Därför slutade Lars Lerin dricka: Jag blev en terrortyp
1:37

Efter reklamen: Därför slutade Lars Lerin dricka: Jag blev en terrortyp

(1:37)

Slå på ljud

Det var år 2018 som Marko ”Markoolio” Lehtosalo för första gången berättade om den tuffa uppväxten med en alkoholiserad mamma, i hans öppenhjärtiga debut som sommarpratare i P1.

I dag har Irma Lehtosalo varit nykter i över tio år, och mor- och sonduons relation är starkare än någonsin. Något som tv-tittarna kunnat bevittna och följa i realityprogrammet Marko och Irma, som gjort succé på TV4 under året.

I en ny intervju med tidningen Amelia berättar de båda två öppenhjärtigt om Irmas väg till nykterhet. Irma berättar dessutom om läkarnas förslag, när hon oplanerat blev gravid (med Marko i magen) som tonåring.

Johanna Lind Bagge om sonens starka reaktion inför Let's Dance: Sa först nej

Irma om beslutet att bli nykter: För barnbarnen

För drygt 12 år sedan köpte Marko ett hus till mamma Irma, beläget i samma bostadsområde på Ingarö i Stockholms skärgård, som han själv också bor i.

Vid tidpunkten var Irma belastat av alkoholism och bodde i en annan stad, vilket innebar att hon hade långt till det viktiga sociala stödet.

I introt till tv-programmet Marko och Irma säger artisten att förhoppningen bakom husköpet, var att mamma Irma skulle bli nykter en gång för alla.

– Ja, hade du fortsatt på samma bana vet jag inte hur det hade sett ut, men jag gav aldrig upp. Mamma blev nykter i det här huset. Det var inget krav från mig, sådana beslut måste man fatta själv, men enormt skönt. En stor stress har släppt sedan dess, säger Marko i den nya intervjun med tidningen.

Artisten Marko "Markoolio" Lehtosalo tillsammans med mamma Irma och de yngre syskonen Mikko och Mirka runt matbordet i barndomshemmet Orminge år 2001.

Artisten Marko "Markoolio" Lehtosalo tillsammans med mamma Irma och de yngre syskonen Mikko och Mirka runt matbordet i barndomshemmet Orminge år 2001.

Cornelia Nordström

Irma berättar vidare om hur flytten, indirekt, blev vändpunkten för henne i vägen till ett nyktert liv. Det var nämligen närheten till barnbarnen som motiverade den livsavgörande förändringen.

– Det första året här drack jag lite, men sedan tänkte jag på barnbarnen, som jag ville skulle få komma hit. Och så tänkte jag att nej, nu helvete, mina barn Marko, Mirka och Mikko har sett så mycket äcklig skit, nu räcker det, berättar Irma.

Alexander Skarsgård: Njuter av att vara nybliven pappa

Irma Lehtosalo blev gravid vid 19 år: ”Läkaren föreslog abort”

Irma Lehtosalo är i dag 67 år, men när Marko föddes (som är äldst i syskonskaran) var hon bara barnet själv.

Hon var 19 år och bodde i den finska staden Lahtis, som ofta beskrivs som kriminellt belastad, när hon oplanerat blev gravid och stod inför ett beslut.

– Läkaren föreslog att jag skulle göra abort, men jag sa att jag ville behålla, berättar hon för Amelia.

Ett otroligt tufft beslut av Irma att fatta.

Innan Markos ettårsdag flyttade Irma och Markos pappa till Sverige, närmare bestämt Orminge i Nacka kommun, där Markos barndom utspelade sig.

Markos pappa lämnade familjen tidigt och Irma uppfostrade honom och hans två yngre syskon som ensamstående mamma.

Marko har tidigare krediterat den tuffa uppväxten för hans drivkraft i dag, och för hans lustfyllda inställning till arbete. Han vill motbevisa de som tvivlade på honom då.

Mest läst