Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jesper Rönndahl nära starta diplomatisk kris: ”Spännande”

15 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografMagnus Sandberg/Aftonbladet/TT
Ett satiriskt inslag som höll på att orsaka diplomatisk kris, och mitt i det satt Jesper Rönndahl.
Efter att ha skämtat om kineser i SVT:s satirprogram Svenska nyheter tvingades svenska UD försvara inslaget – mot Kina.
– Vi var noga med att inte be kinesiska staten om ursäkt, sa Jesper Rönndahl.
Annons
TV: 5 skandaler från röda mattan genom årenBrand logo
TV: 5 skandaler från röda mattan genom åren

Komikern och flerfaldiga På spåret-vinnarne Jesper Rönndahl, 42, är snarare känd för sin humor och breda allmänbildning, än för att komma med kontroversiella uttalanden. Men hösten 2018 var det ändå han som hamnade mitt i en stormande politisk skandal av internationella mått.

Det var i september 2018 som det blev rapporterades i media om hur en grupp kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i Stockholm, något som den kinesiska ambassaden i Sverige fördömde som polisbrutalitet. Någon vecka senare valde man att skämta om händelsen i SVT:s satirprogram Svenska nyheter, producerat av Grotescos Mikael Lindgren och med Jesper Rönndahl som programledare. I programmet drev de tesen att rasism mot asiater inte upprör svenskar på samma sätt som rasism mot andra etniciteter, och avslutade med en fejkad informationsfilm om hur kinesiska turister ska bete sig. Inslaget sändes på kinesiska och lades dessutom ut på Kinas motsvarighet till Youtube, vilket gjorde att det fick spridning i landet – och ilskan var ett faktum.

Annons

Kina krävde ursäkt

Det dröjde inte länge innan kinesiska ambassaden kallade inslaget rasistiskt och krävde en ursäkt. Saken eskalerade sedan till att Kinas utrikesdepartement uppmanade SVT att ”vidta åtgärder för att eliminera de negativa effekterna”. Det ledde till slut till att Sveriges utrikesdepartement fick gå ut och försvara inslaget med ett uttalande där de ”konstaterar att det råder yttrandefrihet i Sverige”.

Samtidigt fick Jesper Rönndahl mängder av elaka meddelanden och bilder från personer i Kina.

– Det har varit en anstormning av kinesiska tecken, men jag vet ju inte vad det står. Nu har det nästan avtagit helt, jag har en kinesisk kompis som säger att inget är en nyhet längre än två veckor i Peking, sa Jesper Rönndahl till SVT efter händelserna.

– När man läser hur det funkar att kinesiska staten gärna vill blåsa upp det här, så det känns mer spännande än läskigt.

Michael Lindgren och Jesper Rönndahl på Kristallengalan, när programmet prisades.

Lämnade Svenska nyheter

Till slut valde Jesper Rönndahl att, å programmets vägnar, be om ursäkt till kineser som tagit illa vid sig av inslaget – men inte till Kina som stat.

– Var det så otydligt, då måste vi kanske förklara det, vi tänkte: man ska inte vara så stolt att man blir dum i huvudet. Men vi var noga med att inte be kinesiska staten om ursäkt.

Året därpå valde Jesper Rönndahl att lämna jobbet som programledare för Svenska nyheter, och konstaterade att han är för ointresserad av politik. Programmet har tagits över av Kristoffer Appelquist.

TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått
Annons