Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hollywoodkvinnorna som fyller 50 i år

12 feb, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Amy Adams och Penelope Cruz.
En hel generation av ikoniska Hollywoodstjärnor går mot en riktig milstolpe 2024.
Här är våra favoritskådespelare som fyller 50 år i år!
Annons
Skådespelaren Christina Schollin till sitt yngre jag: "Slappna av"Brand logo
Skådespelaren Christina Schollin till sitt yngre jag: "Slappna av"

Olivia Colman – 30 januari

Olivia Colman
Olivia Colman.

Den brittiska skådespelaren Olivia Colman har länge varit en humorikon hemma i Storbritannien, där hon slog igenom i tv-serier som Peep show och That Mitchell and Webb look. När hon vann en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll i The favourite fick resten av världen äntligen upp ögonen ordentligt för Olivia Colman. Hon har sedan dess spelat kunglighet igen, som Elisabeth II i Netflix-serien The Crown, och syns senast i storfilmen Wonka. Vid 50 års ålder har Colmans guldålder i Hollywood bara börjat!

Annons

Eva Mendes – 5 mars

Eva Mendes
Eva Mendes.

Amerikansk-kubanska skådespelare Eva Mendes gjorde sitt intåg på vita duken vid millenieskiftet, och spelade i publikfavoriter som 2 fast 2 furious, Hitch och Ghost rider. Under inspelningen av The place beyond the pines 2011 träffade hon sin livspartner Ryan Gosling, som hon varit tillsammans med sedan dess och har två barn med. Efter att ha fått barn 2014 och 2016 valde Eva Mendes att lägga skådespelarkarriären på hyllan, och har bara varit med i ett fåtal filmer sedan dess.

Penélope Cruz – 28 april

Penelope Cruz
Penélope Cruz.

Penélope Cruz, född i Madrid 1974, gjorde sin första skådespelarroll redan vid 17 års ålder, och fick sitt internationella genombrott 1997 i filmen Abre los ojos. Sedan dess har hennes Hollwyood-karriär gått från klarhet till klarhet, och hon är ett av branschens absoluta högdjur, med roller i filmer som Vanilla sky och Vicky Cristina Barcelona. Den sistnämnda gjorde att Cruz 2008 blev den första spanska kvinnliga skådespelaren att vinna en Oscar, och hon är också den första spanska skådespelaren att få en stjärna på Hollywood Walk of fame!

Annons

Hilary Swank – 30 juli

Hilary Swank
Hilary Swank.

Hilary Swank är med sina två Oscars en av sin generations mest hyllade kvinnliga skådespelare. Hon var bara 25 år när hon vann sin första för rollen som transpersonen Brandon Teena i Boys don't cry 1999. Bara fem år senare vann hon igen, nu för Million dollar baby, regisserad av Clint Eastwood. Under en period har Swank valt bort Hollywoodkarriären helt för att ta hand om sin sjuka pappa, och i april 2023 födde den då 48-åriga stjärnan tvillingar och blev mamma för första gången.

Amy Adams – 20 augusti

Amy Adams
Amy Adams.

Väna Amy Adams blir sällan omskriven i tidningarna, men är en av Hollywoods främsta talanger. Hon har genom åren visat sin bredd och både gjort familjefilmer som Förtrollad, Mupparna och Natt på museet 2, så väl som kritikerrosade The Fighter, Arrival och Vice. Med makalösa sex Oscarscnomineringar är det nästan otroligt att Amy Adams fortfarande aldrig vunnit på den prestigefulla galan. Hon har dessutom nominerats till inte mindre än nio Golden Globes genom åren.

Annons

4 svenska stjärnor som också fyller 50...

Katarina Sandström – 20 mars

Katarina Sandström
Katarina Sandström.

Katarina Sandström har blivit ett ansikte många tar för givet i SVT – sedan 2000 har hon varit ankare i Rapport. Utöver det har Katarina haft många eftertraktade uppdrag, som att bevaka Nobelbanketten och medverka i kanalens valvakor.

Nina Persson – 6 september

Nina Persson
Nina Persson.

Som sångare i The Cardigans tog Nina Persson sig från Jönköping ut i stora vida världen. Bandet blev ett av de mest internationellt framgångsrika svenska banden någonsin, och låtar som Lovefool hittar fortfarande fans i nya generationer.

Annons

Sofia Rågenklint – 15 september

Sofia Rågenklint
Sofia Rågenklint.

Hon började som så många andra sin bana i Fröken Sverige-tävlingen, men i dag är Sofia Rågenklint en av Sveriges mest omtyckta programledare. Hon förknippas med Djursjukhuset, och sedan några år tillbaka även SVT:s hälsoflaggskepp Fråga doktorn.

Charlotte Perrelli – 7 oktober

Charlotte Perrelli
Charlotte Perrelli.

Charlotte Perrelli hör till den sällsynta skaran artister som vunnit Melodifestivalen mer än en gång, och dessutom Eurovision song contest. I dag är hon inte bara en folkkär sångerska, men också en framgångsrik entreprenör med flera egna bolag.

Quiz med Jason Priestley: Vem är svensken?Brand logo
Quiz med Jason Priestley: Vem är svensken?
Annons