1:06

Efter reklamen: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

(1:06)

Kikki Danielsson har stått i rampljuset i 50 år, och är en av landets allra mest kända och folkkära artister. 1972 fick hon jobbet som sångerska i dansbandet Wizex, en roll som Charlotte Perrelli senare skulle ärva. Det breda genombrotten kom dock kanske när bandet tävlade med Miss Decibel i Melodifestivalen sex år senare.

Efter det avlöste framgångarna varandra. Hon vann Melodifestivalen med gruppen Chips och låten Dag efter dag, och sedan som soloartist med hiten Bra vibrationer. Idag har Kikki Danielsson tävlat i Melodifestivalen hela tio gånger i olika konstellationer.

Melodifestivalen 1982 – så gick det för de tävlande efteråt

Med framgångarna kom också motgångar. Kikki hamnade i svåra alkoholproblem, och de svarta löpsedelsrubrikerna avlöste varandra. Trots att hon hållit på med musik i hela sitt liv funderade Kikki Danielsson på att lägga karriären på hyllan för gott.

– Jag var inte på en bra plats i livet, levde i någon sorts bubbla och visste inte åt vilket håll jag skulle gå. Jag kände mig smutskastad och det var som att jag inte hade en enda vän, säger Kikki Danielsson i en intervju med GP.

Kikki Danielssons vändning med vännen

Men då kom plötsligt vändningen oväntat – i form av musikern Sören ”Sulo” Karlsson. I samband med en inspelning av klassiska musikprogrammet Så ska det låta 2009 träffades de två, och Sulo fick Kikki att öppna ögonen och börja skriva igen.

– Han hade kollat upp att jag inte hade gjort en skiva på 17 år. Det kunde väl aldrig stämma, tänkte jag, men så var det tydligen.

När de två började jobba tillsammans kom Kikkis karriär igång igen. Hon började släppa nya skivor, spela konserter och vara med i tv igen. Dessutom släppte hon sin självbiografi Ett schlagerliv. Nu arbetar duon med en ny bok – Du vet ingenting om mig.

Kikki och Sulo tävlade i Melodifestivalen tillsammans 2018.

Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Idag trivs Kikki Danielsson med sitt liv. Barnen har vuxit upp och fått egna barn, som hon gärna umgås med. Men hon är inte intresserad av att träffa en ny kärlek och ge sig in i ett förhållande.

– Jag trivs som singel. Ingen att reta upp sig på, ingen som frågar var jag har varit eller vem som ringde. ”Skit i det du!”, säger hon i GP.