Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Helene Billgren öppnar upp om skilsmässan från Ernst: ”Smygerier och ljugerier”

27 dec, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
I många år var det Sveriges mest kända kulturpar. Sedan bröt de upp. Nu berättar Helene Billgren om skilsmässan från exmaken Ernst Billgren.
Annons
Se 5 tips på hur du varvar ner under julenBrand logo
Se 5 tips på hur du varvar ner under julen

Helene Billgren är en av Sveriges mest omtyckta och hyllade konstnärer. Häromåret hade hon en stor utställning på Liljevalchs i Stockholm, kallad Faran är över. Hennes konst beskrivs som lekfull och spontan. Huvudpersonerna i verken är nästan alltid kvinnor. Och hon älskar den av många utskällda färgen brun!

Ernst och Helene med dottern Elsa.

– Jag har kallat den för hästfärgen. Den kan symbolisera så mycket. Träd, byxor och hår. Det finns mycket brunt i naturen. Jag älskar brun, berättar hon i en helt ny intervju i Expressen, gjord av Linda Skugge.

Var gift med Ernst Billgren

I många år var Helene Billgren gift med konstnärskollegan Ernst Billgren. De möttes då de pluggade konst i Göteborg. Tillsammans har de barnen Elsa och Sigge. Helene har också dottern Andrea, från en tidigare relation. Ernst och Helene syntes ofta ihop ute i Stockholms vimmel och var kulturens mesta it-par under en stor del av 1990- och 2000-talet. Men sedan hände något. Paret valde att gå skilda vägar, efter 30 år tillsammans. 2012 lämnade de in en skilsmässoansökan. Snart stod det också klart att Ernst hade en ny kvinna, den 26 år yngre Julia. Skilsmässan var rejält jobbig för familjen, de har dottern Elsa Billgren öppnat upp kring, ett flertal gånger. Också Ernst har berättat om skilsmässan, i programmet Stjärnorna på slottet. Han beskrev äktenskapet om en slags verkstad av barn, familj, hus och två karriärer.

Annons

– Sen efter trettio år då var det färdigt, och barnen flyttar ut. Den avgörande punkten var att de skulle byta stammar också, sa han i programmet.

Ernst med sin nuvarande partner, Julia.

Ernst fortsatte:

– Det var någon form av skarv helt enkelt. Det är nästan oförskämt att vara ihop så otroligt länge som vi var i ett kreativt yrke. I trettio år. Trettio väldigt bra år.

Annons

Helene Billgren blev lämnad av Ernst

Helene Billgren har dock inte berättat om uppbrottet offentligt. Inte förrän nu. I intervjun med Linda Skugge i Expressen avslöjar hon känslorna.

– Det var jättehemskt, svarar hon på frågan om hur det var att bli lämnad.

Det tog fem-sex år att må bra igen berättar hon. Linda Skugge frågar om hon var arg, eller kanske ledsen?

– Både och, men mest ledsen. Hans smygerier och ljugerier var sårande, säger Helene.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons