1:44

Efter reklamen: 5 First Ladys vi minns

(1:44)

Få par är så förknippade med amerikansk politik som Bill och Hillary Clinton. Medan Bill satt som president i åtta år, från januari 1993 till januari 2001, har Hillary Clinton varit både Första dam, utrikesminister under president Barack Obama samt drivit en presidentkampanj som slutade i förlust mot Donald Trump. Men trots sina många prestationer är paret fortfarande överskuggade av de otrohetsskandaler som skakade dem i slutet av 90-talet.

Bill Clinton träffade Hillary Rodham på Yale 1971, där de båda studerade. I ett tal på Demokraternas nationella konvent 2016, i samband med Hillarys försök att bli USA:s första kvinnliga president, höll Bill ett tal och berättade om deras första möte.

– Våren 1971 träffade jag en tjej. Den första gången jag såg henne var vi passande nog i en kurs om politiska och civila rättigheter. Hon hade tjockt blont hår, stora glasögon, bar inget smink. Och hon utstrålade en känsla av styrka och självständighet som jag tyckte var magnetisk, sa Bill Clinton i talet.

De två studenterna på Yale Law school kom senare att mötas en sen kväll i skolbiblioteket, och där började deras långa kärleksresa. Paret har, med en gemensam passion för politik, följt varandra genom livet.

– Vi har gått, pratat och skrattat ihop sedan dess.

Nekade frierierna om och om igen

Efter skolan började de jobba tillsammans i politiska sammanhang, och 1973 friade Bill Clinton för första gången – och fick nej. Hillary konstaterade att hon behövde mer tid.

– Jag var otroligt kär i honom men väldigt förvirrad kring mitt liv och min framtid. Så jag sa ”nej, inte nu”. Det jag menade var: ”Ge mig tid”, har Hillary Clinton berättat.

Det krävdes flera frierier till innan Hillary till slut tackade ja, efter att ha flyttat med honom till Arkansas 1974. De gifte sig i sitt vardagsrum inför 15 gäster 1975, och hade sedan en bröllopsfest för alla sina vänner.

Paret Clinton på sin bröllopsdag 1975.

Scanpix

– Jag gifte mig med min bästa vän. Jag var fortfarande chockad, efter mer än fyra år tillsammans, över hur smart, stark, kärleksfull och omtänksam hon var, har Bill Clinton sagt om deras bröllopsdag i efterhand.

De kommande åren präglas av politiska framgångar kombinerat med familjeliv – de fåt dottern Chelsea Clinton 1980, samtidigt som Hillary är framgångsrik advokat och Bill är guvernör i Arkansas.

Monica Lewinskys liv kraschade över en natt – så lever hon i dag

Clintons skandaler avlöser varandra

1992 vinner Bill Clinton presidentvalet med Hillary vid sin sida, och Bill inleder en period som ska bli åtta år lång och kantad av skandaler.

Hillary och Bill Clinton 1992.

Mark Reinstein/Shutterstock

1994 kommer den första sexskandalen, när en tidigare medarbetare till Bill, Paula Jones, anklagar presidenten för att ha blottat sig för henne 1991. Paret Clinton höll tyst genom skandalen, och eftersom det saknades bevis kunde Clinton nå en förlikning.

Men Paula Jones var bara toppen på isberget – snart uppdagades den enorma Monica Lewinsky-skandalen. Otrohetsaffären mellan presidenten och hans unga praktikant blev en enorm världsnyhet, och med olika typer av fysiska bevis kunde Bill Clinton till slut inte förneka att det hade hänt.

Monica Lewinskys ord om Bill Clinton – 23 år senare

Inför kamerorna höll Bill och Hillary Clinton en enad front, men bakom kulisserna var Hillary förkrossad, och visste inte om hon skulle stanna med maken eller inte.

– Jag var rasande... jag var förbluffad, jag var... utom mig själv med ilska och besvikelse. Jag kunde inte föreställa mig hur han hade kunnat göra det där mot mig eller någon annan, sa Hillary Clinton i en ärlig intervju med ABC:s Barbara Walters 2003.

Hillary stannade trots otroheten

Trots den enorma skandalen, där hela världen visste att Bill hade varit otrogen, så valde Hillary till slut att stanna med maken.

– Det modigaste jag någonsin har gjort, på ett personligt plan, var att ta beslutet att stanna i mitt äktenskap, har Hillary Clinton sagt.

– Vad jag gjorde var fel. Jag hatar hur jag sårade henne, men vi har alla vårt eget bagage i livet och ibland gör vi saker vi inte borde, och det var hemskt, det jag gjorde, har Bill Clinton sagt.

Efter 50 år tillsammans är Hillary och Bill nu 73 respektive 75 år gamla, och har till och med hunnit bli morföräldrar. Trots allt de gått igenom har paret hållit ihop, och lagt sveket bakom sig. I sina memoarer från 2017 skriver Hillary om maken:

”Han har varit min partner i livet och min största stöttepelare sedan ögonblicket vi träffades”.

Hillary stöttades av Bill och dottern Chelsea under sin presidentvalskampanj.

Andrew Harnik

Källa: Honey nine.