Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Melodifestivalen 1982 – så gick det för de tävlande efteråt

18 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hallå hela pressen, radio och tv...
Melodifestivalen 1982 innehöll flera klassiska bidrag och dåtidens heta artister – men hur gick det efter tävlingen?
Så här blev det för artisterna efter Melodifestivalen för 40 år sedan.
Annons
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

Melodifestivalen 1982 blev ett succéår – gruppen Chips med Kikki Danielsson och Elisabeth Andreassen vann tävlingen med moderna klassikern Dag efter dag, och båda har sedan dess blivit två av landets mest folkkära musikprofiler. Tävlade gjorde också Ann-Louise Hanson, som trots sin ålder på 77 år tävlade i Melodifestivalen så sent som 2020. Chattanooga är kanske inte aktiva idag, men vem har inte haft allsång till Hallå hela pressen någon gång? Det blev en superhit.

Så här gick det för några av artisterna som var med och tävlade i Melodifestivalen för 40 år sedan!

Chattanooga

Clara, Mia och Ackie i Chattanooga.

Svenska popgruppen Chattanooga med systrarna Mia, Ackie och Clara Kempff från Halmstads hade sina glansdagar i början av 80-talet. När de tävlade i Melodifestivalen med Hallå hela pressen kom de på en fjärdeplats, men låten blev en megasuccé, och hamnade högst upp på försäljningslistorna. Den sålde även bra i Norge, utöver Sverige. Låten låg på Svensktoppen i åtta veckor fram till maj 1982. Efter att ha släppt albumet Stoppa pressarna 1982, och uppföljaren Glimten i ögat 1983 splittrades bandet.

Annons

2004 återförenades de dock för att göra en nyinspelning av sin gamla dänga tillsammans med Friends-sångarna Nina och Kim, som hade bildat duo. Låten hamnade då på nytt på topplistorna!

Chips

Elisabeth Andreassen och Kikki Danielsson vann med Chips och Dag efter dag.

Kikki Danielssons och Elisabeth Andreassens duo Chips tävlade och vann med Dag efter dag efter att ha fått högts poäng, och representerade Sverige i Eurovision i Storbritannien. Där kom låten på en åttonde plats. Efter framgångarna släppte duon albumet Having a party som sålde i 100 000 exemplar bara i Sverige, men också nådde framfångar i norra Europa, där duon också turnerade. Men året efter vinsten splittrades de och fokuserade istället på sina solokarriärer. Elisabeth har främst fokuserat på karriären i Norge, medan Kikki Danielsson länge varit en av Sveriges allra folkligaste artister och tv-profiler. De två återförenades dock i trio tillsammans med Lotta Engberg, när de tävlade i Melodifestivalen 2002 med låten Vem e' de' du vill ha som blev en stor hit. Trion splittrades igen 2004, men förblir goda vänner.

Ann-Louise Hanson

Ann-Louise Hanson var rutinerad redan 1982.

Ingen har tävlat i Melodifestivalen lika många gånger som Ann-Louise Hanson – 14 olika bidrag har hon haft med i tävlingen. Sedan 1966 är hon gift med Bruno Glenmark, och de har döttrarna Jessica, Jenni och Josefin tillsammans.

Annons

Tillsammans med maken och hans syskonbarn Anders och Karin Glenmark var Ann-Louise med i gruppen Glenmarks på 70-talet, och gjorde tre av sina Melodifestival-framträdanden med dem.

Under sin långa karriär har Ann-Louise gjort låtar som Jag hade en gång en båt, som hon gjorde tillsammans med Cornelis Vreesvijk och Gammeldags musik. 2004 tävlade hon i Melodifestivalen med supergruppen Hanson, Carson och Malmkvist och låten C'est la vie, som blev en stor hit. Ann-Louise Hanson har också sommarpratat 2013.

Little Gerhard

Little Gerhard och Yvonne Olsson.

Little Gerhard, som egentligen heter Karl-Gerhard Lundkvist, slog igenom redan på 50-talet, och hade hits som Den siste mohikanen och Buona sera. Från senare delen av 60-talet arbetade han på skivbolaget Cupol, och var den som upptäckte Agnetha Fältskog som artist. 1982 tävlade Little Gerhard med Yvonne Olsson i Melodifestivalen, men deras låt Hand i hand med dig kom till slut på en delad sjätteplats.

Annons

Nu har han hunnit fylla 87 år, och är gift för femte gången, den här gången med 35 år yngre frun Taptong Panyadaem, 52. I en intervju med Aftonbladet berättade artisten, som fram till pandemin var en aktiv artist fortfarande, om sorgen över att vännerna går bort.

– Jag är 87 år nu och det är förskräckligt. Hade jag vetat när jag fyllde 86 att jag skulle bli så övergiven... Alla polarna har lämnat in, Rock-Ragge och Burken och Rock-Boris. Jag kan inte beskriva hur det känns, jag mår inte bra psykiskt. Varenda dag när jag slår upp tidningen så är det någon bekant som har lämnat in.

Liza Öhman

Liza Öhman i Melodifestivalen 1980, första gången på egna ben.

Liza Öhman började artistkarriären som körsångerska till artister som Björn Skifs, Harpo och Ted Gärdestad, innan hon gick vidare till att turnera med aAbba 1979 och 1980. Sin första egna låt gjorde hon i Melodifestivalen 1980, Hit men inte längre. I Melodifestivalen 1982 tävlade hon med Hey hi ho, som tog bronsplatsen. Hon återvände sedan till tävlingen flera gånger till på 80-talet, men då som körtjej igen.

Liza var också en framgångsrik röstskådespelare, som bland annat gjorde den svenska rösten till Simbas mamma Sarabi i Lejonkungen. Hon har också gjort flera Smurfarna-filmer samt Den otroliga resan.

I mitten av januari i år, några veckor efter sin 70-årsdag, gick Liza Öhman bort på sjukhus.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons