Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

John Engelbert från Johnossi – här är allt du behöver veta om honom

09 nov, 2022 
AvJosefin Westin
John Engelbert i bandet Johnossi debuterar i Så mycket bättre 2022.

De flesta har hört hans musik men för de allra flesta hemma i tv-sofforna är han ett nytt ansikte. Rockstjärnan John Engelbert, andra halvan i bandet Johnossi, startade sitt artisteri i Saltsjöbaden och har längs vägen spelat i Håkan Hellströms band. Nu debuterar han i Så mycket bättre 2022.
Här är allt du behöver veta om John Engelbert.

Annons
Här är alla artister i Så mycket bättre 2022Brand logo
Här är alla artister i Så mycket bättre 2022

I fjärde avsnittet av Så mycket bättre 2022 på TV4 sladdar John Engelbert från Johnossi bokstavligt talat in i programmet i en bil. Han tar över stafettpinnen från Olle Jönsson och bidrar med en ny stämning till lägret.

John Engelbert är låtskrivare, sångare och gitarrist i Johnossi, ett av Sveriges största rockexporter. Tidigare i år släppte Johnossi sitt sjunde studioalbum, Gone Mad, och inför programinspelningen hade bandet precis avslutat en turné i Tyskland på vad Johan Engelbert kallar ”smutsiga barer”.

Grunden för Johnossi lades redan 2004 i en källare i Saltsjöbaden utanför Stockholm, tillsammans med Oskar ”Ossi” Bonde.

Johnossi – stort rockband i Tyskland

Men för de allra flesta hemma i de svenska tv-sofforna kan Johan Engelbert ses som en doldis och ett nytt namn jämfört med programmets övrigt minst sagt folkkära namn som Darin, Måns Zelmerlöw och Anna Ternheim.

John Engelbert och Ossi Bonde i bandet Johnossi spelar.
Johnossi spelade på Galan Hela Sverige Skramlar för Ukraina, som hölls i Avicii Arena tidigare i år. Foto: Karin Törnblom / TT

Bandet är dock hyllat som världsartister och välkända i artistsverige.

– Jag är ett jättejohnnossi-fan sedan tidigare. Lite starstruck, men han verkar väldigt skön, säger Måns Zelmerlöw i Så mycket bättre.

Annons

De flesta har nog trots allt hört Johnossis musik, om inte annat låten ”What’s the point”.

Störst framgång har Johnossi nått i Tyskland. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar han att innan pandemin hade bandet uppemot 100 spelningar per år i Tyskland. John Engelbert hoppas, lite med glimten i ögat, att medverkan i Så mycket bättre 2022 ska få svenska folket att öppna upp ögonen för bandet.

Bandet Johnossi med Johan Engelbert och Ossi Bondi vann pris på P3 Guld 2018 för årets rock/ metal.
Johnossi har vunnit en del musikpriser genom åren. Här vann de årets rock/metal på P3 Guld 2018.

– Nu ska jag vara med i Så mycket bättre, så nu kanske jag kommer att bli askänd. Vi får se. Jag har tackat nej två gånger tidigare men efter den här helvetetspandemin, när jag inte fått göra någonting, bestämde jag mig för att bli en 'yes man'. Jag vill jobba så mycket som möjligt och tacka ja till grejer, inom en ram som jag är bekväm med, säger han till SvD.

Annons

Från förmögna familjer

Redan som barn visade Engelbert ett stort intresse för musiken. Han spelade gitarr flera timmar om dagen och övrig tid, när han inte var i skolan, åkte han skateboard. John Engelbert lärde känna andra halvan i Johnossi, Ossi Bonde, i en replokal i en källare utanför Saltsjöbadens centrum, kallad Tippen. Det var först när Engelbert flyttade hemifrån och gick gymnasiet inne i stan som de började hänga mer frekvent. De pratade ofta om att de borde starta ett band ihop men det skulle ta fem år innan det blev verklighet. Johnossi bildades och åkte tidigt ut på turné med Soundtrack of our Lives. Engelbert spelade även gitarr under några år i Håkan Hellströms band.

Med tanke på bandmedlemmarnas bakgrund från det välbärgade området Saltsjöbaden, utanför Stockholm, kallades bandet bland vissa som ett bratband. John Engelbert kommer från en juvelarfamilj, smyckesmärket Engelbert, som bärs av var och varannan svensk i dag. Oskar Bonde kommer även han från en välbärgad familj.

Annons

Lever också ett familjeliv

I våras fyllde John Engelbert 40 år. Han har fru och två barn. Till Svenska Dagbladet beskriver han sitt liv som komplett:

– Jag är glad att jag har två barn och att jag är vuxen – att det har hänt samtidigt som jag har haft bandet, att det inte har varit att ett kapitel tar slut och att jag ska gå in i något annat. Mitt liv har bara skett simultant.

Johnossi fortsätter att turnera samtidigt som de lever ett familjeliv, delvis sida vid sida. John och Oskar har i flera intervjuer beskrivit sin relation med oerhörd värme och att de är varandras bästa vänner. Och de umgås även mycket privat, även med familjerna och åker på resor tillsammans.

Annons