I veckan bekräftades det med elektorsrösterna att Joe Biden blir USA:s 46:e president, och i januari tar han över rollen i Vita huset från sittande president Donald Trump.

Att tillträda som president innebär också att man måste tillsätta ministrar på de olika positionerna. Sedan tidigare vet vi ju att Kamala Harris är Bidens vicepresident, men nu verkar det som att presidenten kommer välja att ha in lite svenskt stöd i staben också.

Svenskättade Jennifer Granholm, som tidigare har varit guvernör i delstaten Michigan, väntas nämligen bli energiminister i Joe Bidens regering. Det uppger källor som Washington Post.

Jennifer Granholm släkt med Maud Olofssons man

Som hörs på hennes namn har Jennifer Granholm svenskt ursprung. Hennes farfars far kom från Robertsfors i Västerbotten och utvandrade till Kanada på 30-talet. Det var också Kanada som Jennifer Granholm föddes. Vid fyra års ålder flyttade hon med sin familj till USA.

Från Robertsfors kommer svenska politikern och tidigare centerledaren Maud Olofsson – och som av en händelse är Jennifer Granholm faktiskt släkt med Maud Olofssons make Rolf, som även han kommer från den norrländska orten.

2010 fick Jennifer Granholm priset Nordstjärnan av svenska kungen. Priset ges till utländska medborgare som gjort personliga insatser för Sverige eller svenska intressen. Granholm var då guvernör.

Läs mer:

Michelle Obamas kritik efter artikeln om Jill Biden

Barack Obamas kärlekskamp för Michelle – berättar nu

Kamala Harris beslut med bonusbarnen efter giftermålet