Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Ann Zacharias försvann efter skriverierna – berättar om sjukdomen

02 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
ann zacharias ted gärdestad då nu
Hon levde med två av Sveriges mest kända män: Sven-Bertil Taube och Ted Gärdestad. Sedan försvann Ann Zacharias från rampljuset. Vad hände? Nu berättar hon själv om frånvaron – och om sin sjukdom.
Annons
TV: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: 5 snackisar från veckan som gått

Blott 12 år gammal blir Ann Zacharias upptäckt av en fransk fotograf. Hon blir modell, utomlands, och arbetar i Italien och Frankrike. Modellkarriären leder till filmroller. Både i utlandet och i Sverige. 18 år gammal, 1974, får hon det stora genombrottet på hemmaplan, i filmen Det sista äventyret, regisserad av Janne Haldorff. Ann spelar mot Göran Stangertz, som belönas med en Guldbagge för rollen som lärarvikarien som har ihop det med sin sextonåriga elev (Ann Zacharias) och blir galen av svartsjuka.

ann zacharias goran stangertz
Göran Stangertz och Ann Zacharias i filmen Det sista äventyret. Året är 1974.

Det är dock först året efter filmen har premiär som kändispressen ska få upp ögonen för Ann på allvar. Anledningen? Hon blir ett par med den 22 år äldre Sven-Bertil Taube, son till Evert Taube.

Annons
ann zacharias 1968
Ann Zacharias 1968, 12 år gammal. Ann har under 2022 släppt den självbiografiska boken En ovanlig fågel, skriven i samarbete med Lennart Svensson (Ekerlids Förlag). I den berättar hon om sitt både spännande och turbulenta liv.

Ann Zacharias relation med Sven-Bertil Taube

Hon är 19, han över 40. De träffas på en fest och tycke uppstår. Hon är precis hemkommen från modell- och skådisjobb utomlands. Romansen får stort utrymme i tidningarna.

– Det var hemskt att bli omskriven där eftersom det gav helt fel bild av mig. Det framställdes som att jag hade kommit från Frankrike och snott åt mig den sexige ungkarlen Sven-Bertil, minns Ann Zacharias, i en intervju med Hemtrevligt.

ann zacharias och sven-bertil taube
Sven-Bertil Taube med hustrun Ann Zacharias, 1975.

Efter knappt ett år som gifta skiljer sig paret. Anledningen? Olikheter.

Annons

– Sven-Bertil är en bra person, men vi var för olika varandra. Jag är nog lite mer busig än vad han är. När jag var yngre trodde jag att olikheterna inte hade någon betydelse, men i dag vet jag att sådant spelar mycket större roll än vad man tror. Man måste ha en gemensam värdegrund och gemensamma intressen om det ska fungera. Man kan inte bara leva på att man är förälskad.

För Aftonbladet berättar Ann mer:

– Jag kom också från ett politiskt hem med många intressen medan han gillade att segla och ta det lugnt. Vi hittade ingen gemensam beröringspunkt.

Trots att Ann och Sven-Bertil går skilda vägar släpper de dock inte varandra helt. Fyra år efter skilsmässan, år 1979, föds kärleksbarnet Sasha Zacharias (som många kanske känner igen från vardagssåpan i TV4, Skilda världar, där Sasha spelade Stina).

sven-bertil taube med ann zacharias och dottern sascha
Sven-Bertil Taube med Ann Zacharias och dottern Sascha. Året är1982.

Får barn med Ted Gärdestad

Trots att relationen med Sven-Bertil var uppmärksammad så var uppmärksamheten ingenting mot den som riktades mot Ann då hon blev ihop med musikern Ted Gärdestad. Han var en av Sveriges allra största artister på den tiden. Alla ville ha en bit av Ted, berättar Ann i en intervju med Svenska Dagbladet.

Annons
ann zacharias och ted gardestad
Ted Gärdestad och Ann Zacharias i en studio i Bromma. Året är 1980.

– Man ville tjäna pengar på honom och han sprängde sig för att leva upp till kraven. Vår lyckligaste period var när han läste teologi och jag filosofi på universitetet. Då väntade jag Sara, vårt första barn. Sen gick han med i den religiösa Bhagwanrörelsen. Förvandlades. Blev en annan.

Paret fick två barn ihop: Sara och Marc. Ted drabbades senare av schizofreni och tog sitt liv, 41 år gammal, genom att hoppa ner på ett tågspår. Ann var utomlands då hon nåddes av dödsbudet.

Annons

– Jag blev glad för hans skull. Äntligen fick han ro, säger Ann till SvD.

Hon säger så – trots att två av hennes fyra barn förlorade en far.

– Ja, men det är inget bra att ha en psykiskt sjuk pappa. Ansvaret är för stort för den som är liten.

ann zacharias ted gardestad
Ann Zacharias och Ted Gärdestad med barnen Sara och Marc.

I dag lever Ann Zacharias ensam. Hon har fyra barn och sju barnbarn, men ingen man i sitt liv.

– Jag har väninnor som är dödskära, men jag vet inte hur det ska gå till. Det kanske händer, men händer det inte så är det inte ett problem. Jag har valt väldigt svåra män i mitt liv. Det har varit för mycket galenskap. Jag är bränd, berättar Ann i en intervju med Aftonbladet.

Annons
ann zacharias
Ann Zacharias med tre av sina fyra barn. Sonen Marc hoppade sav grundskolan och rymde till Israel, där han valde att gå med i en ultraortodox sekt. 18 år gammal flyttade han till Toronto och gifte sig. I dag har han lämnat sekten och flyttat till Sverige.

Vad hände med Ann Zacharias?

Ann Zacharias föddes 1956 i Stockholm. Pappa var skådespelaren Arne Ragneborn och mamma var socialarbetaren Gun Zacharias. Uppväxten var turbulent. Familjen flyttade ofta.

– Mamma gjorde mycket gott, men för sina egna barn var hon en katastrof. Det var alltid kaos. Hon plockade upp människor som hon skulle rädda, eller som behövde någonstans att bo. Det var som en socialjour, har Ann berättat.

Större delen av Anns liv har varit händelserikt. Mycket har hänt under åren.

Annons

– Jag har levt ett oerhört dramatiskt och hektiskt liv. Om jag hade fått välja hade jag velat ha en lugnare tillvaro

ann zacharias med sina fyra barn
Ann Zacharias har fyra barn med tre olika män. Sascha, 43, Sara, 39, Marc, 38, och Zack, 28, samt sju barnbarn.

Ann Zacharias om att leva med sjukdomen KOL

Men de senaste åren har faktiskt varit lugnare. Pandemin har krävt att Ann har hållit distans till både främlingar och nära och kära. Hon lever nämligen med lungsjukdomen KOL och är riskgrupp. Det har krävt att hon isolerat sig. Sjukdomen beror inte på att hon varit rökare, berättar hon för Allas, utan på att hon har så kallad stenlunga, orsakad av svartmögel i en lägenhet där hon bodde. Hon fick sin KOL-diagnos för sju år sedan. Hon hostade, tappade i vikt, syresatte sig dåligt...

Annons

– Jag trodde att jag hade strup- och lungcancer och gjorde mig redo att dö. Men det var inte cancer. Man opererade bort några polyper och efter det blev jag stadigt bättre. Efter ett halvår kunde jag cykla igen och jag gick upp 13 kilo!

ann zacharias 2022
Våren 2022 kom Ann Zacharias självbiografi ut.

Nu i vår har, som sagt, Anns självbiografi kommit ut i handeln. Men varför skriver hon om sitt rika och spännande liv först nu?

– Det är folk i min omgivning som har tyckt att jag borde berätta om mitt liv och under pandemin fick jag plötsligt en massa tid, har Ann berättat för Allas.

Se också: Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022Brand logo
Se också: Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022
Annons