Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Henke Lundqvists uppoffringar i familjelivet – hemliga hustruns stöd

10 nov, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografAnthony Behar
Förra året avslutade Henrik Lundqvist en lysande ishockeykarriär.
Nu berättar han om hustruns stöd och uppoffringarna i familjelivet.
– Jag tror det är viktigt att de [barnen] känner också att man är närvarande, säger målvakten i SVT:s nya dokumentär.
Annons
4 svenska kändispar som hållit sina relationer hemligaBrand logo
4 svenska kändispar som hållit sina relationer hemliga


Henrik Lundqvist, eller Henke som han också kallas, har genomlevt ”en av de största svenska ishockeykarriärerna genom tiderna”. Så sammanfattar SVT den kända målvaktens cv.

År 2021, efter 15 säsonger i New York Rangers, lade han skridskorna på hyllan. Under karriären han hann åstadkomma stora framgångar; OS-guld, VM-guld, NHL-karriär och den prestigefulla utnämningen ”NHL:s bästa målvakt”.

Men han hade inte klarat det utan kärleken, Therese Andersson, vid sin sida. I nya dokumentären Henrik Lundqvist - en hockeysaga, som släpptes den 9 november, berättar den levande ishockeylegenden om hustruns stora betydelse under karriärens höjdpunkter.

Henrik Lundqvist om hustruns beslut: ”Aktivt val”

Henrik Lundqvist och Therese Andersson träffades år 1998. Vid tidpunkten spelade han i grönvita Göteborgsklubben Frölunda. Efter 13 år tillsammans gifte sig paret på Jungfruöarna i Karibien. I dag har de dessutom två döttrar tillsammans; Charlise och Juli.

Annons

– Välgörenheten och familjen, det blir vårt teamwork, säger Lundqvist om hustrun i SVT:s nya dokumentär om hans karriär.

Under de 15 år som Henke spelade i NHL levde han i rampljuset. Hustrun höll sig dock i bakgrunden under toppen av makens karriär. Anledningen bakom beslutet var att skydda döttrarnas privatliv.

– Det är aktivt valt för barnens och hennes skull, att det är skönt när vi är ute när folk inte vet vilka de är. Hon känner sig bekväm i den rollen, förklara Henrik.

Henrik om uppoffringarna i familjelivet: ”Inget val”

Vidare poängterar Henrik hustruns stöd under småbarnsåren. Det påverkade honom mycket att inte kunna vara så närvarande i barnens liv som han ibland hade önskat.

Men han gjorde det bästa av situationen och balanserade karriören och familjelivet bäst han kunde, under hockeysäsongens mest aktiva månader.

Annons

– Jag tror det är viktigt att de känner också att man är närvarande, det lilla det blir under vintern, säger han och konstaterar att det var priset han betalade för framgången.

Se också: Sarah Dawn Finer och Tareq Taylor gör julshow ihop 2022Brand logo
Se också: Sarah Dawn Finer och Tareq Taylor gör julshow ihop 2022

Hustrun Therese, som också syns i dokumentären, känner med maken. Hon ger sin syn på hur hockeykarriären påverkat familjelivet:

– Det är en stor del du offrar där, du lägger tid på hockeyn och resorna och förberedelser i stället för familj. Du har inget val, det är så det är.

I fjol avslutade Henke alltså ishockeykarriären, efter att han tvingats till en hjärtoperation till följd av en läckande hjärtklaff.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons