Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

5 kändisdöttrar som gått i sin mammas fotspår

21 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Petra och Monica Nielsen, Ulrika Knape och Anna Lindberg
Mamma vet bäst – så varför inte välja samma yrke?
Här är fem kända kvinnor som gått i sina lika kända mammors fotspår!
Annons
Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för ossBrand logo
Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för oss

Monica Nielsen och Petra Nielsen

Skådespelare

Ikoniska skådespelaren och sångaren Monica Nielsen har en lång karriär bakom sig, där hon gjort allt från att spela på Dramaten, showa med Moncia Zetterlund på Hamburger Börs, tävla i Melodifestivalen och ha en roll i klassiska såpan Varuhuset.

Monica Nielsen har två döttrar, där förstfödda Petra Nielsen minst sagt valt samma bana som sin mor. Petra Nielsen är en av Sveriges mest framgångsrika musikalartister, som har uppträtt både på Broadway i New York och West End i London. Hon har precis som sin mamma också tävlat i Melodifestivalen och haft roller på både teatrar och i tv-produktioner.

Annons
Monica Nielsen och Petra Nielsen
Monica Nielsen och Petra Nielsen 2016Karin Törnblom/TT

Ulrika Knape och Anna Lindberg

Simhoppare

Ulrika Knape är Sveriges mest framgångsrika simhoppare genom tiderna, med ett OS-guld och två OS-silver till sitt namn. Hon har också tagit VM-guld och flera EM-guld.

Med sådana gener är det kanske inte så konstigt att Ulrika Knapes dotter Anna Lindberg också blev en framgångsrik simhoppare. Anna, som hade sin mamma som tränare, vann en rad guld och silver i junior-VM, och har dessutom rönt stora framgångar i EM från 1997 hela vägen till 2012.

Annons
Ulrika Knape och Anna Lindberg
Ulrika Knape och Anna Lindberg 2013.Karin Törnblom/TT

Viveca Sten och Camilla Sten

Författare

Med Morden i Sandhamn-serien har Viveca Sten blivit en av Sveriges mest omtyckta deckarförfattare, som också rönt stora framgångar utomlands. Hennes dotter Camilla Sten har också följt samma karriärbana, men medan mamma föredrar deckare så skriver Camilla skräckromaner, som översatts till 19 olika språk.

Viveca och Camilla har också arbetat tillsammans – 2020 släppte de fantasyboken Djupgraven tillsammans.

– Vi spånade ihop en story tillsammans, Camilla skrev grundmanus, hon älskar att göra det, samtidigt som jag tycker det roligaste är redigeringen, att fila och formulera om. När vi var klara kunde ingen av oss riktigt säga vem som skrivit vad, berättade Viveca Sten för Femina 2020.

Annons
Viveca och Camilla Steen
Viveca och Camilla SteenKarin Wesslén/TT

Anna-Greta Leijon och Britta Lejon

Politiker

Socialdemokratiska Anna-Greta Leijon började sin politiska karriär redan på 60-talet, och hann under sin långa karriär vara både har både varit invandrar- och jämställdhetsminister, arbetsmarknadsminister och justitieminister, både under Olof Palme och Ingvar Carlsson. Under sin sista tid som justitieminister efter mordet på Olof Palme hade Anna-Greta en avgörande roll i den omtalade Ebbe Carlsson-affären, något som till slut gjorde att hon fick avgå som minister.

Annons

Anna-Greta Leijons omtumlande politiska karriär hindrad dock inte hennes dotter Britta Lejon från att följa sin mammas bana. I dag är Britta Lejon svensk fackföreningsledare, men från 1998 till 2002 var socialdemokraten demokrati- och förvaltningsminister i Göran Perssons regering.

Anna-Greta Leijon och Britta Lejon.
Anna-Greta Leijon och Britta Lejon.CLAUDIO BRESCIANI / TT

Kristina Lugn och Martina Montelius

Dramatiker

Få poeter och dramatiker har gjort sådant avtryck i svenskt kulturliv som Kristina Lugn. 1997 tog hon över Teater Brunnsgatan 4 efter vännen Allan Edwall, och 2006 valdes Kristina in i Svenska Akademien.

Annons

Dottern Martina Montelius är även hon dramatiker och författare, som romandebuterade med Främlingsleguanen 2013. Två år innan hade hon också tagit över Teater Brunnsgatan 4 från sin mamma.

Maria Montelius och Kristina Lugn
Maria Montelius och Kristina Lugn 2017.Ola Axman/TT

Och tre söner som gått i pappas fotspår...

Stefan Holm och Melwin Lycke Holm

Sveriges mest framgångsrika höjdhoppare Stefan Holm är nu tränare åt sonen Melwin Holm, som redan är en lovande höjdhoppare. 2020 blev han den yngsta svenska mästaren någonsin, vid bara 16 års ålder.

Annons

Hasse Alfredson och Tomas Alfredson

Ikoniska humoristen, regissören och filmskaparen Hasse Alfredson fick två söner – som båda blivit regissörer. Mest känd är Tomas Alfredson, som rönt internationella framgångar med filmen Tinker tailor soldier spy.

Hans Wahlgren och Linus Wahlgren

Hela Wahlgren-klanen är i showbusiness på ett eller annat sätt, och Hans Wahlgrens yngsta son Linus är kanske den som gått mest i hans fotspår – med en renodlad skådespelarkarriär i tv och på teaterscenerna.

Fredrik Wikingssons hyllning till dottern: "Hon höll på att svimma"Brand logo
Fredrik Wikingssons hyllning till dottern: "Hon höll på att svimma"
Annons