Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Kändisarnas egna ord om sina diagnoser och funktionsvariationer

05 maj, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kronprinsessan victoria filip hammar
De är framgångsrika skådespelare, programledare och artister – och har alla diagnoser som inte syns utåt.
Här är stjärnornas egna ord om sina funktionsvariationer.
Annons
Allt du behöver veta om adhd hos vuxnaBrand logo
Allt du behöver veta om adhd hos vuxna

Peter Jihde

Svenska programledaren Peter Jihde har varit väldigt öppen med att han har en diabetesdiagnos, men färre vet att han också är bipolär. Efter en lång utredning fick Jihde en diagnos 2013, och i sin bok Jihdes diabetes – en match för livet berättade han om oviljan att berätta om sin bipolaritet för omgivningen till en början.

– Jag kände mig tveksam till att berätta om det. Jag vet inte vad som väntar. Kanske säger TV4 att “den där bipoläre Peter, honom vill vi inte jobba mer med”. Eller så säger de att det är en sjukdom som många kreativa och duktiga människor har, har Peter sagt till Expressen.

Annons

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria har dyslexi, precis som sin pappa och bror. Familjen har valt att vara öppen med sina läs- och skrivsvårigheter, och kronprinsessan har blivit en förebild för många med samma diagnos.

– I skolan ritade jag mycket för att förstå. Det tar mer tid att lära in saker på det sättet, men jag utvecklade nya förmågor för att hämta in kunskap. Det gick med mycket envishet. Allt tog längre tid för mig. Jag tycker att det är viktigt att ge elever med de här problemen tid. Mer tid att lära in saker Det är viktigt att förstå att det inte har något med IQ att göra, har hon tidigare sagt.

Annons

Filip Hammar

Alla mot alla-programledaren Filip Hammar, ena halvan av Kanal 5:s superduo Filip & Fredrik, är precis som Peter Jihde bipolär. Filip har berättat öppet om sin diagnos både i sin podcast och när han gästade Ann Heberleins uppmärksammade program Mina två liv.

– Jag kan känna att det är fullständig katastrof, livet är fullständig katastrof, allt är poänglöst klockan 9.30. Sedan klockan 10.05 så mår jag som en dröm och tycker att allting är kanon. Så går det, så ser det ut hela dagen, har Filip Hammar sagt i ett avsnitt av Filip och Fredriks podcast.

Annons

Billie Eilish

Världens största artist just nu, Billie Eilish, har både tics och Tourettes syndrom. Tourettes är en neurologisk diagnos som gör att stjärnan inte alltid kan styra över sina rörelser eller vilka ljud hon ger ifrån sig.

– Mina tics är bara fysiska och inte märks inte supermycket för andra om man inte verkligen är uppmärksam. Min Tourettes gör enkla saker mycket svårare. Vissa saker ökar eller triggar ticsens intensitet. Men det är något jag vuxit upp med och är van vid.

Annons

Anthony Hopkins

Oscarsbelönade skådespelaren Anthony Hopkins diagnostiserades så sent som efter 70 med Aspergers, en typ av autismdiagnos. Stjärnan vill dock inte lägga för stor vikt vid diagnosen, och tycker att ”vi har förstört det mänskliga systemet genom att sätta allt i tabeller”. Anthony Hopkins är känd i branschen för sin otroliga förmåga att minnas repliker – under inspelningen av filmen Amistad överraskade han medarbetarna med att kunna leverera ett sju sidor långt tal utan att bryta tagningen.

Annons