Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jill Bidens dolda väg till att bli USA:s nya first lady

02 nov, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Joe Biden är USA:s nya president – och vid sin sida har han hela tiden haft hustrun Jill Biden.
Men vem är egentligen den 69-åriga professorn som från januari är den nya första damen i USA?
Här är berättelsen om Jill Bidens oväntade väg till toppen.
Annons
5 First Ladys vi minnsBrand logo
5 First Ladys vi minns

Efter många turer och flera dagar efter själva valdagen stod det till slut klart att Joe Biden blir USA:s nya president. I januari flyttar den då 78-åriga mannen in i Vita Huset tillsammans med hustrun Jill Biden och parets två hundar.

Jill Biden får nu axla rollen som Vita Husets första dam, efter Melania Trump – men vem är den 69-åriga läraren egentligen?

Vem är Jill Biden?

Jill Biden, född Jill Jacobs, föddes tredje juni 1951 i New Jersey i USA, men växte upp med sin familj i Philadelphia, Pennsylvania.

Efter att ha tagit examen från high school började hon studera på Brandywine junior collage, men tyckte det var tråkigt och hoppade av efter en termin. Bara 21 år gammal gifte hon sig med sin första make Bill Stevenson. Paret flyttade till Delaware, där Bill öppnade en framgångsrik bar, där artister som Bruce Springsteen uppträdde.

Jill gav sig på studierna igen, och började den här gången plugga på University of Delaware, med engelska sim huvudfokus. Samtidigt gled hon och maken ifrån varandra, och separerade 1974. Året därpå skilde de sig.

Annons

Jill och relationen med Joe Biden

Jill, som hade gått tillbaka från Stevenson till att heta Jacobs igen, hittade snabbt kärleken på nytt – och den här gången var det för gott. Hon träffade Joe Biden på en blinddejt som hans bror hade anordnat, efter att ha lärt känna Jill på universitetet. Hon blev snabbt ihop med den nio år äldre mannen, som bara två år tidigare hade förlorat sin första fru och deras lilla dotter i en bilolycka. Joe Biden, som var senator, friade flera gånger till Jill Biden som först tackade nej, för att hon var rädd för ett liv i rampljuset. Men till slut gav hon med sig, och 1977 gifte sig Jill och Joe Biden i New York.

Jill och Joe Biden har varit gifta i 43 år.

Jill Biden blev bonusmamma till Joes barn

Två av Joe Bidens barn överlevde den tragiska bilolyckan, som tog hans dotters och första frus liv. Sönerna Beau och Hunter var sex respektive fem år gamla när Joe Biden blev ihop med Jill Biden. De kom snabbt att ty sig till henne, och började kalla henne för mamma.

Annons

Samtidigt blev hon gravid med sitt och Joes enda gemensamma barn, dottern Ashley. Under två år stannade Jill Biden hemma för att ta hand om och uppfostra de tre barnen.

Jill Bidens karriär efter småbarnsåren

Efter en tid som hemmamamma var det viktigt för Jill Biden att återuppta sin karriär som lärare i engelska. Hon undervisade också emotionellt handikappade barn i historia – ett jobb hon sa att hon tänkte fortsätta med även om hennes make skulle vinna presidentvalet 1988, som han gav sig på. Joe Biden kom dock att dra sig ur presidentvalet i förtid, och Michael Dukakis blev demokraternas kandidat i stället.

Mellan 1993 och 2008 var Jill Biden lärare på Delaware technical and community college, en skolform som saknar motsvarighet i Sverige men som på vissa sätt kan liknas med folkhögskola. 2011, när hennes make varit USA:s vice president i tre år, blev hon utsedd till professor på ett community college i Virginia, och hon fortsatte att jobba även som fru till en vicepresident – något som inte hör till vanligheterna.

Annons

Jill Bidens roll i presidentvalkampanjen 2020

Som är brukligt i USA har Jill Biden stöttat maken Joe Biden under hans presidentvalskampanj, och aktivt varit med och kampanjat för honom. Hon ska också haft mer än ett finger med i spelet gällande att Kamala D. Harris valdes till Joe Bidens vice president.

Under kampanjen har Jill Biden tryckt på vikten av att kvinnor röstar i valet 2020. Under ett kampanjmöte i sin gamla hemstat Pennsylvania sa hon:

– Ni kommer bestämma, ni kvinnor, ni kommer bestämma framtiden för den här staten och den här staten kan bestämma hela valet.

Jill Biden har stöttat sin make hela vägen i presidentvalet.
Annons