Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så får Helena af Sandeberg ihop livspusslet som ensamstående

10 jan, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografFREDRIK SANDBERG/TT
Sedan år 2017 lever skådespelaren Helena af Sandeberg varannan vecka-liv.
I en ny intervju med Motherhood berättar hon om hur det är att kombinera en hektisk karriär med livet som ensamstående mamma.
– Jag har alltid fått höra: ”Hur mår mina barn?” för att jag jobbar så mycket, säger hon till tidningen.
Annons
5 saker du vill veta om Helena af SandebergBrand logo
5 saker du vill veta om Helena af Sandeberg

Den 51-åriga skådespelaren Helena af Sandeberg har verkligen momentum just nu. Karriären går som på räls.

I skrivande stund är hon aktuell med Viaplays uppmärksammade humordrama Meningen med livet, i vilken hon spelar en av två systrar som söker efter just det. Karaktären, trebarnsmamman Ellen, känner att hon tappat bort sig själv i mammarollen. Något som Helena emellanåt kan identifiera sig med.

– Det jag kan känna igen i föräldrarollen är hur mycket man älskar sina barn och hur trött man kan vara på sin tjatiga röst, säger hon i en ny intervju med tidningen Motherhood där hon reflekterar över en av livets allra största dualiteter om man har barn.

Helena af Sandebergs ärliga ord om att vara ensamstående

Helena af Sandeberg är tvåbarnsmamma. Den 17-åriga sonen Alfred fick hon tillsammans med exmaken tillika tetaterregissören Alexander Mørk-Eidem och den 8-åriga dottern Avas pappa är skådespelarkollegan Fredrik Lycke.

Annons

Helena och Fredrik skilde sig år 2017 och sedan dess har Helena levt varannan vecka-liv; ett stort logistikpussel med barnens fäder.

– Ibland har det bara varit jobb och barn i perioder. Då föds det en längtan i en. Det räcker inte riktigt att vara människa, då längtar man efter något mer. Jag längtar ofta efter mina vänner, och att uppleva andra saker som inte bara har med jobb och prestation att göra. Typ som att vara en mamma, berättar hon för tidningen och belyser en viktig kvinnofälla som många mammor, gissningsvis, kan känna igen sig i.

Helena af Sandeberg tillsammans med sonen Alfred på biopremiären av filmen Jag är Zlatan år 2022.
Helena af Sandeberg tillsammans med sonen Alfred på biopremiären av filmen Jag är Zlatan år 2022.

Hon påpekar att hon är mer än ”bara” en mamma. Något som emellanåt ifrågasätts av omgivningens beteende. Momshaming är något hon tyvärr fått uppleva.

– Jag har alltid fått höra: ”Hur mår mina barn?” för att jag jobbar så mycket. Jag kan gärna hälsa att de mår väldigt bra, och att jag också är med dem väldigt mycket.

Helena af Sandeberg på röda mattan tillsammans med dottern Ava år 2019.
Helena af Sandeberg på röda mattan tillsammans med dottern Ava år 2019.

Så får Helena af Sandeberg ihop livspusslet

Helena berättar att hennes passion för skådespelaryrket har en stor del i borde livet och hjärtat. Det hektiska arbetslivet som kommer med hennes yrkesval innebär att hon får lägga mycket tid på att få ihop livspusslet. Något som är en utmaning i sig.

Annons

– Det går inte, konstaterar hon under intervjun med mammatidningen.

Tillsammans med barnens pappor, deras nya respektive, sonens flickvän Tintin och en bonusfamilj på Helenas pappas sida finns det många scheman att ta hänsyn till. För det mesta går det dock bra, eftersom de alla har respekt för varandras arbeten.

– Jag får prioritera hårt, det är ett pussel av rang. I perioder tar jag hjälp. Jag har en otroligt välfungerande relation med mina båda exmakar, vi kommer jättebra överens. Det är lätt, och det gör ju hela skillnaden. Vi pusslar alla ihop, eftersom vi är i samma bransch, säger hon och fortsätter:

– Jag kan känna att jobb och barn är det enda, att det finns väldigt lite plats för någonting annat.

Sonen Alfred blir myndig till sommaren. Helena reflekterar över hur hon är som mamma till en tonåring. Hon förklarar att hennes approach är att ”behålla barnens förtroende”, genom att vara ärlig med hennes egna tillkortakommanden.

När det kommer till att få ihop livspusslet som skådespelare och mamma, är Alfred i alla fall en mycket uppskattad och ansvarstagande tonåring.

– Han tar hand om sin lillasyster mycket. Han finns där. Det är väldigt roligt att ha en tonåring, i alla fall min tonåring, säger hon.

Hon tillägger dock att hon känner stor glädje över att fortfarande ha ett barn som behöver henne.

– Men sen kan jag titta på Ava och tänka: ”Vad skönt, du är kvar”. Han är ju på väg ut i livet, sitt eget, avslutar hon.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons