Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Kändisarna som talat öppet om sina diagnoser

17 sep, 2020 
AvElin Jonsson
FotografTT
ADHD, ADD, Autism, Asperger syndrom och Tourettes syndrom är exempel på ett par av de neuropsykiatriska diagnoser som tio av de listade kändisarna lever med.
Annons
Kändisarna som valt att prata om sin bipolära sjukdomBrand logo
Kändisarna som valt att prata om sin bipolära sjukdom

Emma Watson

Emma Watson, 30, har vuxit upp framför världens ögon i samband med Harry Potter-filmerna. Men något som var oklart för många var att hon redan under åren som barnstjärna tog mediciner för sin ADHD. Med sin diagnos som innebär att man har svårigheter att koncentrera sig har Emma både byggt en lysande karriär som skådis, gått ut grundskolan med toppbetyg, tagit examen från anrika Brown University och hyllats för sin roll som goodwill-ambassadör för FN:s kvinnoorgan.

David Beckham

Det kanske finns en anledning till att David Beckham, 45, är så bra på att skjuta bollen rakt in i mål. Han älskar nämligen när saker står i raka organiserade linjer – så till den grad att oordning gör honom stressad. Hans fru Victoria, 46, har berättat att David en gång köpte tre kylskåp. Ett till dryck, ett till sallad och det tredje till övrig mat. Allt måste också vara i jämt antal, finns det tre burkar slänger han hellre en än låter dem stå ojämna! David erkänner själv att det är en form av OCD (tvångstankar) och att han försökt bli av med besattheten, men utan att lyckas. Istället har hela familjen Beckham accepterat hans extrema noggrannhet – och gör vad de kan för att hålla efter!

Efter diagnosen har bitarna fallit på plats.

Isabella Löwengrip

2013 berättade bloggerskan tillika entreprenören Isabella Löwengrip, 29, att hon lider av ADHD. Efter utredningen känner hon att diagnosen hjälpt henne framåt.

Annons

”Mitt liv har blivit enklare när jag har ett facit att falla tillbaka på när livet känns rörigt”, bloggade hon och fortsatte:

”Förut när turboenergin florerade i kroppen så absorberade jag den och for runt som en tornado här hemma tills jag var gråtfärdig och helt tom. Idag när energin kommer så vet jag vad det är och hur jag ska agera och ibland/ofta kunna använda den till något vettigt.”

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria, 43, lider precis som sin lillebror prins Carl Philip av dyslexi, en diagnos som gör att man har svårigheter med att läsa och-eller skriva. I Aftonbladet har hon tidigare berättat att hon som barn utvecklade ett eget sätt att lära sig saker på:

– I skolan ritade jag mycket för att förstå. Det tar mer tid att lära in saker på det sättet, men jag utvecklade nya förmågor för att hämta in kunskap. Det gick med mycket envishet. Allt tog längre tid för mig. Jag tycker att det är viktigt att ge elever med de här problemen tid. Mer tid att lära in saker Det är viktigt att förstå att det inte har något med IQ att göra, sa hon.

Annons

I vuxen ålder har kronprinsessan Victoria fortfarande problem med att ta in text:

– Jag läser fortfarande långsamt. Helst tar jag in informationen genom att lyssna. Talböcker är bra!

Billie Eilish

När debutalbumet When we all fall asleep, where do we go? blev Billie Eilish, 18, världskändis. Bara några månader innan skivsläppet avslöjade hon på Instagram att hon har levt med Tourettes syndrom sedan hon var liten.

”Jag har aldrig nämnt det online förut för ingen tror att jag är seriös. Mina tics är endast fysiska och märks bara om du är väldigt uppmärksam. (Men att ha dem är en annan nivå av elände.) Min Tourettes gör lätta saker mycket svårare. Men det är något jag är uppväxt med och van vid”, skrev hon.

Quentin Tarantion och Daryl Hannah i samband med arbetet med succéfilmen Kill Bill 2004.

Daryl Hannah

Redan när Kill Bill-skådisen Daryl Hannah, 59, var liten diagnostiserades hon med autism och läkarna ville att hon skulle medicineras och till och med läggas in på mentalsjukhus, vilket hennes mamma vägrade att gå med på, har skådisen berättat för People. Daryl har haft diagnosen så långt hon kan minnas, och diagnosen ger sig i uttryck i att hon ofta ”zonar ut” när exempelvis lärare eller andra människor pratar med henne. Hon tror även att diagnosen är orsaken till varför hon är så otroligt blyg och ogillar sociala tillställningar, vilket har fått henne att vägra gå på filmpremiärer och delta i talkshows, då de ”gör henne livrädd”.

Annons

Anthony Hopkins

För skådespelaren Anthony Hopkins, 82, tog det ett tag innan alla bitar föll på plats. Det var nämligen när han var i 70-årsåldern som han fick diagnosen Aspergers syndrom. Som barn trodde han att han var helt dum i huvudet då han inte klarade av skolan och under sitt vuxna liv tog han till alkoholen i hopp om att kunna tämja det som gjorde honom annorlunda. Men nu kan han se hur diagnosen har hjälpt honom i karriären. I branschen blev han till exempel känd för att kunna memorera sju sidors monolog i huvudet.

– Jag går inte på fester, har inte många vänner. Men jag gillar människor och ser på dem på ett annorlunda sätt, sa han till Daily Mail 2017.

Paris Hilton har ätit medicin sedan barnsben.

Paris Hilton

Hotellarvtagerskan och dokumentär-aktuella Paris Hilton, 39, avslöjade i en intervju med tv-stjärnan Larry King att hon lidit av koncentrationssvårigheter sedan barnsben, något hon länge tagit medicin mot.

Annons

– Jag har ADD och jag har medicinerats mot det sedan jag var barn, berättade hon.

Justin Timberlake

Popsnöret Justin Timberlake, 39, är framgångsrik både som sångare och skådis. När han under en intervju med Collider 2008 rättade till alla inspelare som lades framför honom frågade de honom om han är perfektionist. Då svarade Justin:

– Jag har OCD blandat med ADD, försök leva med det om du kan.

Susan Boyle

2009 gjorde Susan Boyle, 59, supersuccé Britain’s got talent, och då hade hon i hela sitt liv trott att hon haft en hjärnskada som orsakats under hennes traumatiska förlossning. Men för åtta år sedan gjorde hon en ordentlig utredning. Det visade sig då att det inte var någon hjärnskada. Hon hade Asperger.

– Det var en lättnad för mig, för i så många år trodde jag att det var något värre. Det var som om en stor tyngd lyftes från mina axlar. Med Aspergers måste du bara göra folk medvetna om att du måste göra saker i ett visst tempo och inte bli för bombarderad med saker. Det är inget att skämmas för, har Susan sagt i A current affair.

Annons