Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Kim Kärnfalk öppnar upp om tiden i Friends: ”Svåraste jag gjort”

16 aug, 2022 
AvMichaela Mastad
Fotograftt
kim kärnfalk
Kim Kärnfalk var bara 24 år när den dåvarande skivbolagsdirektören Bert Karlsson ringde och ville ha med henne i Friends. Nu öppnar hon upp om tiden i dansbandsgruppen.
Annons
VIDEO: Popgrupperna som försvannBrand logo
VIDEO: Popgrupperna som försvann

Artisten Kim Kärnfalk har en lång karriär bakom sig som sångare och radiopratare. Men hennes karriär tog raketfart när hon fick erbjudandet om att vara med i dansbandsgruppen Friends. Kim var bara 24 år när den dåvarande skivbolagsdirektören Bert Karlsson ringde och ville ha med henne i gruppen.

Musikgruppen bildades 1999 och blev snabbt folkkära. År 2001 vann de hela Melodifestivalen med låten Lyssna till ditt hjärta och även låten När jag tänker på i morgon blev en stor hit.

Annons

– Det var allt jag önskat i hela mitt liv: att komma bort från Uddevalla, jobba med musik, bli en stor artist. På den tiden hade jag inte några förpliktelser, jag kunde ge mig ut på den här häftiga resan. Men det var också något av det svåraste jag gjort, vi jobbade jättemycket, säger hon i en ny intervju med Hemmets Journal.

”Vi var så unga”

Det var 2002 som vi möttes av beskedet att gruppen skulle lägga ned – på obestämd tid. I intervjun berättar Kim att hon inte ångrar något från sin medverkan i gruppen. Men menar att man ska vara lite varsam om sig själv eftersom att det är lätt att bli utbytt i branschen.

– Man ska nog vara lite varsam med sig själv, hur stor hypen än är. Vi körde på. Det är lätt att bli utbytt och det krävs nog lite mod och ålder för att säga: "Jag orkar inte detta just nu." Vi var så unga, jag tror inte att vi var klara för det här stora omvälvande. Jag ångrar det som sagt inte men jag skulle inte göra om det på den nivån.

Annons
Nina Inhammar, Kristian Hermansson, Kim Kärnfalk, Tony Haglund och Stefan Brunzell
Gruppen Friends när de vann Melodifestivalen 2001 med låten Lyssna till ditt hjärta.

Kim Kärnfalk om tiden i Friends

Efter att medlemmarna hade gått skilda vägar så gick Kim vidare i musikbranschen och bildade duon Nina & Kim tillsammans med Nina Inhammar, också sångerska i Friends.

– Efter Friends var vi nog faktiskt utbrända. Men med Nina & Kim blev det plötsligt roligt igen. Vi bestämde väldigt mycket själva. Men ändå, när jag tittar tillbaka, så undrar jag hur vi orkade, säger Kim.

Men en stund senare var det även dags för den duon att säga farväl till fansen.

Annons

– Vi hade en dröm och vi lyckades uppfylla den. Sedan tröttnade vi lite. Men det är svårt att leva utan musik har det visat sig. Tidigare var jag inte alls sugen men det har smugit sig på.

Kim Kärnfalk och Nina Inhammar
Kim Kärnfalk och Nina Inhammar under Melodifestivalen 2004.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

SE OCKSÅ: 5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
SE OCKSÅ: 5 klassiska 80-talsserier vi minns
Annons
Annons