Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ikea släpper spel för att skapa samtal om jämställdhet

01 mar, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT/IKea
Hur jämställt är det egentligen i ert hushåll? Den frågan hoppas Ikea kunna hjälpa till med och lanserar därför ett online-spel där par ska diskutera hur uppdelningen av hushållssysslor ser ut.
Annons

För att uppmärksamma internationella kvinnodagen den 8 mars släpper Ikea ett spel online där tanken är att par ska börja diskutera hur uppdelningen av sysslor i hemmet ser ut.

Anledningen är att kvinnor generellt fortfarande tar eller tvingas ta större ansvar för hushållsarbete än män. Enligt en studie från 2019 av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, utför kvinnor globalt tre gånger så mycket obetalt arbete i hemmet.

Så går spelet till

FiftyFifty heter spelet, och har tagits fram tillsammans med Jennie Miller som är relationsexpert.

– Eftersom kvinnor alltjämt tar hand om mer av arbetet hemma orsakar detta påfrestningar i många relationer, oavsett hur länge ett par har varit tillsammans eller var de befinner sig i livet. FiftyFifty erbjuder en pausknapp för att hjälpa oss alla, oavsett kön, att omvärdera och starta om våra liv där hemma. I många fall är ett öppet och konstruktivt samtal det första steget mot att lösa obalansen, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Spelet kommer finnas på Ikeas Instagram story och består av en rad frågor som alltså ska öppna upp för samtal i hushållet. Frågan om sysslor i hemmet är kanske ännu mer aktuell än tidigare just nu när coronapandemin gör att många tillbringar hela sina dagar hemma.

– Även utan covid-19 kan uppdelningen av hushållsarbetet vara en utmaning och skapa onödig stress i ett förhållande. När nu dessutom hemarbete och hemundervisning tillkommer kan situationen förvärras, säger Jennie Miller.

Så påverkas kvinnor av den ojämna uppdelningen

Cornelia Kaufmann är people and culture manager på Ikea Sverige, och hon säger att kvinnor påverkar negativt både privat och yrkesmässigt av fördelningen.

– Forskning visar att kvinnor i Sverige före pandemin utförde 35 procent mer obetalt arbete i hemmet än män. Detta medan män utförde 25 procent mer betalt arbete. Det finns ännu ingen svensk statistik som kan påvisa skillnaden under den pågående pandemin, men vår förhoppning är att vårt online-spel kan bidra till att många tar chansen att fundera över hur de kan fördela arbetet annorlunda och på ett sätt som passar just den egna familjen och bidra till en jämnare arbetsfördelning, säger hon i pressmeddelandet.

LÄS MER:

Annons