick på en audition för att komma in på RADA [The Royal Academy of Dramatic Art]. De sa att de inte kunde anta mig för att jag hade spelat i en film och det gjorde mig till en professionell skådespelare. De hade en policy att inte anta professionella skådespelare, förklarade hon.

Så, systrarnas karriärer tog andra riktningar. Louise är i dag en publicerad forskare och Lisa jobbar som jurist. Ibland dyker de upp på mässor för fans av kultfilmer och signerar autografer.

Tvillingarna Louise och Lisa Burns år 2019.
Tvillingarna Louise och Lisa Burns år 2019.

Systrarna är, som många andra, båda aktiva på sociala medier. En post på Twitter, under användarnamnet ”Shining Twins”, uppmärksammades nyligen. Tvillingparet var nämligen två, av många, britter som ville säga farväl av drottning Elizabeth II när hennes kista stod i Westminster Hall.

Den 18 september, dagen innan drottningens begravning, publicerade tvillingarna en bild som visade hur de var vid gott mod där de stod i kö i elva timmar för att säga hej då till den omtyckta monarken.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons