Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kikki Danielssons starka ord om alkoholen: Döms hårdare än manliga kollegorna

09 nov, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Kikki Danielsson
Efter att ha kämpat mot alkoholproblem under lång tid är Kikki Danielsson nykter.
Nu berättar hon om hur orättvist det är att kvinnor döms mycket hårdare än vad män gör när det kommer till spriten.
Annons

När Kikki Danielssons dotter Emma föddes drabbades den nyblivna mamman av svår reumatism. Det blev inledningen på en minst sagt jobbig tid, och problemen innebar bland annat hon inte kunde byta blöja.

Kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
Kändisar som lämnat oss 2022

Och inte heller kunde hon hålla rent i hemmet – något som dåvarande maken Kjell Roos brukade kunna påpeka. Det gjorde att Kikkis självkänsla störtdök och för att orka med vardagen tog hon till flaskan.

– Alkoholen blev en sorts självmedicinering, säger artisten i en intervju med Hemmets journal.

Mörka tiden med alkoholen

Det blev inte lättare efter att hennes andra barn, sonen Viktor, föddes. Det hann knappt gå tre månader innan Kikki och bandet åkte ut på vägarna för att spela igen.

– Jag ville verkligen inte det men vi hade helt enkelt inte råd att inte genomföra våra bokade spelningar. De andra i bandet var ju beroende av inkomsterna, de hade ju huslån att betala, säger hon i intervjun.

Annons

Det skulle bli mörkare innan det ljusnade. Kikki Danielsson åkte fast för att ha kört berusad och nyheten hamnade på löpsedlarna. Därefter beslutades det att hon skulle läggas in på behandlingshem för att bli kvitt sitt alkoholberoende.

Det var mot hennes egen vilja. Kikki beskriver det som ett fängelse och att hon kände att hon kunde klara det där själv.

”Intressant hur olika vi behandlar män och kvinnor som dricker”

I intervjun pratar hon också om hur kvinnor och män döms olika hårt när det kommer till bland annat missbruk.

– Men det är ändå intressant hur olika vi behandlar män och kvinnor som dricker. Ungefär samtidigt var sångaren Plura och skådespelaren Mikael Persbrandt omskrivna missbrukare. Jag fick bara skit och blev kallad fyllkärring men Plura fick ett eget matprogram och Persbrandt nya filmroller…

I dag är Kikki Danielsson nykter, och hon har precis börjat gå till en psykolog för att bli av med sin depression och sin ångest.

– Jag vill kunna skratta igen som jag gjorde förr, säger hon till Hemmets journal.

Se 5 kändispar när de började dejta vs nuBrand logo
Se 5 kändispar när de började dejta vs nu

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons