Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Intervjun med Isabella Löwengrip fälls – efter anmälan från mamman

02 nov, 2020 
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Intervjun med Isabella Löwengrip fälls – efter anmälan från mamman
Söndagsintervjun i P1 med Isabella Löwengrip anmäldes av hennes egna mamma. Nu fälls programmet av Granskningsnämnden.
Annons
Årets mäktigaste på sociala medier - enligt MedieakademinBrand logo
Årets mäktigaste på sociala medier - enligt Medieakademin

I maj i år sändes Söndagsintervjun i P1 där Isabella Löwengrip intervjuades av Martin Wicklin. Hon delade med sig av allt ifrån sin uppväxt till de senaste årets tunga perioder präglade av psykisk ohälsa. Programmet blev mycket uppmärksammat efteråt när Isabellas egna mamma anmälde intervjun på grund av dotterns uttalanden om familjen – och att ingen av familjemedlemmarna fick chans att bemöta påståendena. I intervjun ska Isabella ska bland annat ha sagt:

– Där trygghet ska vara finns det ingen trygghet. Varken mamma eller pappa tog emot mig, de fanns inte där, de stod inte bakom mig eller runt mig.

I anmälan var Isabella Löwengrips mamma kritisk till att hennes dotter fått beskriva det som hon menar är trauman från barndomen, utan att någon annan berörd fick komma till tals. Hon menar att uttalandena är djupt kränkande och misskrediterade för familjen.

Söndagsintervjun i P1 med Isabella Löwengrip fälls av Granskningsnämnden

Nu fälls intervjun med Isabella Löwengrip av Granskningsnämnden för radio och TV, för bestämmelsen i SR:s sändningstillstånd om respekt för privatlivet. Däremot frias programmet när det gäller kravet på opartiskhet.

Annons

– Det här är en programform som handlar om en personlig berättelse och det betyder att de som vi intervjuar har rätt att prata om sina känslor och erfarenheter, däremot så tycker man att vi just i det här fallet gick för långt där det gällde intrång i andra personers privatliv. Vi har respekt för fällningen och vi kommer naturligtvis att ta till oss av det, säger Nina Glans, kanalansvarig på P1, till GP.

Isabella Löwengrips egna ord om intervjun

Isabella Löwengrip själv står fast vid det hon intervjun sa om sin barndom.

– Först och främst är det ju inte jag som fälls utan SR. Men å andra sidan, som barn har man alltid rätt till sin egen upplevelse och det var det jag tog upp i P1. Jag berättade om min upplevelse och mina känslor från de åren när jag var liten, säger Isabella Löwengrip till Aftonbladet.

LÄS MER:

Annons