0:53

Efter reklamen: Skavlan slutar som programledare - gör sista säsong

(0:53)

Inte sen Harald Blåtand hade det blivit såna rabalder som när SVT i januari 2009 valde att plocka in en för svenskarna okänd norsk tv-kung på bästa sändningstid.

Undertecknad som var nöjesreporter på Expressen vid tiden skickades till landstigningen för att välkomna normannen med en påse kanelbullar.

För fika var det svenskaste (och bästa?) Fredrik Skavlan visste.

Det och Maria Bonnevie.

Fredrik Skavlan blev par med Maria Bonnevie

Redan då hade Skavlan gjort förlagan Först & sist i norsk public service i nästan tio år men OM vi nu kände till honom, så var det för att han hade ”stulit” skådespelaren Maria Bonnevie från Mikael Persbrandt. Eller hur det nu var?

Maria Bonnevie med maken Fredrik Skavlan.

TT

Redan första säsongen var tittar-succén ett faktum.

Att det fanns en Facebook-sida med namnet "Bojkotta Skavlan" med över 13 000 följare må vara hänt men den självbetitlade talk-showen har varje vecka setts av närmare tre miljoner tv-tittare i Sverige och Norge och spelats in såväl i London som i New York.

Men nu är det snart slut i rutan.

Höstens 12 avsnitt blir de sista av Skavlan. 296 program senare och 116 år efter upplösningen av svensk-norska unionen, är sagan all. Eller får en ny form snarare.

Fredrik Skavlans familj – barnen som har vuxit upp

Nästa år tar Carina Bergfeldt över som dirigent för SVT:s fredagskvällar klockan 21. Redan i våras när hon vickade för Fredrik Skavlan hade säsongspremiären över 600 000 fler tittare än Fredrik Skavlans motsvarande säsongspremiär 2020.

Men räcker det?

– Fredrik har lite mer humor och kan runda av från ett ämne till ett annat lättare. Carina har inte alltid varit jättebra på följdfrågor, kommenterade Aftonbladets tv-krönikör Jan-Olov Andersson.

Om succén håller i sig återstår att se men låt och blicka tillbaka så länge.


Här är några magiska ögonblick ur Skavlan:


1. Anna Wahlgren fällde Skavlan

Anna Wahlgren och barnen har varit en familjehistoria inför öppen ridå sedan den så kallade supermorsan skrev Barnaboken på åttiotalet, men 2013 tog det hela en ny vändning när dottern Felicia Feldt författade en biografi som gav en annan bild av uppväxten - och Anna Wahlgren bjöds till Skavlan-soffan.

Helt oemotsagd och till ett Twitter-dån satt Wahlgren och påstod att hennes dotter utsatt henne för mordförsök, att hon fått "ett spjut i bröstet och legat blödande".

Skavlan fälldes i Granskningsnämnden för att ha stridit mot kravet på opartiskhet.

2. David Hasselhoff mötte Kristi Brud

Åsa Waldau hos Skavlan.
SVT

Någon skulle säkert säga Lill Lindfors, när hon tappar kjolen i den direktsända Eurovision-finalen. Eller Bo Holmström som vrålar LÄGG UT LÄGG UT utanför Västtyska ambassaden.

Själv kommer jag aldrig glömma ögonblicket när David Hasselhoff mötte Åsa Waldau 2014. Fredrik Skavlans varje försök till kritiska frågeställningar om Knutby-drama och Kristi brud-epitet hade fallit tämligen platt till marken, när "The Hoff" som var i Sverige och Skavlan-soffan för att prata om sin nya roll som TV3-programledare - och inte hade förstått ett ord av, vände sig till Åsa Waldau och frågade: "Varför är du känd?".

3. Håkan Hellström k*ukade ur

Håkan Hellström hos Skavlan.

Han hade varit härlig och och bjussig och pratat om att han sökt jobb som fiskrensare eftersom han ”ville prova på ett riktigt jobb”, när intervjun gick över till den andra gästen, kocken Jamie Oliver, och Håkan Hellström fick frågan (på engelska) om han använder några kokböcker.

Yes, nickade Håkan.

"I love cock-books, cock-books are great."
Innan han rättade sig själv: Did I really say cock books?!

4. Skattebråket fick "Årets skämskudde"

"Äntligen lite dålig stämning i ett svenskt tv-program", jublade DN:s tv-krönikör Johan Croneman, och läxan efter just den här fredagsunderhållningen torde bli: ska du bråka om siffror, gör det inte med en av världens mest framstående ekonomer.

Året var 2015 och det strejkdrabbade flygbolaget Norwegians vd Björn Kjos satt i soffan tillsammans med den franske nationalekonomen Thomas Piketty, när det spårade fullständigt.

"Jag betalar tio gånger mer i skatt än vad jag tjänar", hävdade Kjos.

"Så din skatt är på 90 procent", kontrade Piketty.

"Nej, jag betalar 1 000 procent i skatt".

Siffertrolleriet belönades med det inofficiella tv-priset "Årets Skämskudde".

Nu har kungligheterna blivit influencers – 8 bevis!



5. Madde rättar till Chris hår

Prinsessan Madeleine hos Skavlan.

Säsongsfinalen 2015 var något alldeles extra. Inte bara hade Fredrik Skavlan lyckats få Adele till BBC-studion i London men prinsessan Madeleine och hennes Chris.

Det gick så fort och den som råkade blinka just då kunde tro att Madeleine viftade bort en osynlig fluga i studion, men det blixtsnabba snärtiga tecknet till maken mitt under intervjun var ett kommando:

"Chris, rätta till luggen, NU".

6. Jordan B Peterson gjorde slarvsylta av Sverige

Skavlan-redaktionen visste såklart var de gjorde när de bjöd in Jordan B Peterson första gången. Den kontroversielle kanadensarens föreläsningar hade 75 miljoner visningar på Youtube och hans bok ”12 livsregler" hade sålts i över två miljoner ex på ett halvår.

På en kvart i SVT-soffan hann han såga svensk jämställdhetspolitik vid fotknölarna och fick Centerns partiledare Annie Lööf att se allt annat än bekväm ut i sina utläggningar om skilsmässa och feminism.

7. Maria Agerhäll fick prata om sin man

"Vissa män känner att de har någon sorts rätt att sätta en på plats och trampa på en", sa Carolina Gynning efter att ha gästat programmet 2011 och kallats ”typisk Stureplans-tjej” av programledaren.
Men kritiken om Fredrik Skavlan och hans påstådda förminskande av kvinnliga gäster är lika gammal som när han sände Först & sist hemma i Norge och fick epitetet ”kåte Fredrik” av forskaren Jon Hustad.

Vad jätteroliga manusförfattaren Maria Agerhäll tyckte när hon var gäst på självaste internationella kvinnodagen tillsammans med sin man Jesper Rönndahl, stod hursomhaver glasklart på hennes Instagram efteråt:

"100 procent av frågorna till mig handlar om Jesper eller hur det är att leva med honom".

8. Nour El Refai gjorde avbön

Nour El Refai var i studion för att prata om sin medverkan i tv-serien Landet lyckopiller. Nour berättade att hon led av kronisk depression och förklarade att hon blivit hjälpt av antidepressiva medel, men jämförelsen föll inte helt väl ut.

”Det är precis som att du har diabetes så kan du ta medicin för det och då är man ju inte sjuk hela tiden utan då är man nästan aldrig sjuk, eller väldigt lite i alla fall”.

Efteråt gick hon ut på Instagram och bad om ursäkt:

”Det var extremt klantigt sagt och jag förstår att många är jättesjuka i diabetes trots medicin. Hemskt ledsen för det.”

9. Missad high five med Alicia Keys

Alicia Keys hos Skavlan.

Bruce Springsteen, Bill Gates, Taylor Swift, Emma Thompson, Paul Simon.

Fredrik Skavlan har haft en del internationella högdjur i sin line-up genom åren, det måste man ge honom.

En extra fin juvel var besöket av Alicia Keys 2012. Såklart för intervjun och för att 14 Grammy Award-Alicia Keys framförde framförde sin ”Girl on fire” i studion.

Men stunden då programledaren missade sin high five med världsstjärnan gick ikke heller av för hackor.

10. My Skarsgård och Benny Andersson om spriten

TT

Båda hade i ärlighetens namn öppnat upp om sina problem tidigare men säsongspremiären 2011 blev likväl ett av de starkaste programmen genom åren, när såväl My Skarsgård som Benny Andersson (i sällskap av sin sin son Ludvig) berättade om hur de tappat kontrollen över sitt drickande.

"Jag ville inte att mitt liv skulle bli ett svart hål. Jag insåg att om jag fortsätter att dricka är risken stor att jag förlorar allt", sa ABBA-Benny i programmet.

Sanna Lundell om svåra åren som medberoende med Mikael Persbrandt

11. Persbrandt och Skavlan smög som katten

Så satt de där sida vid sida, Fredrik Skavlan och Mikael Persbrandt.

Men den som hade förväntat sig en eldig duell framför rökmaskinen, blev besviken.
De i mediarubrikerna utmålade antagonisterna, smög som katter runt Maria Bonnevie-gröten och sträckte sig inte längre än till att medge att de delade skilmässohund ett tag.
I sina memoarer senare berättade dock Persbrandt att han blev så förstörd över nyheten om ex-flickvännens nya att han drack sig full och och parkerade utanför Maria Bonnevies lägenhet en kväll, där han ropade genom brevinkastet.

Skavlan gav sin version i Söndagsintervjun

Senare skulle också Skavlan ge sin version av händelsen i Söndagsintervjun i Sveriges Radio, där han berättade:
"Efter ett tag började jag ge honom jordnötter så att han skulle bli törstig och gå iväg och dricka mer".

När radions Martin Wicklin bad Skavlan bemöta Mikael Persbrandt påstående att om att han skulle ha ropat genom brevinkastet: "Är du inte man nog att komma ut?", svarade Fredrik Skavlan lugnt.

"Nej, det var jag inte".

Mer läsning

Femina