Oscarsgalan genom tiderna – visste du det här?
1:24

Efter reklamen: Oscarsgalan genom tiderna – visste du det här?

(1:24)

Slå på ljud

Den omtyckta amerikanske skådespelaren Jamie Lee Curtis har starka åsikter som hon är van att lyfta offentligt. Hennes senaste debattinlägg i det offentliga samtalet: Skippa middagsbjudningar som startar efter 19:30.

Det var vid prisgalan Independent Spirit Awards under den gångna helgen som den 64-åriga skådespelaren passade på att vädra en väl vald kritisk åsikt (med glimten i ögat) på röda mattan.

Kate Winslet: Kvinnor är som allra sexigast mellan 40 och 50

Nominerad i samma kategori som hennes mamma Janet Leigh

I helgen, den 12 mars, stundar den 95:e i ordningen upplagan av filmvärldens största prisgala Oscarsgalan 2023.

Jamie Lee Curtis är nominerad i kategorin ”bästa kvinnliga biroll” för hennes skådespelarinsats i filmen Everything Everywhere All at Once (2022).

Stjärnskådespelarens mamma, framlidna skådespelaren Janet Leigh, vann en Oscar i samma kategori som hon är nominerad i nu – år 1961 för dennes ikoniska roll i kultfilmen Psycho.

– Jag visste om det och var medveten om det, men det var inget jag tänkte på. Inget som jag trodde skulle ske. Mina föräldrar och deras gärning var så legendarisk att jag alltid känt att jag inte kommer att nå deras stjärnstatus, så det är en otroligt fin koppling. En koppling till min släkt, sa skådespelaren till tidningen People tidigare i år.

Även Jamie Lee Curtis pappa, Tony Curtis, är en alumn bland Oscarsakademiens pristagare genom tiderna.

– I dag har jag ju givetvis mitt eget arv och mitt egen karriär. Men jag tänker inte så mycket på mina egna meriter, varken i mitt privatliv eller i mitt showbusinessliv, säger hon avslutningsvis ödmjukt till tidningen.

Mor- och dotterduon Janet Leigh och Jamie Lee Curtis.

Mor- och dotterduon Janet Leigh och Jamie Lee Curtis.

Bei/REX

Hollywoodstjärnornas tvillingsyskon – som du inte hade koll på

Jamie Lee Curtis tackar nej till Oscarsmiddag: Efter läggdags

Under den gångna helgen, vid prisgalan Independent Spirit Awards, avslöjade Jamie Lee för tidningen The Hollywood Reporter, att hon blivit inbjuden till en privat middag som anordnas exklusivt för de skådespelare som nominerats för ett pris till den kommande helgens Oscarsgala 2023.

– Jag ska berätta en hemlighet, säger Curtis och fortsätter:

– Det anordnas en middag för nominerade, en privat middag som Akademien [Oscarsakademin reds. anm.] anordnar på torsdag kväll med start 19:30... och jag har tackat nej.

Jamie Lee utvecklade resonemanget genom att ifrågasätta sitt tidigare uttalande om varför hon valt att tacka nej till den prestigefulla middagen, där andra nominerade kommer att delta.

Hon lät hon meddela att hon (helt sonika) inte är en kvällsperson.

– Du kanske tänker ”Jamie, du är nominerad till en Oscar och du skulle befinna dig i ett rum med andra Oscarsnominerade, men du har tackat nej. Varför? För att mamma behöver sin skönhetssömn”, säger hon och fortsätter:

– Nej, för att en start på 19:30 innebär att vi kommer att bli serverade mat först vid 21:00, och vet du vad? Ingenting bra händer för mig efter 21:00. Absolut ingenting.

Se klippet här nedan:

Mest läst