Kristian Luuk och Fredrik Lindström.

Bo Håkansson/SVT
Här är alla deltagare i På spåret 2021
0:54

Efter reklamen: Här är alla deltagare i På spåret 2021

(0:54)

Slå på ljud

Att SVT:s långkörare På spåret ändrar vissa delar av programmet hör inte till ovanligheterna. Det brukar dock följas av starka känslor från publiken.

Så lär det också bli den här säsongen (den 32:a i ordningen), enligt Kristian Luuk.

Angelina Jolies 15-åriga dotter Shilohs stilresa sedan barndomen

Det är nämligen så att årtalsfrågan plockats bort. Där har deltagarna tidigare fått ett gäng ledtrådar som de använder sig av för att lista ut vilket år som är svaret.

– En del kommer säkert att tycka att det är fruktansvärt att vi tagit bort årtalsfrågan, säger Kristian Luuk till TT enligt Aftonbladet.

Moa Lundqvist och Dilan Apak tävlar i grupp 1.

Moa Lundqvist och Dilan Apak tävlar i grupp 1.

BO HÅKANSSON/SVT

Nya tävlingsmomentet i På spåret

Lagen och tittarna kommer dock få något nytt att glädjas över. Årtalsfrågan är nämligen utbytt till ett nytt moment som kallas för ”Närmast vinner”. De tävlande kommer då att få se en film där en händelse utspelar sig, och deras uppgift är helt enkelt att på en karta pricka in var detta äger rum.

– Det görs med hjälp av raffinerad teknik från SVT:s grafiska avdelning i Växjö där man kan zooma sig ned på några hundra meters avstånd om det skulle behövas. Vi delar ut tre poäng till den som är närmast, säger Kristian Luuk.

Magdalena Graaf om sonens uppväxt: ”Det är Lance upplevelser och inte mina”

Han och resten av På spåret-gänget är som sagt beredda på att få ett gäng mejl från upprörda tittare som kommer att sakna det populära momentet. Det har de varit med om förr.

– När vi gjorde om vinjettmusiken ändrade Augustifamiljen några toner och bytte tonart kanske och då kom det direkt 100 mejl: ”Vad har ni gjort?!”. Men jag tror att vi förra året snittade på 2,7 miljoner tittare – vilket är sanslöst i dessa tider när ingen tittar på tv – och det finns ju lika många olika åsikter som antalet tittare, säger programledaren.

Lagen i På spåret

På spåret har säsongpremiär på fredag. I grupp 1 tävlar Carina Bergfeldt tillsammans med Marcus Oscarsson, Marcus Samuelsson och Jason ”Timbuktu” Diakité, samt Dilan Apak och Moa Lundqvist.

Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson är ett av lagen.

Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson är ett av lagen.

Bo Håksansson/SVT

Grupp 2 består av Agnes Wold och Christer Lundberg, Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg, och Hanna Hellquist och Ina Lundström.

I den tredje gruppen återfinns Patrik Arve och Irena Pozar, Jonatan Unge och Cecilia Düringer samt Farah Abadi och Johan Glans.

Mest läst