my holmsten johannes brost
1:18

Efter reklamen: Här är 5 kändisar som slutat dricka alkohol – så har deras liv förändrats

(1:18)

My Holmsten föddes in i rampljuset. Som dotter till Inga Gill och Karl-Arne Holmsten fick hon, för att använda ett något uttjänt uttryck, skådespeleriet med modersmjölken.

My Holmsten föddes den 11 maj 1957 i Stockholm. Under åren har vi sett henne både på teaterscenen, på tv och på vita duken. My debuterade redan 1979 i A Chourus Line på Oscarsteatern och har sedan dess spelat i ett flertal pjäser och musikaler på bland annat Malmö Stadsteater, Dramaten och Göteborgsoperan. Hon har också regisserat föreställningar på Stockholms Stadsteater, bland annat.

inga gill

Inga Gill och maken Karl Arne Holmsten,1969.

Roger Tillberg/TT

På tv har vi sett henne i program som Gäster med gester, Så ska det låta, På spåret och i Fröken Frimans Krig.

Svenskarna vi glömt gjorde succé i Eurovision song contest

Uppmaningen från föräldrarna Inga Gill och Karl-Arne Holmsten

Intresset för att stå på scen kom tidigt för My Holmsten. Inte så konstigt, med tanke på att hennes båda föräldrar hade en karriär inom nöjesbranschen. Men det få vet är att pappa Karl-Arne faktiskt avrådde My från att gå i hans och Inga Gills fotspår.

– Pappa gjorde det. Mamma var tvärtom. Hon sa: ”Gör vad fan du vill, bara du är lycklig”. Redan i nian bestämde jag mig för att bli dansare, så jag krossade min fars hjärta genom att gå på balettakademin i tre år. Han fick betala, dessutom. Det kostade pengar att gå där. Tur att han älskade mig, har My berättat i en intervju med Hänt.

I dag har föräldrarna gått bort, pappa somnade in 1995 och mamma år 2000, men de finns med henne än i dag.

– Jag tänker nog lika ofta på båda två fast i olika situationer. När jag är ute i skärgården så tänker jag alltid på pappa. Han älskade havet, han älskade att åka båt. Han hade älskat att vara på mitt ställe på Vindö. Mamma tänker jag på när det gäller mammagrejer. ”Det här skulle jag vilja diskutera med henne, gud att jag inte kan ringa henne nu när jag inte vet vilket beslut jag ska ta”. Jag vill ha hennes råd, hennes tröst. Mammatröst.

inga gill varuhuset

Inga Gill i en av sina mest kända roller: Edith Persson, ostdiskbiträde i serien Varuhuset.

Björn Edergren / SVT

My Holmsten berättar att föräldrarna hann uppleva hennes framgångar i rampljuset. Men på olika sätt.

inga gill och karl arne holmsten

Skådespelande äkta paret Inga Gill och Karl-Arne Holmsten, 1977.

LARS FALCK / TT

– Båda hann – men pappa ville inte. Jag minns när jag fick mitt allra första teaterjobb. Det var på Oscarsteatern 1979. Han ville inte gå dit. Han var väldigt speciell, min pappa. Han gladde sig åt mig. Han hjälpte mig med kontraktet, men han ville inte se föreställningen. Han klarade inte av att sitta på en bänkrad bland en massa människor. Då fick han panik. Mamma fick berätta i efterhand – för hon såg den så klart.

Ann Zacharias försvann efter skriverierna – berättar om sjukdomen

My Holmstens man

Även morföräldrarna spelar en stor roll i Mys liv – dagligen. Sedan många år tillbaka bor My nämligen i sina morföräldrars lägenhet, på Södermalm i Stockholm. Lägenheten har en historia: den är belägen i den gamla kapsylfabrikens lokaler, som hennes morfar dessutom ägde en gång i tiden. I byggnaden föddes hennes mamma Inga.

my holmsten johannes brost

My Holmsten med vännen Johannes Brost 1989. Både medverkade i Gäster med gester.

Roger Tillberg/TT

Privat lever My tillsammans med Lucas Larsson. De har varit ett par länge och är sambos. Men något äktenskap är det inte tal om, har My förklarat för Hänt. Anledningen? Hennes gamla äktenskap. Det var dåligt från allra första stund. Bokstavligen.

– I samma sekund som jag klev in i kyrkan, tänkte jag: ”Det här kommer inte att gå bra”. De berömda järnportarna slogs igen. Den känslan var obehaglig. Så vill jag aldrig mer känna, har My berättat.

Lucas och My träffades då hon fyllde 30 år.

my holmsten Lucas larsson

My Holmsten har, i många år, varit ett par med Lucas Larsson.

Lizzie Larsson/TT

– Vi jobbade på Stadsteatern i Malmö – men i olika sammanhang. Efter jobbet hängde alla på samma ställe, en italiensk krog som hette Via Vineto. Det var sista anhalten innan man gick hem. Där började vi prata med varandra. Vi hade sett varandra lunchmatsalen på teatern, men det var första gången vi började prata. Sedan var det kört.

my holmsten trulsa

My Holmsten med sin dotter Trulsa, 1999. I dag har Trulsa hunnit fylla 32.

Anders Jahrner/TT

My Holmstens barn

My Holmsten är mamma till vuxna dottern Trulsa, som i dag är 32 år. Hon har dock inte satsat på en karriär på scenen utan arbetar med hundar.