Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Ann-Britt Ryd Petterssons beslut om alkoholen: ”Väldigt sorgligt”

27 dec, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Hon är en av tv-rutans mest kända, och uppskattade, ansikten. Men få vet om Ann-Britt Ryd Petterssons beslut kring alkoholen – och hälsan.
Annons
Valter Skarsgård om rollen i nya Beck-filmen DödsfällanBrand logo
Valter Skarsgård om rollen i nya Beck-filmen Dödsfällan

Egentligen skulle hon bli läkare. Men hon blev journalist. I över 40 år har tv-tittarna fått ynnesten att ta del av Ann-Britt Ryd Petterssons ansikte i rutan. 1980 började hon jobba på tv-sporten, och 1984 gick hon till Aktuellt. Genom åren har hon varit både programledare, korrespondent, reporter och även redaktör. 2018 fick hon dessutom hederspris på Kristallengalan. Hennes lugna stämma och proffsiga sätt och uppsyn har gjort henne enormt uppskattad av publiken, i alla år.

Ann-Britt Pettersson, nyhetsuppläsare och journalist på Sveriges Television. År 1980 började hon arbeta på tv-sporten. Här syns hon i studion, 1987.

Det inte många vet om är dock att Ann-Britt, under hela sin tid på SVT, har varit sjuk i den kroniska reumatiska sjukdomen kallad Reiters syndrom. Enligt läkarna ska sjukdomen ha legat latent i kroppen men utlösts av att Ann-Britt Ryd Pettersson en gång tränade samtidigt som hon hade halsfluss. Smärtorna från sjukdomen kommer i skov, och 2019 tvingades hon dessutom operera höften – på grund av syndromet. Reiters syndrom tvingar också Ann-Britt att ha en aktiv livsstil.

Annons

– Jag har haft nytta av ledsjukdomen för den tvingar mig att tänka mer på hur man ska leva. Jag är van vid att träna för att jag haft den som sällskap nästan hela min yrkeskarriär. Hade jag suttit stilla och vilat hade jag inte mått så här bra, har Ann-Britt berättat, i en intervju med Aftonbladet.

Ann-Britt Ryd Pettersson nyhetsjournalist tar en tårtbit vid Aktuellts 40 års jubileum ,1998.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Drabbades av cancer

Under åren har Ann-Britt Ryd Pettersson också drabbats av cancer, i tunntarmen. Öppet har hon, i flera medier, berättat om sjukdomen.

– Det är en tumör som är svår att upptäcka. Men läkarna hittade den när de undersökte min lunginflammation. Jag tycker fortfarande att jag hade tur att de hittade den i tid, har hon sagt till GP.

Kraften att orka, trots att hon fått två svåra sjukdomar, får hon från olika håll.

Ann-Britt Ryd Pettersson med sönerna Johan och Jacob, 2010.

– Jag bestämde mig tidigt att inte låta sjukdomen ta över mitt liv. Vardagsglädje betyder mycket för mig. Jag har trevliga barn, grannar och ett spännande jobb. Jobbet tillför väldigt mycket, både kollegor och alla människor jag träffar. Roligast är det fortfarande att åka ut med en fotograf och göra en berättelse för tittarna, säger Ann-Britt.

Annons

Träffade maken Björn på innekrogen

Privat Ann-Britt Ryd Pettersson är gift med Björn. Det har gått över 30 år sedan paret möttes, på innestället Café Opera i Stockholm.

Ann-Britt Ryd Pettersson får Kristallens Hederspris, 2018.

– Vi märkte snabbt att vi hade mycket gemensamt att prata om, som idrottsintresset. Det tog flera månader efter det första mötet på Café Opera innan vi sågs igen och det krävs nog en trygg man för att kunna hantera att kvinnan är väldigt offentlig. Men jag undvek då - liksom nu - att gå på till exempel offentliga danstillställningar. Det var – och är - inte så kul när någon berusad man kommer fram och vill prata sport eller klaga på SVT, har Ann-Britt sagt i en intervju med Expressen.

– Relationer förändras ju över tid, men man får ge sig den på att det ska fungera, särskilt när man har barn.

Annons

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Ann-Britt Ryd Petterssons barn

Ann-Britt är mamma till Johan och Jacob, som i dag är vuxna och bor i USA. Dessutom är hon bonusmor till Viktor. I alla år kombinerade Ann-Britt familjelivet med ett hektiskt liv i nyheternas tjänst.

– Min man Björn och jag planerade så att familjen kunde ansluta när jag exempelvis vikarierade som USA-korrespondent eller när jag fick utlandsvård i Israel och Spanien. Vi tyckte att det var viktigt att pojkarna fick se världen, har hon berättat för Expressen.

Ann-Britt med maken Björn.

– Men jag minns en gång när Johan bara var två-tre år och jag skulle rapportera i tio dagar från världsutställningen i Sevilla och den kommande EU-omröstningen. Då bodde Johan hemma hos mina föräldrar och han ville inte prata med mig i telefon när jag ringde hem. Jag började nästan gråta när han kort förklarade ”måtte till sandlådan” och släppte luren. Krigszoner valde jag bort för att barnen inte skulle utsättas för risken att deras mamma inte skulle komma hem alls.

Annons

Har valt att trappa ner – men har inte slutat arbeta

I dag är Ann-Britt över 65 år fyllda (hon föddes den 19 mars 1954). Hon har inte lämnat yrkeslivet. Men hon har trappat ner.

– Det är världens roligaste jobb, men det är lyx att som pensionär kunna välja när jag vill arbeta.

Journalistiken är dock inte bara ett yrke. Det är ett livsintresse, har hon slagit fast.

Lever som nykterist

Att leva aktivt och röra sig mycket är inte det enda beslutet som Ann-Britt Ryd Pettersson tagit kring sin hälsa. Hon är också nykterist.

– Jag dricker inte alkohol och har aldrig gjort. De flesta vet att jag är nykterist. När jag började som journalist var det många som hade problem med alkohol, även sportjournalister. Det är ju väldigt sorgligt, har hon förklarat för Aftonbladet.

Hon fortsätter:

Ann-Britt har valt ett liv i nykterhet.

– Förr var det också många som hetsade mig att dricka och tyckte att jag inte skulle vara så tråkig. Men i dag är det mer accepterat att vara nykterist än när jag var yngre.

Ann-Britt var faktiskt med och startade Ungdomens nykterhetsförbunds, UNF, medlemstidning Motdrag. Hon var aktiv i rörelsen i flera år, som ung. Då drev UNF kampanj mot mellanölet och hällde ut öl utanför Systembolaget.

– Det var också en alkoholliberal tid och vi ville vara lite motvalls i debatten och stå emot alkoholkapitalet, minns Ann-Britt.

Annons