Ingela Jansson var bilhandlardottern som blev känd som ”Storbedragerskan” i svenska medier, efter att hon lurat banker på stora summor pengar och fått flera socialkontor att betala socialbidrag till henne. Hon lurade också personer i sin närhet på pengar, och utsatte även hotell och mobilföretag för bedrägerier.

När Ingela Jansson greps hade hon svindlat till sig varor och tjänster värda miljontals kronor, och hon dömdes till 2,5 års fängelse i Sverige. Men i stället för att sona sitt brott här valde hon att fly landet, och hamnade i Etiopien. Där fortsatte hon med sina bedrägerier – något som gjorde att hon till slut dömdes till 55 års fängelse i det världsberömda Kality-fängelset, där även journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade.

Åtta år satt hon i det etiopiska fängelset innan hon 2018 blev benådad och fick komma hem till Sverige igen. Här hemma var hennes åtal nedlagt, och hon är i dag en fri kvinna.

I fredagens Carina Bergfeldt berättar ”Storbedragerskan” att hon skulle vilja bli förlåten av sina barn.

– Jag önskar ju att jag kunde bli förlåten. Av alla som har blivit påverkade av mina dåliga val, och fel beslut jag fattat. Och framförallt mina barn, som har växt upp utan sin mamma, säger hon med tårarna rinnandes.

– Du är ju dömd för flera fall av bedrägeri. Har du sagt förlåt personligen till någon av de personer du har lurat, undrar Bergfeldt.

Men Ingela Jansson har tagit ett aktivt beslut att inte söka upp de hon lurat för att be om ursäkt.

– Inte personligen. Dels vill jag inte tränga mig på någon som kanske själv velat stänga deras dörrar. Men i slutet av min bok har jag valt både skriva tack och ett förlåt, där jag ber om ursäkt då till alla som blev berörda, säger hon.

Ingela Jansson fick ett extrabarn i Kality-fängelset

Medan hon inte fick träffa sina egna barn på många år under tiden i Etiopien, så blev hon som extramamma till lilla Abi som tillbringade sina första år i Kality, där hans mamma var livstidsdömd.

– Han var min lilla ängel. Han var elva månader när jag kom till de dömdas zon i Kality, och han levde där med sin mamma som var livstidsdömd. Abi var ofta smutsig, han var väldigt undernärd, hade inga riktiga blöjor, ingen barnanpassade mat. Han hade väldigt dåligt immunförsvar. Det var som att den kärleken jag ville ge till mina barn, jag hade honom att ge den till. Jag tog hand om honom så mycket jag kunde, jag tröstade honom, matade honom, tvättad honom, vi delade lika på allt, berättar hon i Carina Bergfeldt.

När han blev lite större fick han flytta ut från fängelset till ett barnhem, men kom ändå och hälsade på.

– Den här bilden är tagen på barnhemmet när han har kommit därifrån i femårsåldern någonstans. Han fick ju komma på besök ibland och hälsa på sin mamma, och då ropade de på båda mammorna, säger Ingela Jansson och torkar tårarna.

Läs mer:

Fredrik Skavlans hemliga plan för Carina Bergfeldt – utan att hon visste

Carina Bergfeldt tvingas ändra programmet

Carina Bergfeldts succé – vinner över Skavlan