Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Harald Treutiger bytte tv-karriären mot ett liv i solen

17 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Harald Treutiger.
Efter att ha slagit igenom stort med 24 karat blev Harald Treutiger en av Sveriges mest populära programledare – och tredubblade sin lön.
Men nu har tv-ikonen lagt rampljuset bakom sig, och valt ett livsnjutande liv i solen i södra Frankrike i stället.
– Det är ett avslutat kapitel. Jag skulle inte passa i många av de stora underhållningsprogrammen i dag, säger Harald Treutiger till Expressen.
Annons
Svenska programledarna då och nuBrand logo
Svenska programledarna då och nu

Harald Treutiger var under många år en av Sveriges mest populära tv-programledare. Efter att ha fått jobbet som programledare för 24 karat på SVT 1990 så slet alla tv-kanalerna i honom.

Att Treutiger var så eftertraktad gjorde att han kunde tredubbla den inkomst han hade, genom att ställa höga krav på SVT för att stanna kvar.

– Det slumpade sig så att TV3, TV4 och Kanal 5 ringde inom loppet av några veckor. Då frågade jag SVT ”vill ni vara med i matchen” och så sa jag upp mig och funderade ett tag. Till slut blev det så att jag stannade kvar men som frilans på fyraårskontrakt, med högre ersättning än som anställd. Det är en ”once in a lifetime”-grej att göra braksuccé och plötsligt bli eftertraktad från många håll samtidigt, det gjorde jag att kunde spela ut dem mot varandra, säger han i Expressen.

Annons

Harald Treutiger slutade med tv efter fiaskot

Men efter att ha gjort både Eurovision song contest och Expedition: Robinson så flyttade Harald Treutiger över till TV3, där fiaskoprogrammet Jakten på ökenguldet blev början på slutet för hans tv-karriär. Treutiger tillbringade några år på TV4, innan han lade programledandet på hyllan.

– Det är ett avslutat kapitel. Jag skulle inte passa i många av de stora underhållningsprogrammen i dag. Men jag skulle inte ha något emot att göra någon mysig och kul grej, jag har inget emot tanken, säger Harald Treutiger till Expressen.

Lyxlivet i södra Frankrike

I dag lever Harald Treutiger vad många skulle se om ett lyxigt drömliv, tillsammans med sin hustru Kicki. Treutiger själv ser sig som ”semipensionär”, och har försörjt sig på att köra båt och göra fastighetsaffärer, samtidigt som han och frun delar tiden mellan lägenheten i centrala Göteborg och huset i södra Frankrike. Paret har också ett hus i skärgården i Sverige.

Nu när hustrun går i pension ser de fram emot att dela upp sin tid mellan de tre hemmen.

– April och maj i Frankrike, skärgården på sommaren, september och oktober i Frankrike och sedan ”city life” i Göteborg på vintern. Det är det vi siktar på, berättar Harald Treutiger.

Annons