Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Saltkråkan-Malins kamp för att få mer i ersättning: ”Hade en jurist”

29 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Louise Edlind Friberg som Malin i Vi på Saltkråkan.
60 år efter inspelningen av Vi på Saltkråkan är Louise Edlind Friberg fortfarande förknippad med rollfiguren Malin.
I Fredrik Ralstrands podcast TV-fabriken berättar hon om de misslyckade försöken att få ersättning för rollen, som hon tycker de blev underbetalda för.
– Det hade vi nog alla som var med i Saltkråkan velat omförhandla, väldigt många gånger, säger Louise Edlind Friberg.
Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Det har gått över 60 år sedan Astrid Lindgren-klassikern Vi på Saltkråkan spelades in 1963, men än i dag är den en av de mest ikoniska och omtyckta tv-serierna. Louise Edlind Friberg, 77, spelade tonåringen Malin, och fick efter Astrid Lindgren-serien en lång karriär inom både tv och politik.

I podcasten Tv-fabriken med Fredrik Ralstrand är Louise gäst tillsammans med skådespelaren Anna von Rosen, med anledning av deras roller i såpaklassikern Vänner och fiender. När Ralstrand undrar om de två skulle få pengar om Vänner och fiender gick i repris kommer Louise in på sin historia med Vi på Saltkråkan.

Annons

– Jag är luttrad från Saltkråke-tiden, där har det gått i repris om man säger så, utan någon som helst ersättning, berättar hon i podcasten.

Louise Edlind Friberg spelar Malin i Vi på Saltkråkan.
Louise Edlind Friberg som Malin i Vi på Saltkråkan.Foto: ULF STRÅHLE

Tog strid om dålig ersättning

Hon är inte den enda av barnskådespelarna som är missnöjda med den dåliga betalningen de fick från både tv-serien och filmerna. Skådespelarna fick en engångssumma för sin medverkan i tv-serien och filmerna, men hade ingen rätt till ersättning vid reprisering eller när de rönte stora framgångar utomlands.

Annons

– Det hade vi nog alla som var med i Saltkråkan velat omförhandla, väldigt många gånger. Vi har till och med försökt, men det har inte lyckats. Lagstiftningen såg ut så då.

Louise, som varit riksdagspolitiker i dåvarande Folkpartiet, berättar att det var hon och Tjorven-skådespelaren Maria Johansson som var drivande i att få till ett nytt avtal – men att det till slut misslyckades.

– Det var när jag satt i riksdagen, i början av 2000-talet, som vi hade en sväng där vi försökte omförhandla eller återförhandla. Det var Maria Johansson och jag som höll på med det där, och vi hade en jurist också som hjälpte oss med det där. Men nej, det gick inte.

Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dagBrand logo
Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag
Annons