Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här blir Kamala Harris USA:s första kvinnliga vicepresident

20 jan, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Kamala Harris har svurits in som USA:s vicepresident.
I dag svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. I samband med det blir Kamala Harris historisk – som landets första kvinnliga vicepresident.
Annons
Se när Kamala Harris svär vicepresidentedenBrand logo
Se när Kamala Harris svär vicepresidenteden

Efter fyra år med Donal Trump som president vigs Joe Biden under onsdagen in som landets nummer 46. Vägen dit var långt ifrån rak, och det tog fyra dagar efter valnatten innan det stod helt klart att Barack Obamas tidigare vicepresident skulle ta över embetet.

Vid sin sida vid Kapitolium i Washington D.C. har Joe Biden sin vicepresident Kamala Harris. Hon blir inte bara den första kvinnan att inneha titeln, och hon är också den första svarta person samt den första att ha rötterna i Asien.

Jublet efter valsegern

När det till sist blev klart att Kamala Harris skulle bli vicepresident visste jublet på sociala medier inga gränser.

”I dag är en stor dag. Det spelar ingen roll vilken sida du står på, låt oss ta tillfället i akt att tänka på hur långt kvinnor har kommit i det här landet. När jag tänker på alla som krossat glastak och berett väg för en kvinna att äntligen bli vicepresident i USA gör mig så känslosam”, skrev bland annat Reese Witherspoon på Instagram då.

Annons

När Kamala Harris klev ut på scenen mottogs hon med stora applåder från den förhållandevis lilla skaran människor. På grund av coronapandemin har amerikanerna kunnat samlas utanför Kapitolium i lika stor utsträck som tidigare år.

Barack Obamas hyllning

Hon hälsade glatt på bland andra Barack och Michelle Obama efter att hon blivit presenterad. Mikrofoner plockade då upp vad den tidigare presidenten sa.

– Jag är stolt över dig, ska han ha sagt.

Och vid 17.40-tiden – efter att Lady Gaga sjungit nationalsången – svors hon in.

”Vi har väntat fyra år på den här stunden – anständighet och integritet är återställ i Vita huset. Tack Joe Biden och Kamala Harris, och alla som röstat och ni som organiserat och kämpat och vunnit”, skriver demokraten Tom Perez.

”Är det bara jag som gråter medan jag ser positiv historia skrivas i USA? ”, skriver en annan Twitter-användare.

Tårades rakt ut när Kamala Harris höjde sin högra hand!”, utbrister en tredje.

Läs mer:

Annons