Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jan Rippe fick hjärtinfarkt – ändrade hela sitt liv

25 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Galenskaparna-profilen Jan Rippe drabbades 2009 av en hjärtinfarkt, och hamnade på sjukhus.
Efter den farliga infarkten valde han att lägga om sitt liv totalt – för att slippa äta mediciner.
– Jag lever sundare i dag, det var inte osunt innan men på senare år har jag ändrat mycket med kosten, har han sagt till Expressen Hälsoliv.
Annons
Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärtaBrand logo
Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärta

Med kultprogrammet Macken och humorgruppen Galenskaparna har Jan Rippe, 66, blivit en av Sveriges mest älskade skådespelare och komediprofiler.

2009 drabbades stjärnan av en hjärtinfarkt – när han bara låg i sängen och läste.

– Jag låg i sängen och läste tidningen då jag kände ett konstigt tryck i bröstet. Det gjorde inte jätteont men jag kände att det inte stod rätt till, berättade han för Aftonbladet.

Efter att ha sökt råd hos sjukvårdsupplysningen hamnade Jan Rippe på sjukhus, där läkarna kunde konstatera att han drabbats av en hjärtinfarkt. Han fick då höra att han skulle behöva äta blodförtunnande medicin i resten av sitt liv.

– Men man får sig en tankeställare, jag trodde jag var den sista som skulle få det. Jag motionerar, är smal och smärt och röker inte. Men läkarna tror att jag fick infarkten på grund av den ärftliga faktorn. Min pappa drabbades av en infarkt för 20 år sedan, sa han till tidningen.

Annons

Kunde sluta med medicin

Men sju år efter infarkten kunde Jan Rippe överbevisa läkarna – han behöver inte äta medicin längre. Efter att ha lagt om sitt liv, och framförallt sin kosthållning, upptäckte han att han mådde bättre än någonsin.

– Jag lever sundare i dag, det var inte osunt innan men på senare år har jag ändrat mycket med kosten. Jag tränar och tänker på helheten på ett annat sätt nu, sa han till Expressen Hälsoliv 2016.

Med hjälp av en klinik i Göteborg, där han bor, har han koll på sina värden och slipper äta mediciner.

– Jag har tittat på alternativa vägar. Nu mår jag ännu bättre och har bättre värden.

Jan Rippe 2019.
Annons