Sedan den 20 januari är Kamala Harris officiellt historisk. Då svors hon in som den första kvinnliga vicepresidenten i USA. Hon är också den första vicepresidenten med afroamerikanskt ursprung och med asiatiskt ursprung, och har av många setts som den totala motsatsen till Donald Trump och hans styre av landet de senaste fyra åren.

Men 56-åriga Kamala Harris väg till Vita huset har varit lång – och banbrytande.

Kamala Harris föräldrar lade grunden för dottern

Kamala Harris föräldrar Donald Harris och Shyamala Gopalan föddes båda 1938, i två helt olika delar av världen. Donald på Jamaica och Shyamala i södra Indien. Men det var på det prestigefulla universitetet Berkeley som de två träffades 1962, fyra år efter att Shyamala hade kommit till landet, och två år efter att Donald valt att börja plugga i USA i stället för i Storbritannien. I samband med ett möte på en afroamerikansk förening på universitetet, där Shyamala hade lärt känna flera vänner innan Donald kom in i bilden, fann de varandra i ett intresse för liberal politik. Shyamala valde att inte åka hem till Indien för det arrangerade äktenskap som väntade henne där, utan gifte sig i stället med Donald.

1964 föddes dottern Kamala, och några år senare lillasystern Maya.

Föräldrarnas skilsmässa påverkade Kamala

Men det blev snart trubbel i paradiset. När Kamala bara var sju år gammal, 1971, skilde sig hennes föräldrar, och vicepresidenten har sagt att föräldrarna var som ”olja och vatten”. Donald Harris blev den första afroamerikanska ekonomiprofessorn på Stanford university, och bodde inte långt bort från exfrun och sina döttrar. Trots det umgicks de i stort sett bara på helger och längre sommarsemestrar på Jamaica. I stället blev Shyamala Kamalas viktigaste person i livet, och döttrarna fick följa med mamma på jobbet. Familjen åkte också på resor till Indien, och Kamalas mamma jobbade hårt för att döttrarna skulle få en stolt relation till sitt arv.

”Mamma förstod väldigt väl att hon uppfostrade två svarta döttrar, och hon var inställd på att se till att vi växte upp till att bli självsäkra och stolta svarta kvinnor”, skriver Kamala Harris i sin självbiografi.

Kamala Harris blev snabbt historisk – igen och igen

Med två välutbildade föräldrar var det självklart för Kamala Harris att också satsa på en bra utbildning, och 1986 tog hon examen från Howard university med kandidater i statsvetenskap och ekonomi. Än i dag har hon varma känslor för universitetet, som hon säger lärde henne att hon inte är ensam.

”Howard lärde mig att även om man ofta kan upptäcka att det inte finns någon i rummet som ser ut som en själv eller har samma erfarenheter, så måste man komma ihåg att man aldrig är ensam”, har Kamala Harris skrivit på Instagram.

Efter tiden på Howard university utbildade Kamal sig till jurist på Univeristy of California, för att sedan jobba som advokat i Oakland i Kalifornien, där hon växte upp, mellan 1990 och 1998.

När Harris blev federal åklagare i Kalifornien 2003 var hon historisk – precis som med sitt vicepresidentskap var hon den första kvinnan, den första afroamerikanen och den första sydasiatiska kvinnan att ha jobbet.

Kamala Harris har under karriären bland annat jobbat för samkönade äktenskap, och när hon 2010 valdes till attorney general – ungefärligt motsvarande justitieminister eller högsta åklagare – i Kalifornien, så var hon åter igen historisk som första kvinna och första person med afroamerikanskt och sydasiatiskt ursprung på posten.

Hittade kärleken i Doug Emhoff och blev bonusmamma

Samtidigt som karriären flöt på och Kamala Harris hade växande makt och inflytande i Kalifornien, så hittade hon också kärleken i Doug Emhoff 2013, 49 år gammal. Paret parades ihop av gemensamma vänner, och föll snabbt för varandra.

”Det var i stort sett kärlek vid första ögonkastet. Det kändes som att vi hade känt varandra hela livet”, har Kamala Harris berättat.

Kamala Harris har inga egna biologiska barn, men genom kärleken till Doug har hon blivit bonusmamma till hans barn, Ella och Cole, som i dag är 21 och 26 år gamla. I början var Kamala avvaktande med att träffa Dougs barn, då hon ville vara säker på att relationen var seriös först.

– Som ett skilsmässobarn vet jag hur svårt det är när ens föräldrar börjar dejta andra. Jag var fast besluten att inte tvinga in mig i deras liv förrän Doug och jag hade bestämt att vi var långvariga. Barn behöver beständighet, har hon berättat i Elle.

Efter att paret gifte sig 2015 så bestämde tonårsbarnen att de inte gillade titeln ”styvmamma”, och bestämde sig för att hitta på en egen variant – ”momala”, en lek med engelska ordet för mamma och Kamala. Även om hon inte är deras biologiska mamma – Dougs exfru, som både Doug och Kamala har en fin relation till i dag – så kallar hon Cole och Ella för sina barn.

– Familj är våra vackra barn, Cole och Ella, som ni precis har hört kallar mig för Momala, sa Kamala Harris när hon utsågs till Joes vicepresidentkandidat.

Doug Emhoff går i makans fotspår, och har nu blivit historisk som den första manliga partnern till en amerikansk vicepresident. Även barnen var med på insvärningen den 20 januari.

Kamala Harris historisk vicepresident

Kamala Harris fortsatte med sin historiska karriärbana även efter äktenskapet. 2016 blev hon den första sydasiatiska kvinnan någonsin att bli invald som senator.

2019 gick Kamala Harris ut med att hon skulle kandidera till att bli demokraternas presidentkandidat, och kämpade mot bland annat Joe Biden och Bernie Sanders om titeln, innan hon drog sig ur i december det året.

När det dagar efter valet i november till slut stod klart att Joe Biden hade vunnit valet höll Kamala Harris ett tal som den valda vicepresidenten, helt klädd i vitt. Hon yttrade då de bevingade orden, som går i linje med hur hennes liv har sett ut:

– Jag må vara den första kvinnan som får den här rollen, men jag kommer inte vara den sista.

Källor: Biography.com, Harper's bazaar och People.com

Läs mer:

Därför bar så många kvinnor lila under installationen

5 höjdpunkter från Joe Bidens installation – här är gårdagens största snackisar

Här blir Kamala Harris USA:s första kvinnliga vicepresident