10 kändisar som vägrar plastikoperation
1:08

Efter reklamen: 10 kändisar som vägrar plastikoperation

(1:08)

Slå på ljud

Eva Dahlgren, 61

Karin Törnblom/TT

Eva Dahlgren märker att hon förändras med åldern, men ser det inte som något dåligt. Istället är hon glad över att hon blir sig själv mer och mer hela tiden.

– För varje dag jag blir äldre blir jag glad. Man förändras så klart, jag kan inte använda min röst på samma sätt längre. Det är frustrerande men jag får parera det, använda mig av det jag har. Men inuti huvudet är jag närmare min ursprungsmänniska, den jag föddes till, än någonsin. Jag är närmare mitt femåriga jag i dag än när jag var 35 och fortfarande sökte efter människan jag ville vara. Nu har jag hittat den som jag är och vill vara, har hon sagt till Damernas värld.

Artisten menar också att det som kvinna kommer fler fördelar med att åldras – hon slipper bry sig om vad folk tycker längre.

– Som tjej är det också skönt att bli äldre och slippa försöka behaga. Det har jag alltid tyckt har varit så förnedrande. Det kommer nog gradvis, och helt plötsligt känner man: Jaha, jag bryr mig inte! Kommer underfund med att man bara kan gå ut i världen och vara en människa – på lika villkor. Det är befriande.

Oprah Winfrey, 67

Richard Shotwell

Tv-ikonen Oprah Winfrey vägrar böja sig för den ungdomsfixerade mediebranschen, och har med det senaste årets intervjuer med både prins Harry och Meghan Markle samt Adele visat att hon är mer relevant än någonsin.

På sin sajt, Oprah.com, kritiserar hon sin bransch för hur fokuserade många är vid ålder.

”Jag vägrar att låta ett system, en kultur, en förvrängd bild av verkligheten tala om för mig att jag inte spelar någon roll. Det blir bara sant om vi köper propagandan”, skriver hon, och fortsätter med en uppmaning om att äga åldern man är i.

”Jag firar det. Jag hedrar det. Jag vördar det. Jag är tacksam för varje ålder jag är välsignad att få bli”.

5 förändringar din frisör vill att du gör när du fått grått hår

Titiyo Jah, 54

Eero Hannukainen/TT

Artisten Titiyo har allt gått sin egen väg, och väckte mycket uppmärksamhet när hon valde att bli mamma igen vid 50 års ålder, 25 år efter sin första dotter.

Hennes åldrande har gjort att hon bryr sig mindre om vad folk tycker generellt – exempelvis när hon bär hatt.

– Jag har alltid gillat hatt, men märkt att folk kan bli irriterade på det, för att det uppfattas som pretentiöst: ”Jag är så speciell, jag har hatt”. Men nu, när jag är över 50, har jag bestämt mig för att jag får bära hatt så mycket jag vill – det har jag rätt till, säger hon till Damernas Värld.

Sarah Jessica Parker, 56

TYJA

And just like that-aktuella skådespelaren Sarah Jessica Parker har tröttnat på ålderismen i både branschen och samhället. I en intervju med Vogue bet hon tillbaka mot alla kommentarer kring hennes och kollegernas åldrande i serien.

– Alla har något att säga. 'Hon har för många rynkor, hon har inte tillräckligt med rynkor' (...) Det känns nästan som att folk inte vill att vi ska kännas oss tillfreds med var vi är, nästan som att de njuter av att se oss må dåligt över vilka vi är i dag, oavsett om vi väljer att åldras naturligt och inte se perfekta ut, eller om vi väljer att göra något med våra utseenden som får oss att känna oss bättre, sa hon och fortsatte:

– Det är så mycket misogyni som omger diskussionen kring serien. Det hade Aldrig. Hänt. Med. En. Man.

Marie Göranzon, 79

Michaela Hasanovic/EXP/TT

För Marie Göranzon har livet bara blivit bättre med åldern, och hon menar till och med att livet börjar vid 47 års ålder.

– Jag brukar säga att livet börjar vid 47. Man är mycket snällare mot sig själv, gillar personen man är. Det är skönt att få de här åren när man känner sig nöjd, tillfreds. Jag kanske inte har varit den bästa mamman eller skådisen, man jag har varit fullgod – jag har gjort mitt allra bästa.

Ulrika Jonssons tårar efter 23 år yngre mannens ord

Amelia Adamo, 74

LORENTZ-ALLARD ROBIN/Aftonbladet

Tidningsdrottningen Amelia Adamo har varit öppen med att hennes sexliv är bättre än någonsin när hon har passerat 70. I Sommar i P1 berättar hon om den nya fasen i sitt liv.

– ”Vad är det egentligen som sker?” frågade jag min psykoterapeut-vännina med mycket hormonkunskap när mitt sätt att uppföra mig mer liknade en tonårings än en pensionär to be. Varifrån kom den intensiva sexaptiten? Jag ville veta vad som hände i den äldre förälskade kroppen. Hon svarade: ”Det är hjärnan som talar om för dig: njut av kyssen eller sexet nu – i morgon kan det vara för sent”.

Mest läst