Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jamie Lee Curtis ryter ifrån mot ålderismen: Vill inte se ut som 17

14 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografAllison Dinner
Den 64-åriga skådespelaren Jamie Lee Curtis tillhör en del av Hollywoodeliten som gärna talar om skönhetsoperationer.
Närmare bestämt de misslyckade ingrepp hon gjort genom åren och hur det påverkat henne.
Nu vill hon uppmana yngre att omfamna det naturliga åldrandet.
Annons
7 kändisar som har barn du inte visste omBrand logo
7 kändisar som har barn du inte visste om

Hollywoodstjärnan Jamie Lee Curtis växte upp i en riktig skådespelarfamilj, som dotter till dåvarande giganter i industrin Tony Curtis och Janet Leigh. I dag är hon minst lika känd som hennes föräldrar, en plattform som hon ofta använder för att lyfta stigmatiserade ämnen, så som exempelvis ”dagens ouppnåeliga skönhetsideal”.

Under åren i rampljuset har den i dag 64-åriga skådespelaren ofta varit mottagare av många oönskade kommentarer om hennes utseende. Hon har tidigare berättat om hur dessa kommentarer drivit henne till skönhetsingrepp – som hon senare ångrat.

Kameramannens hårda ord fick henne att lägga sig under kniven

I en känd intervju med amerikanska modetidningen Variety öppnade Curtis upp om en specifik händelse i början av karriären, som satt djupa spår i henne.

Annons

– Jag gjorde ett plastikkirurgiskt ingrepp på grund av en kameraman. Jag hade naturligt svullna ögon på den tiden. Om du ser foton av mig som barn, ser jag ut som om jag inte sovit en blund. Så har det alltid varit. Vi spelade in en scen som utspelade sig i en rättssal med sådan där stark, obehaglig lysrörsbelysning. När det var dags för min scen sa kameramannen ”Jag plåtar inte henne i dag. Hennes ögon är för svullna”, berättade hon för tidningen. Hon fortsatte:

– Jag var så förödmjukad och generad och bar på så mycket skam efter den filmen, så jag gjorde ett plastikkirurgiskt ingrepp för att bli av med svullnaden. Efteråt skrev de ut Vicodin som smärtlindring, trots att ingreppet inte var särskilt smärtsamt.

Jamie Lee Curtis, som då befann sig i 20-årsåldern hamnade i ett tio år långt missbruk av smärtlindrande tabletter till följd av ingreppet. I dag har hon varit nykter i över 20 år.

Jamie Lee Curtis var 20 år när hon fick rollen som Laurie Strode i skräckfilmen Halloween från 1978. Filmen blev hennes stora genombrott.
Jamie Lee Curtis var 20 år när hon fick rollen som Laurie Strode i skräckfilmen Halloween från 1978. Filmen blev hennes stora genombrott.

Under åren har det blivit fler olika typer av skönhetsingrepp för Jamie Lee Curtis, trots att hennes första upplevelse fick förödande konsekvenser. Hennes egen upplevelse, av de olika kirurgiska och icke kirurgiska ingreppen, är dock att de inte gett önskvärd effekt.

Annons

– Jag har gjort lite fettsugning. Jag har fixat med lite botox. Och vet du vad? Inget av det funkar. Det är en sådan bluff, sa hon till tidningen More år 2002.

”Jag vill se ut som 70 när jag är 70”

Det har gått omkring tio år sedan Curtis berättade om de kirurgiska ingreppen i intervjun med More. Hon vidhåller samma inställning till skönhetsoperationer i dag.

I dag tror Hollywoodstjärnan inte på att hämma det naturliga åldrandet. En devis som hon även applicerat på håret, som hon bär i en kort grå frisyr. Den har gått och blivit lite av hennes signaturlook.

– Varför se ut som 17 när du är 70. Jag vill se ut som 70 när jag är 70, har hon tidigare sagt i en tv-sänd intervju med amerikanska journalisten Lorraine Kelly.

På Oscarsgalan 2023 var Jamie Lee Curtis en av de skådespelare som stal showen på röda mattan. Hon bar en svart byxdress med tillhörande cape i spets.
Oscarsgalan 2023 var Jamie Lee Curtis en av de skådespelare som stal showen på röda mattan. Hon bar en svart byxdress med tillhörande cape i spets.

I en intervju med brittiska tidningen Glamour år 2019 uppmanade skådespelaren alla unga att omfamna åldrandet – och säger samtidigt att hon önskar att någon hade sagt det till henne när hon stod i startgroparna av karriären.

Annons

– Jag hoppas att unga personer som ser mig, med mitt gråa hår och mina rynkor kan säga ”Det är coolt att du är den du är”. Om jag träffade 17-åriga Jamie i dag, skulle jag önskar jag att jag hade sagt ”Jag ser dig”, berättade hon för tidningen.

Jamie Lee Curtis silverfärgade hår fungerade som en uppiggande accentfärg till den monokromt svarta outfiten på Oscarsgalan 2023. Vilken look!
Jamie Lee Curtis silverfärgade hår fungerade som en uppiggande accentfärg till den monokromt svarta outfiten på Oscarsgalan 2023. Vilken look!

I svallvågorna av coronapandemins många negativa effekter på välmåendet runt om i världen, tog Jamie Lee Curtis ton igen och lät meddela hennes åsikt kring skönhetsingrepp:

– De nuvarande trenderna med fillers och ingrepp, besattheten av filters och andra saker som kan justera vårt utseende på exempelvis Zoom... Det rånar våra unga på deras verkliga skönhet, lät hon meddela i en intervju med Fast Company år 2021.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons