Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jill Johnson utsatt för hat efter coronapengarna: "Fick bajspapper"

17 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografStina Stjernkvist/TT
Jill Johnson.
Jill Johnson valde att ta emot bidrag från Konstnärsnämnden i början av coronapandemin – något som gjorde att hon blev föremål för en hatstorm.
I Nyhetsmorgon berättar artisten om attackerna mot henne, som lämnade henne rädd och chockad.
– Jag var väldigt ledsen. Jag fick bajspapper i posten, och hat, för första gången i min karriär, säger hon i TV4-programmet.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

I början av coronapandemin kunde konstnärer söka pengar hos Konstnärsnämnden som kompensation för inkomstbortfall i samband med inställda konserter och uppdrag.

En av dem som gjorde det var Jill Johnson – något som skulle resultera i att hon fick stora mängder hat, då hon redan hade pengar i sitt bolag.

– Jag var väldigt ledsen. Jag fick bajspapper i posten, och hat, för första gången i min karriär. Jag har aldrig bemött hat. Det var chockartat, jag var väldigt rädd var jag, och ledsen, men har väl kommit ur det klokare. Jag vet ju vem jag är. Än i dag vet vi ju inte när vi får jobba, berättar Jill Johnson i Nyhetsmorgon.

– Hur kommer det sig att du sökte pengar, fast du hade pengar i firman, undrar programledaren Jenny Strömstedt.

Jill Johnson berättar att hon uppmanades söka pengarna.

– Det vet du ju inte om jag hade. Man gick ut och sa att jag hade ett värde i bolaget, man kan inte utbilda folk i ekonomi. Men jag hade pengar i bolaget. Jag fick ett mejl från vårt stora turnébolag som sa ”här har du ett intyg, du har rätt till de här pengarna, vi måste visa att branschen behöver pengar”.Det är något vi verkligen behöver. Sen har jag delat med mig till många. Nu har vi kunnat söka för våra tekniker och musiker, och det är ju det viktiga, säger hon.

Annons

Jill Johnsons frustration: ”Fulla tåg och flyg”

Nu försöker artisten se framåt, och hoppas kunna uppträda med turnén som var planerad för sommaren 2020, sommaren 2021 i stället.

– Sommarens turné har ju flyttats till nästa år och så där, så man förbereder ju så klart, så vi får se. Men jag tycker att så länge vi inte stänger ner samtliga branscher så måste vi få öppna upp någonting, vi behöver ju musik, säger Jill Johnson i TV4.

Samtidigt som hon inte vill kritisera regeringens jobb med pandemin, så erkänner Jill att hon har varit frustrerad i hur ojämn nedstängningen av samhället har varit.

– Jag tycker det är svårt att vara kritisk, jag kan inte sätta mig i deras situation, och det här är vår första pandemi. Jag tror att vi har lärt oss jättemycket alla på vägen. Jag har varit i full acceptans, men också jättearg och frustrerad över att det är fulla tåg, flyg, tunnelbanor och shoppingcenter, men så får man inte organisera ens 50 personer med en meter emellan. Det har varit både och. Men jag är ändå i acceptans, vi måste ju bli av med det här liksom, säger hon i Nyhetsmorgon.

Annons

Läs mer:

Annons