Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Johanna Lind Bagge om sonens starka reaktion inför Let's Dance: Sa först nej

17 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT
Johanna Bagge barn
Johanna Lind Bagge är aktuell som en av tio kända svenska profiler att tävla i TV4:s succéprogram Let's dance.
I en intervju med Femina berättar hon om den tuffa konkurrensen i tävlingen och om vardagslivet med kärleken Anders Bagge – men också om det tuffa missfallet med tvillingarna och sitt i dag vuxna barn.
– Det är klart att jag gärna hade velat ha min barn här i dag, säger hon.
Annons
Om tuffa konkurrensen i Let’s danceBrand logo
Om tuffa konkurrensen i Let’s dance

Johanna Lind Bagge är en mångsysslare av rang. Vi känner henne som en av Feminas mest omtyckta bloggare, som hudterapeut, egen företagare, modell och sprudlande glad tv-profil. Bland annat. Snart provar hon också lyckan som dansare, i TV4:s underhållningsprogram Let's Dance.

I en lång intervju med Femina berättar hon om känslorna inför premiären och chanserna i tävlingen, om stödet från maken Anders Bagge och sonen Daniel, samt om den nya vardagen i slottet – men också om sina graviditeter där en slutade i missfall och en annan i sin i dag vuxna son.

Johanna Lind Bagge om den tuffa konkurrensen i Let's Dance 2023

Johanna Lind Bagge är en av årets alla deltagare i Let's Dance, programmet vars stjärnsprakande säsongspremiär stundar på lördag, den 18 mars 2023.

Annons

Efter fem veckors hårdträning låter hennes danspartner Tobias Wallin meddela att hon sköter sig ”exemplariskt”, när Femina träffar dansparet på TV4:s pressträff. De avslöjar också att den första dansen blir en samba. Spännande!

I alla fall så länge som du har varit bloggprofil på Femina, har du ju postat ”Fredagsdansen” på Instagram (nästan) varje vecka.

– Ja! Åh, det här är ju så roligt. Man blir glad av dans och musik. Jag är lite nördig och letar upp mycket roliga danser. Jag tycker det är så himla kul, och så jag brukar spara de här danserna och klippa ihop det, till dansbandsmusik – som jag annars inte lyssnar på, men man blir glad av det – och det blir då ”Fredagsdansen”. Det har verkligen blivit en succé och ger så mycket glädje till mig och andra. Alla mina följare brukar sitta och vänta på ”Fredagsdansen” för att kicka igång morgonen och helgen.

Nu under Let's Dance så blir det ju dock lördagsdans.

– Precis, vi mjukar upp med ”Fredagsdansen” och så blir det riktiga dansen med Tobias [Wallin reds. anm.] på lördagar.

Annons

Hur gick det till när du fick frågan om att vara med i Let's Dance i år? Har du fått frågan förut?

– Jag har fått frågan om att vara med i Let’s Dance förut, men då passade det inte riktigt med tillvaron. Nu när jag fick förfrågan tänkte jag ”nu kör vi”. För det är en fantastisk möjlighet att få dansa, med en proffsdansare och få lära sig dansa intensivt.

Vad var det som klaffade den här gången?

– Tid finns det ju aldrig riktigt, men ibland ska man bara köra. Man kan bara ångra att man inte försöker. Det löser sig alltid. Så jag tackade ja!

Har du några premiärnerver inför Let's Dance-premiären på lördag?

– Nej det har jag inte. Jag har inga premiärnerver, men jag kanske kommer att få det. När vi väl står där är man kanske inte så kaxig. Jag kanske får en blackout, inte vet jag. Jag kommer fokusera på Tobias och det vi ska göra, så det kommer gå bra.

Vilken har varit den största utmaningen för dig så här långt in i träningen?

Annons

– Ja, det är ju lite det här med kontrollen för min del. Man må se kvinnlig ut på utsidan, men man är mer ”stel som ett skåp” på insidan. Så det blir en utmaning att få det där att synka, så man ser mer graciös och kvinnlig ut.

Finns det någon jurymedlem som du är extra nervös över att få feedback ifrån?

– Det är väl allas vår Tony, va! Där hoppas man få bra poäng. Juryn är proffs som vet vad de håller på med, så jag ska främst fokusera på att ta till mig av deras tips. De är ju supersnälla egentligen.

De övriga deltagarna i startfältet då? Vem blir er, din och danspartnern Tobias Wallins, största konkurrent?

– Det är nog några stycken. Kalla kommer bli farlig. Tone kommer bli farlig, svarar Tobias.

– Ja, och Rickard. Han har så bra hållning. Den största konkurrenten är ju ändå jag själv, när man tänker efter. Man ska inte stirra sig blind på vad andra gör, tillägger Johanna.

Står ni i Let's Dance-finalen?

Annons

– Ja det gör vi. Vi ska köra så fötterna blöder och det blir en reva i dansgolvet. Viljan finns där, men vi får se hur långt vi når.

Tobias Wallin och Johanna Lind Bagge tävlar i Let's dance 2023.
Proffsdansaren Tobias Wallin och mångsysslaren Johanna Lind Bagge tävlar tillsammans i TV4:s underhållningsprogram Let's Dance 2023.

Lär känna Johanna Lind Bagge: ”Jag jobbar med ganska många olika saker”

Hon har ju som sagt många strängar på sin lyra, Johanna Lind Bagge. Vi passar på att reda ut. Likt den där Mina vänner-boken man hade som ung, har hon helt sonika fått svara på några riktigt klassiska frågor.

Hur lång är Johanna Lind Bagge?

– Jag är 177 centimeter lång.

Vad är din ålder?

– Jag är en mogen kvinna. 25 plus moms och så lite frakt på det.

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar med ganska många olika saker. Jag brukar säga att jag har tre ben. Dels är jag ju hudterapeut sedan 30 år tillbaka. Så jag jobbar inom hudvård, skönhet och hälsa. Jag jobbar med hundar och så har jag även egna kläd- och väskkollektioner. Tre saker: Hälsa, djur och mode.

Annons

Var kommer ditt intresse för mode ifrån?

– Jag är ju då som sagt hudterapeut i grunden och har i jobbat i 30 år med att kvalitetssäkra den marknaden, men vid sidan om så drev jag också en butik. När jag flyttade från butiken, så ville mina kunder fortsätta att handla, så jag öppnade en webbshop. Jag såg ett behov hos kvinnor, att ta fram klädkollektioner som jag tyckte saknades på marknaden. Det som inte finns det tar man fram. Det har blivit en succé.

Anders Bagge uppvaktade: ”Ska vi ta en fika eller gifta oss på en gång?”

Johanna Lind Bagge var tidigare gift med inredaren Djon Clausén. I dag är hon gift med Anders Bagge. Nu berättar hon hur det gick till när de träffades.

Din kärlek Anders Bagge har ju varit med i Let's Dance tidigare, år 2011. Har du fått några tips från honom?

– Nej, det har jag inte fått och det vill jag inte ha! Jag vill ha tipsen som kommer från Tobias.

Du var ju ett stort stöd åt Anders när han var med i Melodifestivalen 2022? Hur viktigt är hans stöd för dig under den här resan?

Annons

– Stödet som man får bidrar ju till att man klarar av att göra det man ska göra, helt enkelt. Men jag försöker fokusera på Tobias och koreografin. Vi är här för att tävla och då måste jag fokusera på det. Jag brukar använda mig av mantrat ”isolera, fokusera, prioritera”, så det gör jag nu under den här resan och sedan när man är klar kommer livet utanför tillbaka.

Anders Bagge och Johanna Lind Bagge försökte få barn tillsammans.
Anders Bagge och hustrun Johanna Lind Bagge firade efter att han tog sig direkt till final från deltävling tre i Melodifestivalen 2022. I finalen skulle Anders Bagge sluta på en andra plats, med låten Bigger than the universe.

Hur träffades du och Anders?

– Jag har känt Anders i… 25 år tror jag. Jag har varit gift länge och sedan när jag separerade så ville jag vara själv. Anders ringde och tjatade. Han frågade ”ska vi ta en fika eller gifta oss på en gång?”, men han skojar ju väldigt mycket så där. Men som sagt, jag hade hundarna och ville vara själv… men han är envis, så det blev ju som det blev och tur var ju det!

Annons

Ni har varit gifta sedan 2018, är ni fortfarande i kärleksbubblan eller har ni kommit till en ny fas i äktenskapet?

– När man har varit med om mycket och gått igenom så mycket, så handlar det om att vara närvarande i det man gör och omge sig med bra människor. Det är en kärleksbubbla för mig. Så absolut, ja!

Anders Bagge och Johanna Lind Bagge bröllop år 2018.
Anders Bagge och Johanna Lind Bagge efter vigseln under deras bröllop år 2018. Ceremonin ägde rum i Eric Ericsonhallen (fd Skeppsholmskyrkan), i Stockholm.

Vilket är ditt bästa kärleksknep för ett lyckligt förhållande?

– Det är viktigt i ett förhållande att ha humor. Det kommer man långt med. Humor och ett jävlar anamma!

Hur gör du för att införa humor i ditt och Anders förhållande?

– Vi skickar roliga klipp till varandra. Sedan är det ett jättebra knep att gå ut i trädgården också. Då blir han alltid på bra humör, om han nu skulle vara på dåligt humör. Våra hundar också. Alla hundar har en enormt fin påverkan på människor. De stänger ner känslospektrat på så sätt att man landar och… ja, du vet. De bidrar till välbefinnande helt enkelt.

Annons

Du nämner trädgården. Ni har ju ganska nyligen blivit med slott, som jag gissar har en fin trädgård. Hur funkar allt så här långt?

– Vi har inte renoverat eller någonting sådant. Vi hyr Rastaborgs slott på grund av verksamhetsmässiga skäl. Vi har mycket event och föreläsningar och kontor och så vidare. Sedan har vi studio och sådant på det andra stället. Vi är lite på båda ställena nu kan man säga.

Rastaborgs slott, där Johanna Lind Bagge och Ander Bagge numera är bosatta.
Rastaborgs slott, där Johanna Lind Bagge och Ander Bagge numera är bosatta.

Därför sover inte Johanna Lind Bagge och Anders Bagge tillsammans med hundarna

Både Johanna Lind Bagge och hennes make Anders delar en enorm kärlek till hundar, eller ”svansbarn”, som hon ibland tycker om att kalla dem för.

Hur trivs hundarna i slottet?

– De trivs fantastiskt i slottet, men hundarna trivs ju där familjen är. Oavsett om man bor i slott, eller lägenhet eller hus. Det viktigaste för dem är närvaron av matte och husse.

Annons

Hur många hundar har ni nu?

– De är fem stycken. Vi har fem hundar och en katt. Det är lilla Karin, som är en engelsk bulldog. Sedan har vi Iris och Sonja som är old original english bulldogs. Sedan har vi Signe och Julia som är av rasen grand danois. Och katten heter Smilla.

Några av dem har gjort tv-debut också.

– Julia, som är en grand danois, har ju varit med mycket i tv. Hon är ju med bland annat i Underdogs som jag spelar in nu, ett tävlingssprogram i agility. Hon har även varit med mig och Tobias i träningssalen och hängt och dansat.

Lite fräck fråga, men sover ni alla tillsammans? Du, Anders och hundarna?

– Nej, det gör vi faktiskt inte. Sömnen är jätteviktig och hundarna tycker det är skönt att sova tillsammans med varandra. I sängen blir det alldeles för varmt och bökigt. De sover faktiskt i ett speciellt eget hundrum. Nära mig.

Annons

Johanna Lind Bagge om tuffa missfallet – och stödet från sonen Daniel

Johanna Lind Bagge har sonen Daniel tillsammans med exmaken. Hon och Anders har även varit öppna med om att de delade en längtan att få bli föräldrar tillsammans. Efter misslyckade IVF-försök gav de dock upp barnplanerna och lever i dag lyckligt med varandra och alla hundar. Anders har även en fin relation till bonussonen Daniel.

Du är ju också bloggare på Femina. Vad är det bästa med Femina?

– Femina är ju Sveriges största magasin för kvinnor. Framför allt, så täcker det in precis allt som man vill ha. Det är hälsa, mat, mode och personporträtt. Man får allt i ett och samma magasin. Man behöver ingen annan tidning än just Femina.

Ett av dina mest lästa blogginlägg handlar om din upplevelse när du var gravid och väntade tvillingar som du förlorade i ett missfall. De hade varit 20 år i dag. Var det självklart för dig att dela med dig av något så privat?

Annons

– Man kan vara personlig och så kan man vara privat… Just den biten är ju ganska viktig för mig, eftersom det är många personer som får missfall. Jag väntade tvillingar, och det ligger genetiskt i min familj. Det här är ju ganska längesedan och så, men det är klart att jag gärna hade velat ha min barn här i dag. Men jag har ju mina hundar i stället, svarar Johanna och fortsätter:

– Det är viktigt för mig att ta upp det, men det är inget som jag går och tänker på. Kroppen är ju fantastisk. Det som inte är bra, det behåller den inte heller. Jag väntade tvillingar och förlorade den ena strax innan tre månader och den andra kort därefter.

Det måste ha varit jättetufft att gå igenom?

– Ja, så är det ju! Som det är för alla kvinnor som får missfall. Men det är livet också, och kroppen är fantastisk, vilket verktyg.

Du har ju sonen Daniel, som är i 20-årsåldern nu? Vad tycker han om att du ska vara med i Let’s Dance?

Annons

– Ja, 23 år är han. Han tycker att det är jätteroligt och är peppad. Först var han väl lite så där ”nej, ska du vara med där?” och ”har du verkligen tid med det?”, men tid är ju något man får skaffa sig. Men nu är han peppad och ska kolla på programmet tillsammans med sina kompisar.

Han kommer inte vara på plats i publiken?

– Nej, han pluggar och jobbar och har tentor och grejer i Lund, så han kommer tyvärr inte hinna det.

Johanna Lind Bagges livsråd till sig själv som Fröken Sverige-vinnare

Genomslaget i Johanna Lind Bagges karriär kom tidigt. När hon 1993 vann skönhetstävlingen Fröken Sverige och fick representera Sverige i den internationella tävling Miss Universum.

Du var ju omkring hans ålder när du vann Fröken Sverige 1993.

Annons

– Ja, herregud ja! Det är alltså 30 år sedan, säger hon och berättar en anekdot om hur en reporter nyligen hade påpekat att det var ”längesedan”. Hon skrattar och säger att ”det känns bra”, innan hon samlar sig och säger:

– Då var jag 21 år.

Johanna Lind vinnare Fröken Sverige 1993 victoria silvstedt.
Pristagarna i skönhetstävlingen Fröken Sverige 1993. Fr v tvåan Victoria Silvstedt, segraren Johanna Lind och trean Anna Hofvenstam.

Vilket livsråd skulle du vilja ge till den unga Johanna Lind Bagge? Om du fick säga några väl valda ord till ditt yngre jag?

– Om jag ska säga någonting till mig själv så vill jag egentligen bara säga: Kör! Tänk inte så mycket. Försök. Man kan bara förlora om man inte försöker, men gå aldrig vilse i någon annans fotspår. Lyssna till din inre röst och inte till alla andra röster.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons